דרמה בהימלאיה: דניאל וולפסון, האישה הישראלית הראשונה שהעפילה לפסגת האוורסט, נקלעה השבוע למצב מסכן חיים במהלך ניסיון להעפיל לפסגת הר מקלו (8,462 מטר מעל גובה פני הים), ההר החמישי בגובהו בעולם. כשהיא 120 מטר בלבד מהפסגה, מזג האוויר השתנה בצורה קיצונית, ודניאל, יחד עם מטפס הרים נפאלי משבט שרפה שהתלווה אליה וסייע לה, נפרדו מהקבוצה, איבדו כיוון ונכנסו למאבק הישרדות.
וולפסון, שמנסה להיות האישה הישראלית הראשונה שתכבוש את 14 הפסגות הגבוהות בעולם, יצאה לפני כחמישה שבועות לטיפוס המאתגר במסגרת משלחת 14 peaks expedition. בתחילת השבוע יצאה הקבוצה לטיפוס המכריע אל הפסגה, אך בדרך לשם הכל השתבש.
דניאל והשרפה שהיה איתה הבינו שלא יוכלו להגיע אל הפסגה ושחייהם בסכנה. הם הפעילו אותות מצוקה במכשיר הלווייני של חברת MAGNUS איתור וחילוץ בינלאומי ששלחה צוות חילוץ מהבייס קמפ. מדובר בגובה של יותר מ-8,000 מטרים ומסוקים לא יכולים להגיע לשם. בנוסף, החמצן אוזל מרגע לרגע וחייבים להתקדם למטה.
"לאחר תשאול ראשוני התברר שדניאל נמצאת ללא מים (שקפאו), ללא חמצן, וללא אוהל ובסכנת חיים מיידית", נמסר מ-MAGNUS. אור לב, מנכ"ל החברה, שחזר בשיחה עם ynet את רגעי הדרמה: "לפני 48 שעות קיבלנו אות SOS מהמכשיר הלווייני של דניאל, פתחנו את המיקום וראינו שהיא נמצאת בגובה של כ-8,000 מטר ושהיא איבדה את הדרך. ראינו שהיא באזור של המסלול ומתקשה למצוא את חבל ההיקשרות שכוסה בשכבת קרח. התחלנו להכווין אותה, יצרנו קשר עם האנשים המקומיים שלנו והקפצנו צוות מיוחד שעלה מקמפ 2 והתחיל תנועה לכיוונה".
דניאל והשרפה הצליחו, במאמצים עילאיים, לרדת לקמפ 3 בגובה של 7,600 מטר, נקודה קריטית מבחינתם, שכן משלב זה אפשר לנשום ללא מכלי חמצן. השניים צעדו בתנאים קשים ביותר בשטח עם צוקים גבוהים ובורות קרח. בקמפ 3 חברו אל השניים אנשי צוות הצלה והם העבירו שם את הלילה.
"היא הייתה באפיסת כוחות", סיפר לב. "הצוות ששלחנו העביר איתה ועם השרפה את הלילה בנקודה הזאת, הם נתנו להם מרק, אוכל וחמצן, ורופא נתן לה מרחוק הנחיות איך לשמור על חום הגוף ואיך לטפל בענייני הגובה. מדובר ב'רופא דסק' שמומחה ברפואה שטח וברפואת חירום".
וולפסון סובלת כעת מעיוורון בעין אחת, ככל הנראה עיוורון שלגים, ושלוש אצבעות באחת מידיה קפאו. ככל הנראה היא נפצעה בזמן שתקשרה עם צוותי ההצלה ונאלצה להוריד כפפה כדי לתפעל את מכשיר הטקסט הלווייני.
אתמול (יום ג') בבוקר עם אור ראשון התחילה החבורה לרדת לכיוון קמפ 2, שם רופא העניק לה טיפול ראשוני ומשם הם המשיכו לבייס קמפ. "שלחנו לשם מסוק הבוקר שאסף אותה", סיפר מנכ"ל MAGNUS איתור וחילוץ שמלווה את וולפסון כבר תקופה ארוכה במסגרת ביטוח פספורטכארד. "היא הגיעה עם המלווה הנפאלי לתחנת מעבר בעיירה בשם לוקלה למרגלות האוורסט, ומשם המריאה שוב במסוק לקטמנדו להמשך טיפול רפואי". בשלב זה לא ידוע אם יש נפגעים נוספים בקרב חברי המשלחת של דניאל.
בשיחה עם אולפן ynet בחודש שעבר העריכה וולפסון כי המשימה הפעם תהיה קשה ביותר. "מקלו הוא הר יותר טכני מהאוורסט, הוא יותר קשוח, והוא כולל אלמנטים של טיפוס סלע". אמרה אז מטפסת ההרים הנועזת. "יש פחד, בטח שיש פחד, אני מדברת איתך ויש לי כאבי בטן רק מהמחשבה, אבל על פחד מתגברים".
הפציעה הקשה - והשיקום שאיש לא ציפה לו
לפני כ-12 שנים נפצעה וולפסון באורח קשה כאשר נפלה מרכבל במהלך חופשת סקי בבולגריה. באפריל 2021, כחודש לפני כיבוש האוורסט, סמדר שיר פרסמה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet את סיפורה. לאחר שנפצעה, הרופאים לא נתנו לה סיכוי לחזור וללכת. על טיפוס הרים לא היה בכלל מה לדבר. "התעוררתי מחוברת להמון צינורות", סיפרה באותו ריאיון. "הסבירו לי ששברתי את עצם הירך ושהשתילו לי פלטינה. לכל אורך רגל ימין יש לי פלטינה".
במהלך השבוע בבית החולים בסופיה היא כבר סימנה לעצמה מטרה. "הרגשתי שאני חייבת לעשות משהו מעבר ליכולות שלי. אמרתי לעצמי, 'אני אראה לכולם, אני עוד אטפס לפסגת האוורסט'. זה היה הזוי, על גבול הלא-שפוי. לפני עשר שנים לא ידעתי שום דבר על טיפוס, חוץ מזה שהאוורסט הוא ההר הכי גבוה בעולם".