הזעה מוגברת שורפת יותר קלוריות? 6 מיתוסים
כל מי שמתאמן בטוח שככל שהוא יזיע יותר ככה הוא מתאמן טוב יותר. אבל בעצם, לא תמיד יש קשר בין מידת ההזעה לעוצמת האימון. מומחה לתחום מגלה את האמת מאחורי 6 מיתוסים על הקשר בין אימון גופני וכושר
למרות שאנו חיים היום בעידן המזגנים, המנגנון הפיזיולוגי העיקרי לקירור הגוף עדיין הינו הזעה. בזמן ביצוע אימון גופני החלק העיקרי של האנרגיה שנוצרת בגוף נפלטת כאנרגיית חום.
קראו עוד כתבות בנושא אימון גופני ב-ynet:
- מדריך: איזה אימון גופני יעיל לטיפול ומניעת כאבי גב
זאת הסיבה שכדי למנוע עלייה דרסטית בטמפרטורת הגוף, מערכת העצבים מכניסה לפעולה את המנגנון הזעה. באמצעות כמה מיליוני בלוטות הזעה הממוקמות בעור. הבלוטות מפרישות נוזל על פני העור, שמתאדה לסביבה ובכך מקרר את הגוף.
תהליך הזעה הוא חלק משמעותי מכל אימון גופני ולעיתים משמש כסמל לדרגת הקושי של המאמץ הגופני. אולם לא תמיד מידת ההזעה קשורה בקשר ישיר לעוצמת המאמץ. ויש עוד כמה מיתוסים שיכולים להטעות.
1. ביצוע מאמץ בסביבה חמה גורם להזעה מוגברת ולהוצאה קלורית מוגברת
לא נכון
הזעה כשלעצמה אינה פעולה מכנית אלא אות עצבי. לכן הזעה מוגברת אינה גורמת להוצאה קלורית גדולה יותר. פעילות גופנית בסביבה חמה או עם ביגוד חם במטרה להזיע יותר, מגבירה את קצב הלב, את קצב ההזעה ומעלה את הרגשה הסוביקטיבית של דרגת הקושי של המאמץ אך אינה מגבירה את שריפת הקלוריות.
2. אנשים בעלי כושר גופני נמוך מזיעים יותר מאנשים בעלי כושר גבוה
לא נכון
אומנם אנשים בעלי כושר גופני נמוך כל מאמץ דורש התגייסות גדולה יותר של כל הגוף ולכן הם מזיעים יותר. אבל כאשר מתאימים את דרגת המאמץ ליכולת הגופנית ומשווים את קצב הזעה, נמצא שספורטאים מתחילים להזיע מוקדם יותר וקצב הזעה של ספורטאים גדול יותר, מאשר אנשים בעלי כושר גופני נמוך.
הסיבה היא שכחלק מתהליך האימון הגופני, הגוף מייעל את מנגנון הקירור של הגוף ולכן הזעה מתרחשת מוקדם יותר, בצורה יעילה יותר.
3. מתאמנים בעלי עודף משקל מזיעים יותר מאנשים במשקל תקין
נכון
מתאמנים הסובלים מהשמנת יתר מזעים יותר מאשר אנשים במשקל תקין באותה דרגת מאמץ. זאת למרות שמנגנון הזעה בקרב בעלי משקל העודף הוא פחות יעיל.
הסיבה ככול שאחוז רקמת השומן בגוף עולה, יותר שומן מצטבר בשכבה התת עורית ומשמש כמבודד, בכך למעשה מונע מהחום שנוצר בשרירים להגיע לעור, מה גם שיכולת רקמת השומן לאגור חום נמוכה, ולכן הגוף "נאלץ" להזיע יותר על מנת לקרר את עצמו בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין.
4. גברים מזיעים יותר מנשים
נכון חלקית
מבחינה פיזולוגית גברים ונשים אינם זהים. אולם קצב הזעה בזמן האימון הגופני הוא כמעט זהה, ללא הבדלים משמעותיים. אם זאת בנשים נמצא שהעלייה בקצב הזעה בתגובה לשיפור הכושר הגופני היה מתון יותר ביחס לגברים.
גם המקומות בגוף בהם הזעה מוגברת בזמן אימון דומים בין הגברים והנשים. מתברר שבזמן פעילות קיימת הזעה מוגברת באזור הגב וחזה והמצח ופחות באזורי הגפיים.
5. בסביבה לחה מזיעים יותר מסביבה יבשה
לא נכון
הדבר תלוי בעומס החום המופעל על הגוף. מדד עומס החום נקבע משילוב של הטמפרטורה החיצונית ואחוזי לחות. כאשר עומס החום המופעל על הגוף זהה קצב הזעה דומה.
בסביבה יבשה עקב הבדלים בין ריכוז המים בין העור לאוויר, הזיעה מתנדפת מהר יותר ותהליך הקירור יעיל יותר רק נדמה לנו שאנו מזעים פחות.
6. לא ניתן לשפר את מנגנון ההזעה של הגוף
לא נכון
ידוע שתהליך של חשיפה הדרגתית וקצרה של אימון בסביבה חמה, שנקרא " אקלום לחום" גורם לתהליך הזעה יעיל יותר ולהרגשה טובה ביותר בזמן אימון בסביבה חמה.
כפי שצוין גם שיפור הכושר הגופני ושמירה על משקל גוף תקין יהפכו את הפעילות הגופנית בחודשי הקיץ ליותר קלה.
הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף בהרצליה לפיזיותרפיה שיקום וכושר אישי