למה חלק מהאנשים מצליחים להפוך את הספורט להרגל – ואחרים נכשלים שוב ושוב? מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב, המבוסס על ניתוח בינה מלאכותית, מספק הצצה נדירה למניעים האמיתיים שמאחורי המוטיבציה לביצוע הפעילות הגופנית – ומגלה אילו אסטרטגיות באמת עובדות.
המחקר נערך בהובלת צוות חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב: פרופ' יפתח גפנר, פרופ' ישראל היילפרין, ד"ר מיכל שמואלי-שויער וידידיה סילברמן, במסגרתו סקרו החוקרים באמצעות כלים של בינה מלאכותית ולמידת מכונה אלפי פוסטים ברשת החברתית Reddit, ומצאו כי 23.9% מהכותבים שעושים ספורט עושים זאת כדי לשפר את מראם החיצוני, 18.9% מהם מתאמנים כדי לשמור על בריאותם הפיזית ו-16.9% כדי לשמור על בריאותם הנפשית. הממצאים פורסמו בכתב העת Journal of Medical Internet Research (JMIR).
"המטרה שלנו הייתה לבדוק באמצעות רשתות חברתית את הסיבות שבגינן אנשים עושים פעילות גופנית והאסטרטגיות להתמיד בהן", מסביר פרופ' יפתח גפנר, ממובילי המחקר. "רק בערך רבע מהאוכלוסייה הבוגרת מצליחה להתמיד בפעילות גופנית למרות היתרונות הבריאותיים המאוד גדולים שלה, כאשר הבעיה היא שהכלים שמשמשים אותנו כחוקרים להבין מדוע אנשים עושים ספורט נשענים על שאלונים מובנים ומושרשת בהם הטיית דיווח. כבר שנים שאנחנו מבצעים מחקרים , אך התשובות שמתקבלות הן ליד האמת".
מסיבה זו יצרו החוקרים מודל שפה מבוסס בינה מלאכותית אשר סרק אלפי פוסטים ברשת החברתית הפופולרית Reddit ובחן מדוע אנשים מדווחים שהם עושים פעילות גופנית.
"בתחילה לימדנו את המודל לזהות דיווחים על פעילות גופנית – את הסיבות להן ואת האסטרטגיות להתמיד בהן באמצעות מומחים בתחום", מפרט פרופ' גפנר. "שלחנו למומחים בתחום האימון הגופני פוסטים שאותם הם סיווגו לסיבות ולאסטרטגיות. לאחר מכן אימנו את המודל על כמה אלפי פוסטים ועשינו תהליך של תיקוף ודיוק שיאפשר לנו לראות למה אנשים עושים ספורט".
3 צפייה בגלריה


החוקרים יצרו מודל שפה מבוסס בינה מלאכותית. פרופ' יפתח גרנר
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
ומה גיליתם?
"באופן די מפתיע גילינו שהסיבה העיקרית שאנשים עושים ספורט היא בשביל להיראות טוב, כאשר הסיבה השנייה היא כדי להיות בריאים גופנית, ואילו הסיבה השלישית היא כדי להיות בריאים מנטלית. זה מאוד מעניין כי עד היום היינו בטוחים שהסיבה העיקרית היא להיות בריאים ולכן ההמלצות נשענו על כך.
"אני אומר למישהו 'עשה ספורט כדי שתהיה בריא', אך יש יותר אנשים שירצו לעשות ספורט כי הם ייראו טוב. כלומר, ההמלצות שלנו כראשי בריאות הציבור צריכות באמת להשתנות בעקבות הממצא. יכול להיות שיצרנו פה איזו בעיה. ההמלצות לא תואמות למה שאנשים רוצים ובגלל זה רק רבע מהאוכלוסייה עושים ספורט".
בנוסף לבדיקה מה מניע אנשים להתחיל להתאמן, החוקרים ביקשו להבין אילו שיטות באמת עוזרות להם להתמיד בפעילות גופנית לאורך זמן. ניתוח הפוסטים ב- Redditהעלה כי הגורם המרכזי לשמירה על שגרת אימונים הוא יצירת הרגלים קבועים, כאשר 30% מהכותבים ציינו כי שגרת אימון מובנית – כמו ריצה קבועה בבוקר או אימון שבועי – סייעה להם להתמיד.
בנוסף, 13.9% השיגו מוטיבציה על ידי הצבת מטרות אישיות, כמו ירידה במשקל או השלמת ריצה של 5 ק"מ, 12.1% הדגישו את ההנאה מהפעילות עצמה כגורם מעודד, ו-9.7% ציינו את ההיבט החברתי של האימון כמשמעותי עבורם. גורמים נוספים שסייעו להתמדה כללו שימוש במדיה דיגיטלית (8.9%), כמו צפייה בסרטוני כושר ביוטיוב, הסתמכות על אפליקציות ספורט (2.8%) ואף התחייבות כספית למנוי או תוכנית אימונים (2.5%) .
"התוצאות די משמעותיות", מסביר פרופ' גפנר. "ישנה אסטרטגיה אחת שהיא מוצלחת ולכן מומלצת יותר מהאחרות, והיא יצירת הרגלים של פעילות גופנית. מי שרוצה להיות בריא יותר צריך לסגל הרגלים בריאים, נקודה. במקום סיגריה על הבוקר, שתי כוסות מים ולצאת לרוץ. 30% זה נתון אמפירי שקשה להתווכח איתו, כך שאני כראש החוג לקידום הבריאות יכול לבוא ולומר לציבור בביטחון: תסגלו הרגלים ותהיו בריאים", הוא מסכם.