שתף קטע נבחר

מדריך: כל מה שצריך לדעת המפוטר הטרי

אילו סימנים עלולים להעיד שאתם בסכנת פיטורים? מה הצעדים בהם יש לנקוט אם לא הצלחתם לעצור את רוע הגזירה? לאילו טפסים צריך לדאוג על מנת לקבל את הכספים המגיעים לכם ואיך מוצאים שוב עבודה חדשה? המדריך השלם

בימים אלו, בהם חברות רבות מודיעות חדשות לבקרים על פיטורים , עובדים רבים חוששים כי הם גם עלולים למצוא את עצמם ללא עבודה. אילו סימנים עלולים להעיד שגם אתם בסכנה? האם יש דרך לנסות למנוע מראש את המכה? מה הצעדים בהם צריכים לנקוט המפוטרים הטריים כדי לקבל את הכספים המגיעים להם וכיצד מוצאים עבודה חדשה? התשובות במדריך הבא.

 

חוששים מפיטורים? כך תיערכו מראש

האם יש דרך לזהות מראש שאתם עלולים להיות מפוטרים ממקום העבודה? דרור גורביץ מחברת הייעוץ למשאבי אנוש, AKT, סבור שהתשובה חיובית ושיש מה לעשות בנידון. ראשית הוא מפריד בין שני מקרים: 

 

1. פיטורים על רקע שינויים מבניים בחברה וצמצום מצבת העובדים - "שינויים מבניים הם תהליכים שהנהלת הארגון אינה מפרסמת לרוב ברבים בשלבי התכנון", הוא מציין. "עם זאת, אפשר לחוש מתי הארגון מראה תוצאות חיוביות ומתי לא. כאשר תוצאות הארגון מדשדשות, ניתן לצפות כי שינויים כאלו יגיעו במוקדם או במאוחר. שימו לב לדיווחים על שינויים כמו מיזוגים או רכישות". 

 

2. פיטורים על רקע ביצועים נמוכים - "זה לא מגיע בהפתעה", אומר גורביץ. "עובדים מרגישים מתי הממונים שלהם מרוצים מהם ומתי לא, מתי מרוצים מהאופן בו הם מבצעים את המשימות שלהם והאם הגישה הכללית שלהם וההתנהלות שלהם עולה בקנה אחד עם הציפיות".

 

בין הסימנים שיכולים לרמוז שאתם בבעיה, הוא מדגים שאתם מקבלים פחות משימות, שכבר לא מתייעצים ומערבים אתכם בהחלטות, המנהלים מצמצמים או מבטלים ישיבות שוטפות אתכם, מגלים קוצר רוח כלפיכם ודוחים את הצעותיכם על הסף, אתם מקבלים פחות חופש פעולה ומתערבים לכם בפרטים הקטנים ביותר.

 

מה אפשר לעשות? מה שבטוח הוא לא לשבת בחיבוק ידיים. גורביץ מציע ליזום שיחה גלויה עם המעסיק על מנת להבין אם המשרה בסיכון, לברר מה נדרש כדי למנוע את הפיטורים, לבקש להגדיר בבירור מה צריך להשתנות על מנת שיהיו שבעים רצון מתפקודכם ואם אתם מוכנים לאתגר - לסכם על תכנית שיפור תחומה בזמן.

 

אל תשבו בחיבוק ידיים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אל תשבו בחיבוק ידיים(צילום: Shutterstock)

 

"זה בסדר גמור לבקש סיוע ותמיכה שיסייעו לכם להשתפר", הוא אומר. "שימרו על ראש פתוח והשאירו את האגו מחוץ לדלת. זה לא רלוונטי אם אתם חושבים שאתם עובדים מצוינים - דעתם של הממונים עליכם היא זו שקובעת. הדבר האחרון שיתרום לכם יהיה אם תתווכחו עם המנהל ותסבירו לו שהוא טועה ואתם בעצם מצוינים בתפקיד שלכם. אם תחושו שאינכם יכולים להתיישר עם הציפיות של המעסיק, חישבו על הצעד הבא בקריירה שלכם ונהלו את המהלך באופן יזום".

 

האם אתם בסכנת פיטורים ? עוד מדריכים בערוץ קריירה :

 

אבודים בעבודה? לטורים של אורית קלייר-ארזי

 

פוטרתם - מה עושים עכשיו?

