"אני חושב שממשלת ישראל לא עשתה הכול כדי להשיב את החטופים". כך אומר יואב גלנט, ששימש כשר הביטחון ב-7 באוקטובר וב-13 החודשים שלאחר מכן, בריאיון מקיף ויוצא דופן שיפורסם ב-"7 ימים", ב"ידיעות אחרונות" ביום שישי הקרוב.
גלנט חושף בריאיון עשרות פרטים חדשים על מהלכי המלחמה, ובהם הלילה הקריטי בין 6 ל-7 באוקטובר, אז לא העירו אותו ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו משנתם בעת ההתייעצויות הקדחתניות בצה"ל, הישיבה הדרמטית ב-11 באוקטובר שבה נדחתה בקשת מערכת הביטחון לפתוח במהלומת מנע נרחבת על חיזבאללה, חיסולו של חסן נסראללה, הלחץ האמריקני לאורך המלחמה, צו המעצר שהוצא נגדו מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג והחלטותיו של ראש הממשלה בעת המלחמה.
גלנט מתפטר

גלנט גם מתייחס באריכות להתרעות החריפות ששיגרה מערכת הביטחון בעת המהפכה המשפטית לגבי הסיכוי להידרדרות ביטחונית, והאירועים שהובילו לפיטוריו. שר הביטחון לשעבר ציין כי התרגש מאוד מתמונות שחרור החטופות והחטופים, וכי העסקה הנוכחית הייתה על שולחן הקבינט כבר בחודש אפריל, והבשילה בקיץ הקודם. הוא מצהיר כי היה ניתן לשחרר הרבה פחות רוצחים - ויותר חטופים בחיים.
"בפועל, היינו יכולים לקבל את אותה עסקה עם יותר חטופים, במחיר יותר נמוך, כי נוספו פה 110 מחבלי מאסר עולם שלא היו בדיונים אז. בפועל, מה שאתה רואה היום ומה שהיה ביולי, הוא אותו דבר". כשנשאל על הסיבה לכך, גלנט אמר בריאיון כי "סמוטריץ' ובן גביר הצהירו על כך בצורה מפורשת - הם סחבו את הקבינט לכיוון שלהם".
חלק גדול מהריאיון מוקדש לסוגיית הכשל של 7 באוקטובר. הכישלון המודיעיני בהתרעה, הסיבות לדעת גלנט שבגללן הדרג הצבאי הבכיר לא העיר אותו בלילה לאחר שכרטיסי הסים נדלקו ברצועת עזה, וניהול המערכה בשעות הראשונות אחרי פלישת חמאס.
על כך שלא עודכן בלילה, אומר גלנט כי מדובר בתסכול הגדול ביותר בחייו כי "מנעו ממני את נקודת ההתערבות האחרונה. ....אני רגיל שמעירים אותי בלילה. העירו אותי הרבה פעמים. תמיד לקחתי את זה ברצינות. תמיד נתתי הוראות מחמירות. אני יודע בוודאות שדבר אחד הייתי עושה, מכל הניסיון שלי בחיים. הייתי אומר להם: 'אני שומע את הערכת המצב ואת מה שאתם עושים. בוא נניח שהערכת המצב שלכם היא מקלה, אילו פעולות אג"מיות, הפעלת כוחות, אתם מבצעים על מנת לאבטח את המצב למקרה שטעיתם ויש פה משהו יותר חמור?'".
1 צפייה בגלריה
yk14248580
yk14248580
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
גלנט מתאר בפירוט את הסיפור המלא סביב דחיית הצעת ההתקפה על חיזבאללה ב-11 באוקטובר 2023, ומה הייתה התוכנית המבצעית, כולל "בין 12 ל-15 אלף" מחבלים שהיו אמורים ללבוש אפודי קרב, שעליהם מכשירי קשר ממולכדים ולהיהרג בשעות הראשונות. "אני חושב שזה שלא פעלנו ב-11 באוקטובר, זו ההחמצה הביטחונית הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל. לא רק במלחמה הזאת".
הוא אומר שראש הממשלה נתניהו למעשה הזמין לחץ אמריקני כדי לסכל את החלטת הקבינט. "ראש הממשלה מהיום הראשון, לאורך השבועות הראשונים, בוודאי עד סוף עסקת החטופים הראשונה, שידר תחושה של פסימיות שאני לא הייתי שותף לה. לקראת התמרון בעזה זה היה, 'יהיו אלפי הרוגים. ישתמשו בחטופים כמגינים אנושיים וישימו אותם על הגגות ובפתחי הבתים'. ובנושא הזה, הוא הצביע מהחלון יותר מפעם אחת, וזה בלשכה בקריה, ואמר, 'אתם רואים את כל הבניינים האלה בתל אביב? הם ייהרסו, שום דבר לא יישאר, כתוצאה מהיכולת השיגורית של חיזבאללה'. כלומר 'אחרי שנתקוף, עם מה שיש, הם ימוטטו את זה'. אני התנגדתי לזה, אמרתי לו שזה לא המצב. וביקשתי ממנו שיכנס את הקבינט כמה שיותר מהר".
על שאלת האחריות וסוגיית ועדת חקירה ממלכתית משיב השר לשעבר נחרצות: "על אחריות דיברתי כבר בימים הראשונים, בשטחי הכינוס. בגלל זה אמרתי 'בואו תקימו ועדת חקירה ממלכתית'. יש פה אחריות ישירה של מי שהדבר הזה מופקד בידיו".
גלנט סירב לענות על השאלה האם נתניהו היה, כפי שטענו גורמים ביטחוניים, בהלם עמוק בחודש הראשון של המלחמה. הוא הגיב בחריפות לטענות כאילו מערכת הביטחון או הוא לא היו התקפיים מספיק בעת המלחמה: "אני הבן אדם שנשא את נטל המלחמה ואת נטל ההתקפה על גבו. לאורך כל המלחמה הזו. כל ההחלטות הכבדות על התקפות, אלה החלטות שלי. חוץ מאחת שלא אושרה, 11 באוקטובר. כל היתר הגיעו לראש ממשלה או לקבינט, תלוי לפי העניין - ואושרו. וזה הכול יוזמות שלי, דברים שבאו או ממני או מלמטה, מתחתיי".
הריאיון המלא מכיל גילויים מודיעיניים חדשים על תיאום חמאס עם חיזבאללה, באמצעות איש קשר איראני, לקראת מתקפת 7 באוקטובר.
פורסם לראשונה: 00:00, 05.02.25