כ-50 משפחות כבר גרות במאחז אביתר סמוך לצומת תפוח שבשומרון, שהוקם לפני כחודש. אז, לאחר הפיגוע שבו נרצח יהודה גואטה, גרעין של תנועת נחלה עלה למקום ומאז ההתיישבות גדלה והתפתחה בקצב חריג.
במאחז שהלך ונבנה בימי מבצע "שומר החומות" באמצעות לבנים ומלט - בניגוד לאוהלים שאותם ניתן לפנות ללא צווים מיוחדים - מוצבים בתי אבן ובית מדרש, תשתיות כמו חשמל וביוב ואף תחנת אוטובוס שממתינה לנוסעים, אך לא מובילה לשום מקום. גורל ההתיישבות הבלתי-חוקית אינו ידוע ויוכרע בידי הממשלה החדשה, אולם הליכי הפינוי כבר יצאו לדרך.
על רקע הקמת ההתיישבות פרצו עימותים בכפרים הפלסטינים הסמוכים עם כוחות הביטחון, שבהם בין היתר נהרג ביום שישי האחרון נער פלסטיני, כמו גם בין נתניהו לבין גנץ. "תפוח האדמה הלוהט" מתגלגל כעת לפתחה של ממשלת לפיד-בנט, שתכריע על גורל המקום. בינתיים, למקום מגיעים עוד ועוד צעירים עם תיקים על הגב.
9 צפייה בגלריה
אביתר
אביתר
בתי אבן, תשתיות ושלטי רחוב. אביתר
(צילום: עמית שאבי)
9 צפייה בגלריה
אביתר
אביתר
(צילום: עמית שאבי)
המאחז נקרא על שמו של אביתר בורובסקי ז"ל, שנרצח בפיגוע בצומת תפוח ב-2013, ואת ההתיישבות עצמה מנסים להקים כבר שנים. אפילו המתיישבים עצמם הופתעו מהמהירות שבה המאחז נבנה.
לפני כחמישה שבועות, יצחק מאיר האיתן, אשתו ושלושת ילדיו היו בין הממתינים להתיישב ביהודה ושומרון. "שאלו אותי מה אנחנו עושים כאן, יש באמת סיכוי להקים יישוב?", הוא סיפר אז, "עניתי שזאת השאיפה, שאני מאמין שזה יקרה תוך כמה שנים. לא האמנתי שאחרי יומיים נחזור לפה, ושאחרי חודש אביתר יקום".
לאחרונה הוא אמר: "חשבנו שזה אירוע קטן שייגמר תוך ימים, אבל פתאום החלו להגיע למקום מאות אנשים מכל היישובים מסביב. הסתכלנו ולא האמנו. הילדים מתרגלים לאט לאט, הם משחקים בחוץ עם כולם. מרגישים בחופש".
איילת האיתן סיפרה: "זה התחיל כמה שעות אחרי פיגוע הירי שבו נרצח יהודה גואטה. בקבוצת הוואטסאפ של הגרעין כתבו שהלילה עולים, ולא הייתה שאלה בכלל. לקחנו את הילדים, ציוד ואוהל - ועלינו לגבעה".
אביתר כהן, תושב עלי, סיפר כי "היה חייב לבקר עם אשתו במאחז". למקום הוא הגיע עמוס באבטיחים ושאל היכן יוכל לפרוק אותם. לצדו, תושבים נוספים התכוננו לשבת ובישלו במטבחים על שיש מאולתר.
9 צפייה בגלריה
אביתר
אביתר
"הילדים משחקים, מרגישים בחופש"
(צילום: עמית שאבי )
9 צפייה בגלריה
אביתר
אביתר
גם בית מדרש כבר יש
(צילום: עמית שאבי)

קצב גדילת המאחז חריג ולא דומה למקרים קודמים

הגבעה שעליה הוקם המאחז נמצאת בשטחי C על אדמות סקר (קרקעות שמעמדן טרם התברר) ויושבה לאורך השנים על ידי צעירים מהשומרון שפונו פעם אחר פעם על ידי כוחות הביטחון.
הפעם, קצב גדילת המאחז חריג מאוד ולא דומה למקרים הקודמים. תוך זמן קצר מאוד הוצבו בו קרוואנים ואף הוקמו מבני קבע מאבנים ומבטון. דרכים נסללו ואלפי תושבים הגיעו באין מפריע. מועצת שומרון משקיעה בימים אלה מאמצים רבים במיצוי מעמד הקרקע, ובין היתר אנשיה השיגו תצלומי אוויר של הגבעה משנת 1976 כדי להוכיח שלא היו גידולים חקלאיים בשטח.
"אין פה עניין של חוקי או לא חוקי. אביתר הוא הסיפור של מדינת ישראל, ואין שום הבדל בין אביתר ללוד, עכו או תל אביב", אומר צבי סוכות, תושב חדש באביתר. "יש מאות אלפי בתים בלתי חוקיים של בדואים בנגד ולא הורסים כלום. ההחלטה אם להרוס פה או לא היא נטו פוליטית. יש בממשלה החדשה פוליטיקאים שהם ימין מובהק שמחובר להתיישבות, ואנחנו מצפים מהם לא לקבל החלטה של פינוי".
ראש מועצת שומרון יוסי דגן מסביר כי "מה שקורה כאן הוא ניסיון לא ברור של הממשלה לעקור יישוב שהוקם בנקודה אסטרטגית על אדמה שאין איתה שום בעיה. אם יש מעשה ציוני נכון וערכי שממשלת ישראל צריכה לאמץ אותו, זה אביתר. עלו לפה גרעין משפחות, ואני בהחלט מברך אותן על המעשה הציוני החשוב, וממשלת ישראל צריכה לחבק אותן ולעזור להן. אלה אנשים שהחזירו את הכבוד לעם. לכל מי שמדבר על החוק אני רוצה להזכיר שמסביב לאביתר יש 80 בתים לא חוקיים שבנו ערבים, במסגרת ההשתלטות על שטחי C".
9 צפייה בגלריה
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
תושבי כפר ביתא מוחים על המאחז, יום שישי
(צילום: AFP)
9 צפייה בגלריה
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
פלסטיני בן 15 נהרג בעימותים
(צילום: AFP)
9 צפייה בגלריה
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
עימותים בין כפר ביתא לאביתר
מאות מפגינים הבעירו צמיגים ויידו אבנים
(צילום: AFP)

העימות בין גנץ לנתניהו בסוגיית המאחז: "אין לך סמכות"

העימות סביב המאחז אביתר הגיע גם לשדה הפוליטי טרום חילופי הממשלה, ובימים האחרונים הוצא צו תיחום לקראת פינויו המסתמן. ביום חמישי האחרון שר הביטחון בני גנץ תקף את ראש הממשלה היוצא בנימין נתניהו, שהתנגד לצו המורה על הפסקת הבנייה במקום.
9 צפייה בגלריה
נתניהו, גנץ ו"עימות הסמכויות" על המאחז
נתניהו, גנץ ו"עימות הסמכויות" על המאחז
נתניהו, גנץ ו"עימות הסמכויות" על המאחז
(צילום: יונתן זינדל, תנועת נחלה, AFP)
במכתב מטעמו של ראש הסגל של נתניהו לראש מטה שר הביטחון, לאחר שאלוף פיקוד מרכז הוציא צו תיחום המגביל את הפעילות במאחז, נכתב כי "הצו הוא צעד חריף שהשימוש בו נעשה במקרים חריגים ביותר וכשאין אפשרות לשימוש באמצעי האכיפה האחרים. לאור זאת, צו מסוג זה טעון את אישורו של ראש הממשלה. הפעולה הנכונה בשלב זה היא בדיקה מזורזת של האתר טרם קבלת החלטה בנושא. לכן, אבקש להימנע מביצוע פעולת אכיפה עד להשלמת הבדיקה".
בתגובה, גנץ השיב לנתניהו: "אין לך כל סמכות בנוגע לצווי תיחום". במכתב שנשלח מלשכת שר הביטחון ללשכת ראש הממשלה נכתב כי "אין הוראה כלשהי בדין הקובעת כי הוצאת צו תיחום באזור יהודה ושומרון טעונה אישור ראש ממשלה". עוד נכתב מטעמו של גנץ: "מבלי להידרש לשאלות המורכבות הכרוכות בקביעת מעמד קרקע באזור, עצם הקמת המאחז היא פעולה בלתי-חוקית שהיקפה ומאפייניה חריגים. נסיבות המקרה החריגות הן שהביאו להחלטה על הוצאת צו התיחום, וזאת לאחר התייעצות עם כלל הגורמים הביטחוניים והמשפטיים הרלוונטיים".