זעיר-בורגני בפריז
הצרפתים לא מכניסי אורחים ולא מתנצלים על זה. לא על זה ולא על שום דבר אחר. הם לא מדברים כמעט אנגלית ולרוב הם לא טורחים אפילו לנסות. מצידם לך ללכת ללמוד צרפתית ותחזור. הם גם לא מתאמצים להיות נחמדים. אני דווקא חושב שזה שינוי מרענן, לראות קופאית אוכלת לך מול הפרצוף ולא מחייכת בהתנצלות
עדי וחברו יאיר, מהפכנים נחמדים מדי, יצאו למסע הישרדות באירופה: מקסימום ארצות במינימום כסף. עד ה-30 באפריל, אז הם מתכוונים לחגוג את יום המלכה באמסטרדם, הם מתכוונים לטייל בגרמניה, אנגליה, סקוטלנד, פריז, ברצלונה ופיזה.
הפרקים הקודמים:
פרק 1: אצל ילה באמסטרדם
פרק 2: אצל אסף ושרה בגרמניה
פרק 3: 4 נסיונות והצלחה אחת
פרק 4: יום ולילה לבד בברלין
פרק 5: בעקבות בוב בהייד פארק
פרק 6: פרידה בחווה אורגנית
פרק 7: סיבוב פאבים ביורק
פרק 8: אני והעיר הגדולה
פרק 9: מטפסים על בן נוויס
פרק 10: מחשבות רצות
------------------------------------------------------------------------------
"מה רע לך, אמיגו קומפדרה פורפבור?" צעקתי ליאיר, מדלג, מדדה, מקפץ על אבני שפה פריזאיות. שני בקבוקי יין צרפתי זול יעשו זאת לבן אדם – דילוג, דידוי, קיפוץ ומעט דיסאוריינטציה לגבי המקום והשפה. "שמשון, שמשון, אני מבקש, מרסי בוקו, אורוואר, סה לה וי", יאיר תופס שפות הרבה יותר טוב ומהר ממני, ונראה לי שגם הוא מתרשם מהניחוח החמצמץ-פירותי מעקצץ של הבורדו-שאטו-בריו. אז מה אם נדפקנו בהוסטל, שילמנו יותר, אכלנו פחות והיה קר וחשוך? אם יש מקום לנחמה זה היין הצרפתי והבגט.
חצי טיול מאחורינו והלו"ז דופק, התקציב לא חונק (יותר מדי), קצת פה, קצת שם, מסתדרים, אוכלים, ישנים, לפעמים על הרצפה, לפעמים על הפנים, לפעמים חוטפים ולפעמים נותנים. אבל פריז, פריז תפסה אותנו בלי מגן ביצים. אני יודע שזה קצת מוזר להגיע מאנגליה, ולהגיד "יקר", אבל צריך להבין שאנחנו הרבה יותר טיפשים ממה שאנחנו נראים, לכן, כשפתאום משלמים על אוכל "חמש" במקום "שלוש", זה מכאיב בכיס, אבל יותר מכאיב בראש. ובפריז באמת נורא יקר.
קרפ תרבותי
חמש שעות של נסיעה עברו עלינו מקאלה לפריז וזה רק כדי להגיע להוסטל היחיד שהצלחנו למצוא במחיר סביר ולגלות שאין מקום. הם לא הסכימו שנזמין מקום מראש, וכך קרה שנתקענו בקור פריזאי, בחושך, עייפים, מסריחים ורעבים. שילמנו שני שלישים מהתקציב היומי בשביל מיטה והלכנו לישון.
עצם העניין הוא לאו דווקא הכסף אלא העיקרון. זה לא שבאמת כל כך אכפת לי מכל יורו שאני מוציא, הרי כבר קניתי שטויות ובזבזתי כסף סתם, ובסך הכל לא רק שלא עברנו את התקציב, אנחנו אפילו מסתדרים טוב מאוד. מה שבאמת אכפת לי זה הפואנטה, הפרינציפ: היתה החלטה שלא נבזבז יותר מ-30 יורו ביום ואני רוצה לעמוד בה. "הערכה מחדש", "הסקת מסקנות בשטח" וכל השאר הן פשוט מילים שנועדו להגיד – "טעיתי". אני לא רוצה להגיד טעיתי, אני רוצה להיות צודק. וחוצמיזה, כשקרפ צרפתי, שאתה חושב פעמיים אם לקנות בקניון כפר סבא בעשרה שקלים, עולה שלושה-ארבעה יורו, נחמץ הלב.
נחושים לדבוק בעקרונותינו, לא להיכנע לעיר, וחמושים ברומנטיזציה של החיים כאביון דל בפריז (שללא ספק הגיעה מ"זרוק ודפוק", "אבא גוריו" ו"היצירה") שמנו לעצמנו למטרה למצוא מאפיה ולקנות בגט. גבינת קממבר כבר קנינו בבוקר בסופרמרקט וגם מיץ. השעה היתה כבר בין ערביים, הבטן קרקרה וברדיוס של רובע לא היתה אפילו מאפיה אחת לרפואה. לא עברו עשרים דקות והערכנו מחדש, הסקנו מסקנות בשטח וקנינו קרפ. לא בגלל שהיינו רעבים וחסרי עמוד שדרה חס וחלילה, בשביל החוויה התרבותית גרידא.
הלם תרבותי
הצרפתים לא מכניסי אורחים ולא מתנצלים על זה. לא על זה ולא על שום דבר אחר. בשבילנו זה ממש הלם תרבותי אחרי חודש וחצי בבריטניה מרובת הסליחות. הם לא מדברים כמעט אנגלית ולרוב הם לא טורחים אפילו לנסות. מצידם, לך ללכת ללמוד צרפתית ותחזור. הם גם לא מתאמצים להיות נחמדים. אני דווקא חושב שזה שינוי מרענן, לראות קופאית אוכלת לך מול הפרצוף ולא מחייכת בהתנצלות. זה עדיף מההרגל שלנו לראות בנותני השירות מין חיות צייתניות. כמי שהיה משני צידי הדלפק אני מעדיף פחות צביעות ביחסים. פריז היא כמו תושביה: פה לא תמצא מוזיאונים בחינם או הנחות לחיילים - על כל גלריה משלמים, והרבה. צריך לזכור: זה לא הכסף, זה העיקרון.
למרכז פומפידו נכנסנו בחינם עם תעודת הסטודנט שאסף הכין לנו בגרמניה ולמגדל אייפל עלינו במדרגות בחצי מהמחיר של ארוחה במקדונלד'ס (דרך אגב, זה הרבה פחות קשה ממה שזה נשמע), אבל זה באמת לא הכסף זה העיקרון.
עייפים מיומנו הראשון במערכה הפריזאית, ומהליכה רצופה של כעשר שעות, חיפשנו מקום לשתות את הלילה או לפחות את הערב. ואז הגיע עוד הלם תרבותי גדול: כמעט ואין כאן "פאבים". הם נקראים "קפה" ונראים כמו בתי קפה מהימים ההם, אבל בערב הם הופכים לבארים. אבל זאת סתם סמנטיקה פשוטה. המשקאות בבארים (בארים, פאבים, קפה – זה לא משנה) כל כך יקרים - שישה עד שמונה יורו לכוס בירה - שבאמת כדאי להימנע. עשינו הערכה מחדש, הפקת לקחים בשטח, שינוי טקטיקה ושלפנו אחד בורדו שהכנו מבעוד מועד ואחד שאספנו בדרך.
"אז מה רע לך קומפדרה?" שאלתי את יאיר, מעט מבושם. "יש לך פה מסיבה באייפל (קיפוץ), יין צרפתי משובח (אצבע מושכת את העין למטה בתנועה אלכסונית, לשון יוצאת קלות מהפה), גבינה ובגט (פאוזה לקחת אוויר) - זאת אינה השתכרות של בטלנים בקרן רחוב - זה פיקניק גורמה צרפתי(!!!)".
כה צעיר
חזרנו להוסטל שמחים וטובי לב, כמו שרק שני בקבוקי יין יכולים לעשות, כדי לפגוש את סו-יאנג. סו יאנג הוא קוריאני צעיר עם תיק גדול וזוג רולרבליידס ששמו, בתרגום חופשי, הוא בעצם "כה צעיר". 'כה-צעיר' מתכנן לעשות את כל הבירות של אירופה בפחות מחודשיים עם רולרבליידס ורכבת. הוא סיפר לנו שעכשיו היה ארבעה ימים בברצלונה וישן ברחוב כדי לחסוך כסף. לפתע כל סיפורי הגבורה שלנו על הסירוב לעוד קרפ בצהרים ופיקניק מול מגדל אייפל נראו כשעשוע בורגני. אז החלטנו 'איף יו קנט ביט דם, ג'ויין דם' – מחר אוכלים בשר.