לא תמיד אפשר לעצור את רוע גזירת הפיטורים. מה הצעדים בהם יש לנקוט עם קבלת ההודעה על הפיטורים? בסיוע עו"ד מיטל קינן, המתמחה בדיני עבודה ונדל"ן, מיפינו את השלבים החשובים.

 

זימון לשימוע

"עוד קודם לפיטורים עצמם, אתם זכאים לקבל זימון לשימוע, שיפרט את הסיבות להחלטת המעסיק לפטר אתכם", מסבירה קינן. "אם לא נמסר לכם זימון כזה, דרשו זאת. על השימוע עצמו להתבצע בתוך פרק זמן סביר של יומיים שלושה מיום הזימון, על מנת שתוכלו להיערך להציג את טענותיכם. במהלכו יש לרשום פרוטוקול ולאפשר לכם להשיב לטענות שהועלו כלפיכם".

 

בכל מקרה, אין להודיע על הפיטורים במעמד השימוע, אלא רק לאחר מספר ימים. אם לא בוצע לכם שימוע כלל או שהוא בוצע באופן לא תקין – באפשרותכם לתבוע סכום של כ-50 אלף שקל בבית הדין לעבודה. "השימוע צריך להיות אמיתי ולא רק חותמת גומי", מחדדת קינן. 

 

חובת השימוע - עוד מדריכים בערוץ קריירה :

 

מכתב פיטורים מהמעסיק

עם מסירת הודעת הפיטורים, המעסיק מחויב למסור לכם מכתב פיטורים, המציין באופן מפורש שאתם מפוטרים. "לא די באמירה כללית על סיום העסקתכם", מסבירה קינן. "מכתב זה נועד לספק אסמכתא לביטוח הלאומי שפוטרתם ולא התפטרתם מרצונכם כדי לקבל דמי אבטלה מיום סיום העבודה".

 

על המכתב לכלול את מועד סיום ההעסקה ומספר ימי ההודעה המוקדמת לפיטורים, התלויים במשך ההעסקה ובאופן קבלת השכר, שעתי או חודשי. כך למשל קינן מדגימה, כי עובד שעבד שנה מלאה אצל מעסיק ומשתכר בשכר חודשי (להבדיל משעתי), זכאי להודעה מוקדמת של 30 ימים. "מומלץ לשאול את המעסיק בעל פי האם עליכם להתייצב לעבודה במלך ימי ההודעה המקודמת, מציינת קינן. "בכל מקרה, אתם זכאים לתשלום עבור ימים אלה".

 

 

לא קיבלתם מכתב פיטורים? דרשו אותו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא קיבלתם מכתב פיטורים? דרשו אותו(צילום: shutterstock)

 

פיצוי פיטורים, הפרשות לקרן פנסיה וזכויות סוציאליות

בשלב הבא וודאו כי אתם מקבלים את כל הכספים והטפסים המגיעים לכם. אם המעסיק לא מספק אותם, באפשרותכם לתבוע אותו בבית הדין לעבודה בהתאם להיקף החסר. מה אלו כוללים? 

 

פיצויי פיטורים - אם השלמתם שנת עבודה מלאה, אתם זכאים לפיצויים. קינן מחדדת כי "במקרה שפוטרתם בסמוך להשלמת שנה, תהיו זכאים לפיצויים במידה שהפיטורים נועדו מלחמוק מלשלם פיצויים".

 

כיצד מקבלים את הפיצויים? עליכם לדרוש מהמעסיק טופס 161, המפרט את תקופת ההעסקה (המהווה נגזרת לחישוב פיצויי הפיטורים), השכר הקובע לפיצויים, גובה הפיצויים להם זכאי העובד והסכומים שנצברו לזכותו בקופת הפיצויים (ככל שהמעסיק הפריש). את הטופס הזה יש להגיש לרשות המסים כדי לקבל את הפיצויים במלואם ללא ניכוי מס.

 

קינן מסבירה כי אם המעסיק לא הפריש לקופת הפיצויים ונדרש לשלם את מלוא הסכום – יש להביא לו את האישור על מנת שישלם אותם במלואם. אם הוא כן הפריש - העבירו את האישור של רשות המסים לקופה. אם הוא הפריש רק חלק מהסכומים – תקבלו מהקופה את הפיצויים שהופרשו ואת השאר מהמעסיק.

 

פיצויי פיטורים - עוד מדריכים בערוץ קריירה :

 

קרן פנסיה - בדקו אם המעסיק הפריש לקופת פנסיה ודרשו ממנו מכתב לשחרור הפוליסות, שיורה להעביר את הכספים שהצטברו בקופה על שמכם. "מומלץ לשמור את הכספים בקופה וכשמוצאים עבודה חדשה, לבקש מהמעסיק שיפריש לאותה הקופה וכך לשמור על הוותק", אומרת קינן. "אם הוא לא הפריש את הכספים, דרשו שישלם לכם אותם ישירות".

 

זכויות פנסיוניות למפוטרים - עוד מדריכים ב-ynet:

 

טופס 106 - כולל את פרטי העובד והמעסיק, לרבות תיק הניכויים במס הכנסה, מספר חודשי העבודה בשנת המס ונתונים על היקף המשרה. בנוסף מרכז את כל התשלומים ששולמו לעובד, בהם שכר, דמי הבראה, ימי חופשה, הפרשות לקופות גמל, השתלמות וביטוחי חיים.

 

"מומלץ לשמור את המכתב כהוכחה לכספים ששולמו", אומרת קינן. "אם לא שולמו סכומים כלשהם להם זכאי העובד על פי דין, זה יוכל לשמש כראיה לכך שלא שולמו הכספים להם זכאי העובד בהתאם להיקף משרתו".

 

ימי חופשה והבראה - תלוש השכר האחרון אמור לכלול את פדיון ימי החופשה (במידה שנותרו לכם), ותשלום בעבור דמי הבראה (אם השלמתם שנת עבודה מלאה). כך למשל, עובד שעבד שנה מלאה בהיקף משרה מלאה זכאי ל-5 ימי הבראה בשיעור של 374 שקל לכל יום. בשנה השנייה זכאים ל-6 ימים.

 

התייצבות בלשכת התעסוקה

עם הפסקת העבודה הירשמו מיד בלשכת התעסוקה באזור מגוריכם, על מנת להיות זכאים לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי מוקדם ככל האפשר. הלשכה נועדה לסייע לכם במציאת עבודה ולאשר שאינכם עובדים כרגע. לאיתור הלשכה הקרובה לאזור מגוריכם - לחצו כאן. 

 

עליכם להגיע למפגש הראשון מצוידים בתעודת זהות, תעודות המעידות על ניסיון מקצועי ואקדמאי, מכתב הפיטורים, פרטים על עבודתכם האחרונה ואישורים מתאימים במידה שיש לכם מגבלות רפואיות. בלשכה תחלו בהליך רישום ויערך לכם ראיון קצר, בסיומו תקבלו כרטיס קשר עם פירוט מועדי ההתייצבות.

 

בהמשך תידרשו להתייצב מדי שבוע בלשכה (לרוב בהתאם ליום בו הגעתם אליו לראשונה), להחתים טביעת אצבע במכשיר ההתייצבות ולבדוק אם מוצעת לכם עבודה. למידע נוסף באתר שירות התעסוקה.

 

 

החתמת טביעת אצבע בלשכת תעסוקה (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
החתמת טביעת אצבע בלשכת תעסוקה(צילום: בילי פרנקל)

 

ביטוח לאומי ודמי אבטלה

אחרי הרישום בלשכה יש לפנות למוסד לביטוח לאומי ולהגיש טופס תביעה לדמי אבטלה, אותו ניתן להוריד בקישור הזה.  עליכם להצטייד בתעודת זהות, מכתב הפיטורים, אישור מהמעסיק על תקופת ההעסקה ו-12 תלושי המשכורת האחרונים. אפשר לשלוח את התביעה בדואר או להכניס לתיבת השירות בסניף באזור מגוריכם.

 

הזכאות לתשלום דמי אבטלה נקבעת בהתאם לתנאים הבאים:

 

1. אתם בני 20 עד 67 (בתנאים מוסימים אפשר לקבל דמי אבטלה גם לפני גיל 20. 

 

2. קודם לאבטלה השלמתם "תקופת אכשרה" – שנת עבודה מלאה (עובד בשכר חודשי - אם עבד 360 ימים בתוך 540 הימים שקדמו לתחילת תקופת האבטלה ואילו בשכר יומי - 300 ימים). 

 

3. אתם מובטלים בעת הגשת התביעה, רשומים בלשכת העבודה ומתייצבים בה בקביעות.

 

 

משך הזמן שבו תקבלו דמי אבטלה משתנה בהתאם לגילכם ומצבכם המשפחתי. גובה התשלום מבוסס על השוואת השכר היומי שקיבלתם לסכום יומי בסיסי שקבעה הלשכה (335 שקל) ומבוסס על מדרגות מסוימות. בכל מקרה, הסכום ליום לא יעלה על השכר היומי הממוצע במשק.

