בהמשך להחלטת הממשלה שלא להקים ועדת חקירה ממלכתית למחדל טבח 7 באוקטובר, הבוקר (שני) טען חבר הכנסת אביחי בוארון מהליכוד שגם אחרי מלחמת יום כיפור ב-1973 הממשלה הייתה זו שמינתה את הוועדה. בריאיון לאולפן ynet הוא טען כי "הוועדה שהוקמה אז הוקמה על-ידי הממשלה, ממשלת גולדה", וכשהובהר לו שנשיא העליון היה זה שמינה את ועדת החקירה הממלכתית, השיב: "לא, למיטב ידיעתי זה היה על-ידי הממשלה".
ח"כ בוארון בריאיון לאולפן ynet
(צילום: מיקי שמידט)

אחרי שבג"ץ דרש מהממשלה לעדכן תוך 30 יום באשר להקמת ועדת חקירה למחדל, הממשלה דנה אתמול בנושא בישיבתה השבועית - והחליטו שתוקם "ועדת חקירה בלתי-תלויה שיהיו לה סמכויות חקירה מלאות וההרכב שלה ישקף הסכמה רחבה בציבור ככל שניתן". ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד להקמת ועדת חקירה ממלכתית, ולפי ההחלטה הוא יקים ועדת שרים שתביא לממשלה תוך 45 יום את ההמלצה למנדט של ועדת החקירה, מה היא תחקור ובאיזו תקופה תעסוק. הרכב ועדת השרים טרם נקבע, ותוך 60 יום הממשלה צפויה לעדכן את בג"ץ.
על אף דרישת משפחות שכולות להקים ועדת חקירה ממלכתית, גורמים בממשלה טענו אמש כי "מדובר בוועדת חקירה לאומית ופריטטית, שתכלול חברים גם מהאופוזיציה וגם מהקואליציה במספר שווה, כמו שהיה בארה"ב אחרי פיגועי 11 בספטמבר". ח"כ בוארון ניסה להצדיק את ההחלטה: "ועדה חקירה ממלכתית על פי החוק מוקמת כשמי שבוחר את יו"ר הוועדה הוא נשיא העליון, ולנו יש משבר אמון עם הנשיא (יצחק) עמית".
2 צפייה בגלריה
תיעוד פלסטיני: הגדר פרוצה בדרום רצועת עזה
תיעוד פלסטיני: הגדר פרוצה בדרום רצועת עזה
מי יחקור את המחדל? הגדר הפרוצה ב-7 באוקטובר
2 צפייה בגלריה
אבי בוארון
אבי בוארון
בוארון: "לא נאמין לממצאי ועדת חקירה ממלכתית"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הח"כ טען כי "מבחינתנו, הבחירה של יו"ר לוועדה על-ידו תהיה מוטה פוליטית, ולא תזכה באמון הציבור. לכן, אנחנו מקימים ועדת חקירה שתחקור כמו שצריך - אחורה, קדימה ולרוחב- את מחדל 7/10 כדי שזה לא יקרה שוב". בוארון נשאל על כך שמשפחות שכולות אינן מביעות אמון בוועדה שאינה ממלכתית, והשיב: "יש לא מעט משפחות מימין, שכולות, חטופים, שיגידו שלא יאמינו בווועדת חקירה ממלכתית. לא ככה בוחנים איך כלל הציבור ירגיש חלק ויאמין בממצאיה".
בנוסף, בוארון אמר כי "אם נבחר ועדת חקירה ממלכתית כפי שהחוק מורה, ציבור גדול ואני בתוכו לא נאמין לממצאי הוועדה. לדבריו, "אנחנו רוצים ועדה שלא רק הימין ירגיש חלק, אלא גם השמאל. האתגר שלנו הוא לבחור דמויות קונצנזואליות שהציבור יוכל להאמין בהן. ולכן - לא ועדת חקירה ממלכתית - אלא ועדת חקירה לאומית שהדמויות שיהיו בה יהיו קונצנזואליות". כשנשאל אם זה לא מוזר "לשנות את החוקים" למרות שבמחדל 1973 הוקמה ועדת חקירה ממלכתית, השיב: "ועדת החקירה שהוקמה אז הוקמה על ידי הממשלה, ממשלת גולדה".
פחות מחודש לאחר ההכרזה על הפסקת אש, בתום מלחמת יום כיפור, בנובמבר 1973 הוקמה ועדת חקירה ממלכתית לחקר הנסיבות שהובילו לפרוץ המלחמה. בראש הוועדה עמד נשיא בית המשפט העליון דאז שמעון אגרנט, שמינה אותה על פי חוק. לאחר שהוועדה פרסמה דוח שכלל מסקנות ביניים, התפטרה ראש הממשלה גולדה מאיר.

"מבזים את כולנו - לא ניתן לזה יד"

עוד קודם לכן, התראיין לאולפן ynet איל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, שנספתה בחמ"ל בבסיס נחל עוז ב-7/10 לאחר שדיווחה על מתקפת חמאס. הוא מתח ביקורת על החלטת הממשלה, ותהה: "אנחנו חיים במדינת חוק? שלא ימציאו אחרת. פריטטית, פוליטית, אחרת... ועדת חקירה מהסוג שרצו לעשות אתמול - לא ניתן לזה יד. אנחנו נמצאים במדינת חוק. לוועדת חקירה ממלכתית יש הסמכויות לחקור את כולם ואת הכול. יש כל-כך הרבה דברים לחקור, ומה שהיה אתמול זה בושה וכלימה. מבזים את כולנו, יורקים על כולנו".
איל אשל בריאיון לאולפן ynet
(צילום: מיקי שמידט)

האב השכול המשיך וטען: "הממשלה הזאת הביאה אותנו כמדינה לשבת 7/10, בין אם זו קואליציה ובין אם זו אופוזיציה, זו ממשלה רעה שהביאה אותנו לתוך התהום. אנחנו לא מצליחים לשקם את עצמנו כי התפיסה לא השתנתה. הרבה מאוד קברים נפתחו פה בשנתיים האחרונות. לא נוכל לעשות פה כלום. כמו שהוא (נתניהו) רצה לשנות את שם המלחמה ל'מלחמת התקומה' - לא תהיה פה תקומה עד שתשתנה המציאות". כמו כן, אשל נשאל אם הוא מעוניין לפגוש את ראש הממשלה, והשיב: "כן. בטח. אני רוצה שיח, אני רוצה לשנות את ההתייחסות. גדלים פה ילדים בישראל - ומה המסר אליהם על הביצה שאנחנו חיים בה?".
שלשום, בהפגנה בהשתתפות אלפים בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למחדל, האב השכול קרע על הבמה את החלטת הממשלה לשנות את שם המלחמה ל"מלחמת התקומה". אשל פנה אל נתניהו מהבמה: "נראה לך אדון נתניהו? שתחלק פה צל"שים ותספר עלילות גבורה - ולא תחקור את המחדל הנורא בתולדות ישראל? שנתיים אני מתהלך בעולם שבו הילדה שלי איננה, אבל כל מי שהיה אחראי להגן עליה עדיין שם - בתפקיד, בכיסא, במצלמות, בכותרות. מי שהפקיר את רוני לא יברח מאחריות. המחדל הזה אכל מדינה שלמה מבפנים, והיה אמור לזעזע את יסודות ההנהגה, הוא היה אמור להביא לשולחן התפטרויות. במקום זה קיבלנו תיאטרון בושה".