שתף קטע נבחר

בימין חוששים: נתניהו נלחץ, יטרפד חקיקה

יוזמי הצעות החוק הימניות שעדיין על הפרק - ועדות חקירה לארגוני השמאל ואיסור קבלת תרומות ממדינות זרות - חוששים מאובדן התמיכה הממשלתית, בעקבות הסערה הציבורית. ישראל ביתנו: "מצפים לתמיכה נלהבת של הליכוד, כמו בחוק החרם"

חוק החרם בדרך לבג"ץ, הווטו על מועמדים לעליון לא זוכה בשלב זה לתמיכה - וכעת המאבק בכנסת מתמקד בהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לארגוני השמאל ובשלילת הכספים מאותם ארגונים. אחרי התנערותו של ראש הממשלה מהצעת החוק לאפשר הטלת וטו בכנסת על מועמדים לבית המשפט העליון, בימין חוששים כי הסערה הציבורית תביא לכך שגם הצעות החוק הימניות הנוספות שצפויות לעלות במליאה לא יזכו לתמיכה ממשלתית.

 

הכנסת נגד בית המשפט העליון, כותרות אחרונות

 

הצעת ישראל ביתנו בנוגע להקמת ועדת חקירה לארגוני השמאל צפויה לעלות לאישור סופי בשבוע הבא, ועליה נתניהו עדיין לא הגיב. בינתיים גם הצעות החוק הנוגעות לאיסור קבלת תרומות ממדינות זרות - אותן העלו ח"כ אופיר אקוניס מהליכוד וח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו - נמצאות עדיין על הפרק.

 

על פי הצעת אקוניס ייאסר על עמותות פוליטיות בישראל לקבל תרומות בגובה של יותר מ-20 אלף שקל מממשלות זרות ומגופים בינלאומיים כדוגמת האו"ם והאיחוד האירופי. קירשנבאום מציעה לשלול פטור ממס ולהטיל מיסוי של 45% על תרומות לעמותות שיגיעו מחו"ל.

 

בסביבת יוזמי ההצעות אמרו כי קיים חוסר ודאות לגבי המשך ההליך, בעיקר בשל הסערה שחולל מעבר חוק החרם והרעיון להטיל וטו על מועמדים לעליון. הם חוששים כי ראש הממשלה נלחץ ויטרפד את החקיקה הימנית. לפי שעה עדיין לא הופעלו לחצים מלשכת ראש הממשלה לא להעלות את ההצעות לאישור סופי בכנסת, אך היוזמים אומרים כי הם מצפים לשיחת טלפון שכזו.

 

מאבק על קולות: ליברמן מושך ימינה

מאידך, ובשל הרגישויות הפוליטיות בין ליברמן ונתניהו, הנאבקים על קולות הימין, ישראל ביתנו צפויה להפעיל לחץ כבד כדי שהצעות יעלו לאישור. ליברמן, שמעוניין מאוד למשוך אש ותשומת לב לעברו מהשמאל, לא מרוצה מכך שהחקיקה הימנית נמצאת בתקופה האחרונה בהובלה של הליכוד. לאחר סערת חוק החרם הוא מיהר למשוך ימינה.

 

סערת חוק החרם, ההתפתחויות האחרונות

 

ח"כ קירשנבאום, שחתומה על ההצעה להקים ועדה חקירה פרלמנטרית לארגוני השמאל, אמרה כי היא מתכוונת להילחם על תמיכת הקואליציה בהצעה, שאמורה להעלות לדיון ביום רביעי הקרוב. על פי ההצעה, תוקם בכנסת ועדת חקירה בהרכב של חמישה נציגים, שתוכל לחקור את מקורות המימון של ארגוני השמאל והליך רכישת הקרקעות על ידם.

 

"ועדת החקירה של ארגונים הפוגעים בחיילי צה"ל ומפקדיו חשובה יותר מכל חוק חרם כזה או אחר", אמרה אמש (יום ד') קירשנבאום. "לוועדה יהיה המנדט והלגיטימציה לרדת לחקר האמת ולהציע את הפתרונות המתאימים ביותר לבעיה, במקום חקיקה נקודתית. מסקנותיה יעגנו בחקיקה ויתנו פתרון כולל".

 

ליברמן חיזק אתמול את קירשנבאום ואמר כי הוא מצפה לתמיכת הממשלה בחוק. עם זאת, צפוי נתניהו להכריז על חופש הצבעה לחברים, דבר שאם יתרחש בסופו של דבר יעמיד את אישור ההצעה בספק. ליברמן הבהיר כי אמנם לא יכריז על משבר קואליציוני במקרה שלא יקבל תמיכה שכזו, אך יראה בכך פגיעה בסיעה.

 

"אני בטוחה שמפלגת השלטון תתאחד סביב הצורך בוועדת החקירה", אמרה קירשנבאום על הליכוד והזכירה את תמיכתו באישור החוק שעורר סערה בינלאומית: "אני מצפה להתגייסות נלהבת לא פחות מזו שהייתה סביב חוק החרם".

 

דורנר: חוק הסינון - פוליטיזציה של בית המשפט

ראש הממשלה, שהתייצב מאחורי חוק החרם לאחר שלא הצביע במליאה, הודיע

אמנם כי יתנגד לחוק המאפשר לכנסת להטיל וטו על מועמדים לעליון, אבל הסערה שפרצה לא שככה במהירות. שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, יצאה נגד ההצעה וכינתה אותה "פוליטיזציה של בית המשפט". דורנר אמרה כי  "הדמוקרטיה בישראל לא תהיה אותה דמוקרטיה עם החוק הזה".

 

פרופסור יורם רבין טען כי ההצעה לאפשר הטלת וטו "מפרה כל איזון". הוא אמר כי "הבעיה אינה מינוי שופטים. מדובר בעוד הצעה של גורמי ימין שחפצים להחליש את בית המשפט, מתוך חשש לפסילת סדרת החוקים הימניים והאנטי-דמוקרטיים שהם העבירו לאחרונה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין לא הגיב על הצעת ועדות החקירה. נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
ליברמן. לא יכריז על משבר קואליציוני
צילום: גיל יוחנן
ח״כ לוין, יוזם החוק לסינון שופטים
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים