התבטאות יוצאת דופן של בכיר בצה"ל: גורם בכיר במטכ"ל התייחס להצעתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "להעביר" יותר ממיליון פלסטינים מעזה למדינות שכנות, וטען בריאיון ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" כי "מדובר ברעיון מצוין". לדבריו, "אנחנו נמצאים בסיטואציה מאוד מורכבת שבה הזרוע הצבאית של חמאס עדיין לא הוכרעה, וכך גם הזרוע השלטונית. הצעתו של טראמפ היא הצעה חיובית".
3 צפייה בגלריה
עקורים פלסטינים חוזרים לצפון רצועת עזה
עקורים פלסטינים חוזרים לצפון רצועת עזה
(צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)
"עד שטראמפ דיבר על זה, פחדו בישראל לדבר על הפרדה של אוכלוסייה משטח", אמר הגורם. בישראל מתרשמים שהאמריקנים רציניים בנושא, ולא מדובר בשליפה מהמותן של טראמפ. הנשיא האמריקני, נזכיר, אמר בתחילת השבוע כי שוחח עם עבדאללה מלך ירדן על האפשרות "להעביר" יותר ממיליון פלסטינים מ"ההריסות בעזה" למדינות שכנות.
בהמשך שוחח טראמפ על הנושא גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שאתמול (רביעי) דחה את הצעתו. "גירוש ועקירה של העם הפלסטיני הם מעשה של אי-צדק שקהיר לא תשתתף בו", אמר א-סיסי. דבריו הגיעו לאחר שטראמפ אמר כי "הלוואי שהוא (א-סיסי) ייקח כמה מהם. אנחנו עוזרים למצרים הרבה, ואני בטוח שהוא יכול לעזור לנו. הוא חבר שלי".
א-סיסי הוסיף כי "לא נאפשר עקירת פלסטינים עקב השפעתה על הביטחון הלאומי המצרי. לא נוכל לעולם להתפשר על עקרונות עמדתה ההיסטורית של מצרים בסוגיה הפלסטינית". בהמשך אמר גם כי קהיר תעבוד עם טראמפ כדי להשיג שלום בין ישראלים לפלסטינים, שיתבסס על פתרון שתי המדינות.
3 צפייה בגלריה
עבד אל-פתאח א-סיסי נשיא מצרים
עבד אל-פתאח א-סיסי נשיא מצרים
א-סיסי. הבהיר כי הצעתו של טראמפ לא על הפרק
(צילום: Martin Sylvest / RITZAU SCANPIX / AFP)
"מצרים הזהירה בתחילת המלחמה כי המטרה היא להפוך את החיים ברצועת עזה לבלתי אפשריים כדי שהפלסטינים ייעקרו", אמר עוד הנשיא המצרי. "יש זכויות היסטוריות שאי-אפשר לעקוף. דעת הקהל המצרית, הערבית והבינלאומית סבורה כי יש עוול היסטורי נגד העם הפלסטיני במשך 70 שנה. אנחנו מדגישים את הצורך ביישום מלא של הפסקת האש בעזה".
הגורם הבכיר במטכ"ל התייחס גם לניהול המלחמה: "אנחנו פועלים באגרסיביות אבל הסוגיה ההומניטרית, השבויים והנעדרים ומגבלות הסיוע האמריקני דרשו מאיתנו התאמות קשות. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו לאן ממשיכים מכאן - הסיפור הוא לא רק עזה ולא רק חמאס".
לדבריו, האתגר האמיתי הוא ביהודה ושומרון. "איו"ש זה האירוע שלפנינו, הוא אירוע ענק ואנחנו מבינים זאת היטב", אמר. "אנחנו פועלים באגרסיביות בטול כרם ובג'נין וכך נמשיך. הגזרה שם מורכבת פי כמה ואנחנו כבר פועלים שם אחרת. אני בכלל חושב שאחרי 7 באוקטובר צריך לערער על תפיסות שהיו לנו ובראשם גם אני. אנחנו אומרים שחמאס הוא האויב באיו"ש והמנגנונים מסייעים לנו. מי אמר שהמצב הזה ימשיך? מי קבע שחמאס זה מלחמה ופתח זה שלום? כבר חווינו הפתעה אסטרטגית אחת ב-7 באוקטובר בעזה, אנחנו לא יכולים שזה יקרה שוב באיו"ש. היינו בקונספציה אחת שקרסה, אסור שאחת נוספת תקרוס באיו"ש".
3 צפייה בגלריה
ג'נין
ג'נין
כוחות צה"ל בג'נין. "הזירה שם מורכבת"
(צילום: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)
בצל האולטימטום שהציב לראש הממשלה בנימין נתניהו יו"ר ש"ס אריה דרעי, שדרש את הסדרת חוק הפטור מגיוס תוך חודשיים, הגורם הבכיר קרא לדרג המדיני להקשיב קשב רב לאזהרות הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי על מחסור בלוחמים - ולזרז חקיקה של חוק גיוס שיביא יותר חרדים לצבא ויאריך את שירות החובה.
כאן צריך להזכיר את הנאום המפורסם מ-2021 של סגן הרמטכ"ל דאז אלוף אייל זמיר, שהזהיר כי הצבא צריך מסה קריטית של לוחמים. עם המחסור החמור הגענו ל-7 באוקטובר, וכבר שנה שהרמטכ"ל צועק כאמור שחסרים עשרת אלפים חיילים - והדרג המדיני לא קשוב.
פורסם לראשונה: 00:00, 30.01.25