שתף קטע נבחר

הלחץ עבד: תוספת של 300 מיליון שקל לכיבוי

בתום מו"מ מזורז בין משרדי הפנים והאוצר הובטח לראשונה סכום מוגדר ומשמעותי לשירותי הכבאות. התקציב יאושר בינואר ויחול בשנת התקציב הבאה. ההסכם הושג על רקע סערה תקשורתית שפרצה עקב אישור התקציב ללא תוספת

הלחץ פעל: שר הפנים אלי ישי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי ובכירי משרד האוצר הסכימו: הממשלה תכין תוכנית לשיקום מערך הכבאות, שתאושר כבר בינואר הקרוב. התוכנית תכלול תוספת תקנים וציוד לשירותי הכבאות שתגובה בתוספת תקציב של 300 מיליון שקל.

 

 

לפני כשבועיים, כמה ימים אחרי השריפה בכרמל, הוזמנו ראשי האוצר לדיון בוועדת הכספים של הכנסת, שבו נדרשו להוסיף לתקציב המדינה תוספת תקציב לרכישת כבאיות וגיוס כבאים, כמתבקש מדו"ח מבקר המדינה על מצב מערך הכבאות. נציגי האוצר סירבו ואמרו כי הם ממשיכים להתנות כל תוספת תקציב ברפורמה במערך הכבאות, המתוכננת לצאת לדרך רק בשנת 2012. הח"כים זעקו כי הפקידים הסרבנים הם אלה שאשמים באסון הכרמל, יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, שהוועדה לא תאשר את תקציב המדינה לשנים 2011-2012. 

 

שבועיים עברו, השריפה ירדה מהכותרות, והח"כים שכחו מהעניין. חוק ההסדרים הוגש לוועדת הכספים, וזאת עיכבה אותו בעיקר בגלל התנגדותה לתוספת התקציב למשרד הביטחון ודרישתה שלא יבוטלו המס לחברת כי"ל של משפחת עופר. נושא הכבאות עלה ברגע האחרון, וירד מסדר היום לאחר שהאוצר השמיע הבטחה מעורפלת לתוספת תקציב בסכום לא ידוע שתאושר מתישהו ב-2011, בתקווה שהשריפה הבאה לא תקדים אותה. בשורה התחתונה: התקציב אושר אתמול, בלא תוספת תקציב לכיבוי.

 

אלא שהלחץ הציבורי והתקשורתי נמשך, והמחדל של וועדת הכספים רק העצים אותה. בעקבות זאת, נערך מו"מ מזורז בין גבאי, ישי ופקידי האוצר, שבסיומו הושג, לראשונה, סיכום על תוספת תקציב מוגדרת עם תאריך - כנראה במסגרת גרסה מזורזת של הרפורמה.

 

לתוספת התקציב לכבאות אין קשר למערך מטוסי הכיבוי, שצה"ל מתכנן להקים כדי לחפות על מחדל הפרטת הכיבוי האווירי בשנת 2001. במשרד הביטחון מתכננים להקים טייסת קטנה של כארבעה מטוסי כיבוי בדומה לטייסת שמחזיקה יוון. במשרד הביטחון דורשים תקציב של מיליארד שקל להקמת הטייסת, למרות שכל מטוס עולה רק כמה עשרות מיליוני שקלים. דרישת משרד הביטחון מעוגנת במסגרת דרישת משרד הביטחון לתוספת תקציב של 6 מיליארד שקל - שטרם אושרה.

 

תקציב שירותי הכיבוי עומד כיום על כ-560 מיליון שקל בשנה. מספר הכבאים והכבאיות לנפש בישראל הוא הנמוך בעולם המפותח, למרות האיום הביטחוני על ישראל. הממשלה החליטה ב-1998 להגדיל את התקציב במסגרת רפורמה, שתכלול פירוק של איגודי הערים לכבאות והקמת רשות ארצית לכיבוי. הרפורמה אינה יוצאת לפועל בגלל ויכוח בין האוצר להסתדרות על ההחלטה לפרק את ועדי העובדים של הכבאים. ראש מערך שירותי הכיבוי במשרד הפנים, שמעון רומח, דרש השנה מישי תוספת תקציב של 800 מיליון שקל, וזה דרש מהאוצר תוספת של 400 - וקיבל תוספת של 100 שכבר הועברה.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: שר האוצר, יובל שטייניץ, ואנשי משרדו, מתכוונים לפעול בהתאם להצעת המחליטים שתוגש לממשלה.

 

השר ישי מסר בתגובה: "הסכום שהובטח הוא המינימום אך אינו סכום סופי ובכל מקרה אתעקש על כך שהוא לא יכלול את הכסף שיינתן לחידוש הכיבוי האווירי. אלחם על כך כי מדובר בפיקוח נפש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים