בי"ס לשחייה: איך לנוע במים כמו דג. פרק אחרון
איך ננצל את מרכז הגוף כדי לשחות מהר יותר, ומהם הכללים שיעזרו ביישום העקרון הזה? ארבע טכניקות שיובילו אתכם לנוע ממש כמו הדגים באקווריום שלכם: בית-ספר לשחייה - כתבה שישית ואחרונה
בשיעורי השחייה הקודמים שלנו למדנו כיצד לאזן את גופנו במים, איך לשחות ארוך וצר כדי להפחית את ההתנגדות למים, וסקרנו את ארבעת העקרונות לאחיזה נכונה במים. כעת הגענו לשיעור האחרון בקורס השחייה הוירטואלי שלנו, בו נלמד כיצד לנצל את משקל הגוף כדי לסגל לעצמו שחייה נכונה יותר.
הדבר הראשון שיש לעשות כדי לשפר את המהירות הוא להשתמש בליבת הגוף (חלק הגוף שבין הכתפיים לאגן הירכיים הקרוי Torso או Core Body). אם תביטו בדגים באקווריום תוכלו לראות למה הכוונה בתנועה של ליבת הגוף: לדג אין גפיים, והוא נע בתנועות גוף מהירות בקצב קבוע. שחייני עילית נעים במים בצורה דומה. מה שמכתיב את קצב השחייה שלהם הוא בעיקר מרכז הגוף ולא הגפיים. תנועות הידיים והרגליים רק משתלבות בקצב המוכתב על-ידי הגוף, והן לבדן לא מקדמות את הגוף בהרבה.
צפו בפרק 1: טעויות נפוצות של שוחים
צפו בפרק 2: 3 עקרונות לשחייה נכונה
צפו בפרק 3: גוף מאוזן במים
צפו בפרק 4: לשחות ארוך וצר
צפו בפרק 5: 4 עקרונות לאחיזה נכונה במים
צפו בפרק הבונוס: איך לנשום נכון במים
גם בשיטת TI אנחנו מתמקדים במרכז הגוף ולא בגפיים. מקור המהירות בשחייה טמון ביכולת לסובב את האגן מצד לצד ובקצב אחיד, כך שרוב הזמן נמצא נעים על צד הגוף ולא על הבטן. גוף ארוך והקטנת שטח החיכוך עם המים מגבירים את המהירות.
סוד אנרגית התנועה
זוכרים כיצד התנדדתם בנדנדה כשהייתם ילדים? מרגע שידענו להניע את מסת הגוף יכולנו לשלוט בגבהי הנדנדה ובמהירות ההתנדנדות, בלא שנדרשנו להפעלת שרירי הזרועות. מה שהניע את הנדנדה היתה האנרגיה שנוצרה בתנועה.
אותה אנרגיה, האנרגיה הקינטית, גם מאפשרת לשחקני טניס לחבוט חבטות פתיחה של יותר מ-220 קמ"ש. הכוח שמייצר הטניסאי מקורו ברגליים המעוגנות לקרקע. הכוח עובר מהן דרך מרכז הגוף והאגן ומסתיים בחבטת יד מהירה.
אותה אנרגיה גם מוכרת היטב לשחיינים הטובים: מקור הכוח בשחייה הוא בתנועת הגוף. הגפיים משמשים רק להעברת הכוח למים. מה שמייצר את עיקר הכח הוא תנועות הנדנדה של מרכז הגוף, ובאמצעותן העברת משקל הגוף מצד לצד.
שימוש באנרגיה קינטית בשחייה הוא ממכר. מרגע שתדעו לרתום את הכוח זה לטובתכם, לא תוכלו להפסיק לשחות. זה מזכיר קצת החלקה על הקרח: העברת המשקל מרגל לרגל בזמן הנכון מאפשרת תנועה חלקה קדימה, אלגנטית וכמעט בלא מאמץ. צפו ברצף התמונות הבא בכדי להיווכח מהי אנרגיה קינטית בפעולה:
(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
4 כללים לשחייה עם הגוף
1. לאחוז מים ביד החותרת ולנקב את המים עם היד הנכנסת
אחיזת המים חשובה שכן היא נותנת בסיס לתנועת הגוף. עם תחילת תנועתה של היד החותרת לאחור אנחנו נקפיא אותה, בקדמת הראש, כך שהיא "תאחוז" נפח ראוי של מים בחלל שנוצר בינה לבין הגוף. על בסיס חבית המים הזו "ננקב" עם היד הנכנסת את המים ונגלוש איתה הרחק קדימה. האנרגיה הקינטית שתחולל תזרום אל היד הגולשת קדימה ותניע את כל הגוף קדימה.
2. הידיים מחכות לגוף
מאחר שמסת הגוף גדולה יותר ממסת הזרועות, הגוף אינו יכול לנוע במהירות גבוהה כמו הידיים. לכן על הידיים להמתין עד שהגוף יהיה בתנוחה המתאימה לתחילת השרשרת הקינטית, כלומר - להעברת שיווי המשקל. אם תאיצו את תנועת הידיים, הגוף לא יעמוד בקצב והידיים יתעייפו מהר מאוד.
3. גלגול הגוף
מה שגורם לגלגול הגוף הוא האגן. השרירים שמופעלים כדי לגלגל את האגן והמתיחה קדימה הם שרירי הליבה: מייצבי הגב, כל שרירי הבטן (העליונים, התחתונים והאלכסוניים) ושרירי ליבה נוספים. שחיין מיומן יכול להיעזר גם בבעיטות הרגליים כדי לסייע לסיבוב ולמתיחה במה שמכונה כח אלכסוני (Diagonal Power).
שימו לב לצילום התת-מימי בסרטון הבא, וראו כיצד תנועת הגלגול מניעה את השחיין קדימה, עם דגש על שחיית הצד.
4. לתעל את האנרגיה קדימה
במקום לשלוח את האנרגיה לכיוון הרגליים (על-ידי גריפת מים חזקה לאחור), עלינו לתעל את האנרגיה קדימה, בדיוק בשבריר השנייה שבו המשקל עובר.
צפו בפרק 1: טעויות נפוצות של שוחים
צפו בפרק 2: 3 עקרונות לשחייה נכונה
צפו בפרק 3: גוף מאוזן במים
צפו בפרק 4: לשחות ארוך וצר
צפו בפרק 5: 4 עקרונות לאחיזה נכונה במים
הכותב עוסק שנים רבות בשחייה ומשמש מדריך ראשי של TI ישראל, ומנהל פורום השחייה בשיטת TI