 

 

את התשלום הראשון תקבלו בסמוך לסיום הטיפול בתביעה, לאחר כחודש, ואילו התשלומים הבאים ישולמו ב-17 בחודש או בסמוך לו. אם התפטרתם מרצונכם, אפשר לדרוש את דמי האבטלה רק לאחר 90 יום. מידע נוסף על דמי אבטלה - באתר הביטוח הלאומי.

 

דמי אבטלה - עוד מדריכים בערוץ קריירה :

 

יוצאים לדרך: כך תמצאו עבודה חדשה

כיצד אפשר להתאושש הפיטורים ולצאת לדרך חדשה? היכן צריך להתחיל? מה הסיכוי שלכם למצוא עבודה בתחומכם ואילו הכשרות מקצועיות יספקו לכם מקצוע חדש בתוך שבועות ספורים?

 

יעל פרימק, אחראית תחום הדרכה ומנחת סדנאות למציאת עבודה ב-AllJobs מציעה קודם כל לקחת פסק זמן קצר לנקות את הראש, כדי להתחיל את תהליך חיפוש העבודה ממקום נקי. "חווית הפיטורים היא חוויה רגשית לא קלה", היא מסבירה. "לתחושות הדאגה וחוסר הוודאות, מתלוות גם תחושות של אכזבה, כעס ועלבון. חשוב לזכור שבתהליך של חיפוש עבודה עליכם לשווק את עצמכם ולהביא את הצד האופטימי, החיוני והנעים שלכם".

 

זיכרו: עליכם לשווק את עצמכם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זיכרו: עליכם לשווק את עצמכם(צילום: shutterstock)

 

מצד שני, היא מזהירה שלא לחכות יותר מדי. "דמי האבטלה נותנים אמנם רשת ביטחון, אבל צריך לזכור שלחפש עבודה זו עבודה וזה תהליך שיכול לקחת כמה חודשים. ככל שהתפקיד שלך בכיר או מקצועי יותר כך זה גם לרוב לוקח יותר זמן". את שלבי חיפוש העבודה היא מחלקת לארבעה:

 

ראשית, בדקו את דרישות השוק לתפקידים שאתם מעוניינים בהם כדי לדעת עד כמה אתם מתאימים להם וכדי להדגיש אותם בקו"ח ובראיונות עבודה. בשלב הבא כתבו קורות חיים שיציגו אתכם בהתאמה למשרות שאתם פונים אליהם.

 

כתיבת קורות חיים - עוד מדריכים ב-ynet:

 

כעת ניתן להתחיל בהליך חיפוש העבודה, שאף הוא כולל מספר שלבים: מציאת המשרות המתאימות לכם, שליחת קורות חיים, ראיון טלפוני וראיון עבודה פרונטלי. אם לא חיפשתם עבודה זמן רב או שנתקלתם בקשיים בעבר, פרימק ממליצה להכין את עצמכם על מנת לוודא שתוכלו לצלוח כל שלב בצורה מקצועית. במדריכים הבאים תוכלו לקבל דגשים וטיפים חשובים שיעזרו לכם לעשות זאת:

 

חיפוש עבודה - עוד מדריכים בערוץ קריירה :

 

ראיונות עבודה - עוד מדריכים ב-ynet: 

 

על מנת להגיע למשרות כדאי להסתייע, מלבד בלוחות דרושים, גם באנשי קשר ומכרים שיוכלו לקשר אתכם למקבלי החלטות. בנוסף מומלץ להשתמש ברשתות החברתיות כמו LinkedIn ופייסבוק, אבל עשו זאת בזהירות, כפי שמפורט במדריכים הבאים:

 

 

אפשר גם לשקול גם הסבה מקצועית או לצאת לדרך עצמאית ולנסות לפתוח עסק קטן. על האפשרויות העומדות בפניכם - במדריכים הבאים:

 

הסבה מקצועית - מה האפשרויות?

 

איך תהפכו לעצמאים? עוד מדריכים ב-ynet:

 

ולבסוף - קחו נשימה עמוקה. אתם מתחילים פרויקט אז תשתדלו ליהנות גם מהדרך ולשמור על אופטימיות. נצלו את הזמן גם לבילוי עם המשפחה ולפנאי, כי הוא לא ישוב כל כך מהר ברגע שתשובו למעגל העבודה. ושיהיה בהצלחה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים