בורקס הוא אחד המאכלים הכי מזוהים עם המטבח הישראלי, למרות שהוא בכלל מגיע אלינו מטורקיה וממדינות הבלקן. הבורקס הפך לחלק בלתי נפרד מתרבות האוכל הישראלית, ואנחנו פוגשים אותו בכל מקום - בבית, במזנון בית הספר, בצבא, בישיבות עבודה, ואיפה לא.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
הבורקס הטורקי עשוי מבצק דקיק מרודד עם שמן זית וממולא בגבינה ותרד; הבלקני עשוי מסוג של בצק פריך ויש כמובן את הבורקס הפופולרי שעשוי מבצק עלים. מומחי בורקס מרחבי הארץ חולקים איתנו ארבעה מתכונים נהדרים לבורקס שתוכלו להכין בבית.

בורקס תרד וגבינה

בורקס קלרה
המצרכים (18 יחידות):
לבצק - 1 ק"ג קמח לבן 2 כוסות מים 3 כפות שמן 2 כפות חומץ 2 כפיות מלח 1 ביצה טרופה לזיגוג שומשום (לא חובה)
למילוי - חופן עלי תרד או מנגולד שטופים היטב וקצוצים לרצועות דקות חופן פירורי גבינת פטה או בולגרית מעודנת
3 צפייה בגלריה
בורקס
בורקס
(צילום: עדי סדרס)
אופן ההכנה:
  1. למיכל המיקסר עם וו לישה יוצקים את המים, השמן, החומץ והמלח ומתחילים בערבוב.
  2. מוסיפים את הקמח וממשיכים בלישה עד קבלת תערובת אחידה. יש להוסיף בהדרגה עוד כפות קמח עד שהבצק משתחרר ואינו נדבק למיכל.
  3. מוציאים את הבצק, לשים היטב גם בידיים, סוגרים עם מכסה אטום למנוחה של שעה לפחות.
  4. ממלאים תבנית עמוקה או סוטאז׳ בשמן, בערך 300 מ״ל.
  5. בוצעים כדורים מהבצק במשקל של כמאה גרם לכדור. נותנים לכדורים לנוח בשמן במשך שעתיים לפחות (מומלץ ללילה).
  6. מחממים תנור ל200 מעלות.
  7. על משטח נקי מניחים את כדור הבצק, משטחים אותו עם היד ומותחים בזהירות לצדדים עד קבלת בצק דק שקוף. מפזרים לאורך הבצק תרד בערימה ארוכה מסודרת, מעל מניחים חתיכות גבינת פטה או בולגרית ומגלגלים לצורת נקניק ואז לשבלול.
  8. כשהתבנית מלאה בשבלולי בורקס, מומלץ למרוח ביצה טרופה ולפזר מעט שומשום.
  9. מכניסים לתנור למשך 20-25 דקות, שימו לב שהבורקס עשוי גם בצידו התחתון. מומלץ להגיש לצד ביצה קשה, זיתים טובים וכוסית עראק.

בורקס פילו בולגרית

בורקס ליאון
מתכון של סבתא ג'ולי לאצבעות פילו במילוי גבינה ותרד טרי
המצרכים: 8 עלי פילו מעט שמן זית או חמאה מומסת למריחה
למילוי: 500 גר' גבינה בולגרית 2 ביצים 60 גר' קמח 25 מ"מ שמן זית 20 גר' מלח 1/2 ק"ג תרד טרי שומשום או גרידת קשקבל
אופן הכנה:
  1. מערבבים את הגבינה הבולגרית, ביצה אחת, קמח, שמן, תרד והמלח למילוי אחיד.
  2. על משטח עבודה נקי מניחים עלה פילו אחד ומורחים אותו במעט שמן, עליו מניחים עוד עלה וגם אותו מורחים בשמן.
  3. ממלאים שק זילוף ברבע מכמות המילוי ומזלפים לרוחב העלה פילו ומגלגלים לגליל ארוך, אותו חותכים בצורה שווה ל-4 יחידות.
  4. מורחים את הגליל תחילה בשמן ולאחר מכן בביצה טרופה ומפזרים שומשום או גרידת קשקבל.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 20 דקות.

קינוח חלווה (אלגיבן) מהמטבח הסורי

מהרן אבו אחמד
המצרכים:
לבצק - 400 גר' גבינה עכואית או מוצרלה 150 גר' סולת 3/4 כוס מים 1/4 כוס מי ורדים חמאה מזוקקת 50 גר' פיסטוק חלבי טחון
למלית - 250 גר' גבינת ריקוטה 250 גר' גבינת מסקרפונה דבש לפי טעם
למי סוכר - 1 כוס סוכר 1 כוס מים 2 כפיות מי ורדים 1 כף לימון סחוט
3 צפייה בגלריה
בורקס
בורקס
(צילום: שני בריל)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את הגבינות ביחד עם הדבש. אפשר להוסיף קצת שמנת שתעזור לנו לאיחוד הגבינות. אחרי שמקבלים מרקם אחיד מכניסים הכול לשק זילוף.
  2. למי סוכר - מוסיפים את הסוכר והמים ומבשלים בסיר על אש נמוכה, עד שהסוכר ימס ואז מכניסים מי ורדים ולימון סחוט ומבשלים למשך 15 דקות עד לקבלת סירופ סמיך.
  3. לבצק - מתחילים בסוכר, מים, מי ורדים שופכים הכל לסיר ומבשלים על אש נמוכה.
  4. כשהסוכר נמס מוסיפים את הסולת ומערבבים היטב. כאשר הסולת סופגת את הנוזלים מוסיפים את הגבינה.
  5. מנמיכים את האש ומערבבים היטב עד שהגבינה מתאחדת בתוך הבצק.
  6. כאשר מקבלים בצק אחיד, מעבירים את הבצק למשטח קר ופורשים אותו על נייר אפייה או ניילון נצמד.
  7. מורחים את הבצק בחמאה מזוקקת ומכסים אותו בעוד שכבה של נייר אפייה. מתחילים לרדד את הבצק לעובי של כחצי ס"מ.
  8. אחרי שהבצק מתקרר ממלאים אותו במלית ומקפלים אותו כמו סושי. חותכים את הבצק לחתיכות של 2 ס"מ או יותר, ומפזרים עליו מי סוכר ופיסטוק חלבי טחון.

בורקס בשר

ראם אז'ובל, אטליז ומעדניית IWO
המצרכים (ל-10 רולדות): 1 ק"ג בשר טחון טרי 1/2 ק"ג בצק עלים 2 בצל קצוץ 3 ענפי סלרי קצוץ 2 גזר קצוץ 100 מל שמן זית מלח ים ופלפל לפי הטעם 1 כף רסק עגבניות 1 ביצה צרור פטרוזיליה, קצוצה
אופן הכנה:
  1. מטגנים את כל הירקות עד להשחמה ומוסיפים את הבשר.
  2. מתבלים במלח ים ופלפל גרוס ומוסיפים מעט רסק עגבניות, מבשלים כשעה.
  3. לאחר שמתקרר, מוסיפים פטרוזיליה קצוצה ואז משטחים את הבצק עלים וממלאים.
  4. מורחים ביצה וקצת שומשום.
  5. מחממים תנור מראש ל-180 מעלות ואופים במשך כ-25 דקות.
למי שנפתח התיאבון לבורקס: בימים שלישי-חמישי בתאריכים 2-4/5 יתקיים פסטיבל בורקס של "משלוחה" בהאנגר 12 בנמל תל אביב