שתף קטע נבחר

הרב לאו: בשואה הגרמנים לא התרגשו מדם יהודי

הרב הראשי לשעבר תקף בחריפות את ההתנגדות בגרמניה לעריכת ברית מילה. במקביל, משלחת בראשות הרב הראשי הנוכחי, יונה מצגר, נועדה עם בכירים בממשל הגרמני, ושרת המשפטים הבטיחה: "תוך שבוע - הצעת חוק להסדרת המילה"

האם משבר המילה בגרמניה בדרך לפתרון? שרת המשפטים הגרמנית, סבינה לויטיסר-שנרברגר, הודיעה כי תגיש בתוך שבוע ימים הצעת חוק שמבטיחה את המשך קיום ברית המילה במדינה. השרה, יחד עם בכירים במשרדה ובמערכת המשפט הגרמנית, עידכנו בכך את הרב הראשי לישראל יונה מצגר, שנועד עמם בנושא.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

משלחת רבנים בראשות מצגר קיימה בימים האחרונים מרתון פגישות עם בכירים בממשל ובפרלמנט הגרמניים, במטרה להבטיח כי עריכת ברית מילה תעוגן בחוק. בעת שהותם במדינה נחשפה פרשת התביעה שהוגשה נגד המוהל ורבה של העיר הוף, דוד גולדברג, בגין "פגיעה גופנית" בתינוקות.

 

חברי המשלחת ביוזמת רבה הראשי של ברלין ושליח חב"ד, יהודה אליקים טייכטל - דנו עם גורמי הממשל הגרמנים בדרכים שונות להתיר את הבריתות במדינה, וההערכה היא כי החקיקה תאפשר את הטקס, זאת בכפוף להשתלמות רפואית למוהלים.

 

שליח השבועון החרדי "משפחה", אריה ארליך, שהשתתף במפגשים, סיפר ל-ynet כי שרת המשפטים הציעה להתיר עריכת ברית מילה בהרדמה מקומית, תוך שהיא מבהירה כי דעת הקהל לא תאפשר את הסדרת המילה ללא הגבלות - אך הרבנים דחו זאת. הצעה נוספת, שלא נשללה על הסף, היא להקים בית ספר למוהלים שבו הם יעברו, בין היתר, הכשרה רפואית ייחודית בתחום המילה.

 

"באתי לכאן כבן לאם גרמניה ששמעה את היטלר צועק 'יודען, ראוס'. אמי הפנימה את המסר וברחה מגרמניה", אמר הרב מצגר לשרת המשפטים. "ברית מילה היא המצווה היסודית ביותר לעם היהודי, וכמו שגרמניה לא תוותר על דגלה, כך לא יכולים היהודים לוותר על החותמת המשמשת כאות ברית בינינו לבין הקדוש ברוך הוא".

 

השרה לענייני משפחה נגד

הרב הראשי פגש גם את יו"ר מפלגת השלטון (CDU), פולקר קאודר, שהפגין עמדה פרו-יהודית מובהקת, ואמר כי הוא מתנגד להתניית הבריתות בהרדמה. בייעוץ טקטי לרבנים אמר: "אין צורך שתיכנסו לטיעונים רפואיים, כי הם חלשים. עליכם לומר שזהו עיקרון דתי, וגרמניה לא תרשה לעצמה לרמוס עקרונות דתיים של העם היהודי".

 

"רוב העם הגרמני מתנגד לברית המילה שלכם ולא תצליחו לשכנע אף אחד", הוסיף קאודר בכנות, "לכו עם האמת שלכם ואני אתאמץ לעזור. לפני כמה שנים ביקרתי ביד ושם ואני מודע למה שנעשה פה לפני 70 שנה. אני עצמי נולדתי אחרי השואה, אבל חשוב שהעולם יידע שהיום יש גרמניה אחרת. הדרך לכך עוברת במתן חופש דת מוחלט".

 

יו"ר האופוזיציה בגרמניה, פרנק-ולטר שטיינמאייר, הביע גם הוא תמיכה בלתי מסויגת בעמדת הרבנים, והצטרף להמלצת יריבו הפוליטי שלא לדון בהיבט הרפואי של המילה: "אנחנו צריכים לעשות הכול כדי שחיי היהדות ימשיכו פה, מבלי להיכנס לזה".

 

לעומתם, השרה לענייני משפחה ונוער, קריסטינה שרדר, שמונתה על ידי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל להוביל את החקיקה בנושא, הבהירה כי לא תתפשר על ההרדמה המקומית: "חלק מהקולות נגד ברית המילה היהודית אכן נגועים באנטישמיות, אך החלק האחר והמרכזי נובע מתוך דאגה לשלום הילד", אמרה, "כשרה לענייני נוער, אני מוכרחה לדאוג לזכויות הילד".

 

גם מנהיגת מפלגת הירוקים, רנטה קונסט, הצהירה כי "אין חופש הדת במקרה של פגיעה בשלום הילד" - אך עם זאת הביעה נכונות להידבר בנושא בניסיון לגבש פשרה.

 

הרב לאו: פתאום הגרמנים מגלים רגישות 

הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו, תקף בחריפות רבה את הגרמנים על ההתנגדות לעריכת ברית מילה במדינתם. "זה דבר מדהים שדוברי הגרמנית מגלים רגישות לבכי תינוק ולהטפת דמו, אני לא ראית את זה בילדותי", אמר בציניות

גלויה. "הילד היהודי - דמו היה הפקר חייו, היו נתונים למרמס כל מגף של גסטאפו ועשרות המיליונים של העם הגרמני או שיתפו פעולה או עמדו מנגד".

 

בראיון ברדיו "קול ברמה" הוסיף הרב: "אנחנו לא זקוקים לרישיון מהם לחיות כיהודים. אם אלו הם פני הדברים, אין לנו מה לחפש שם. אולי מעז יצא מתוק והיהודים שנמצאים שם יבינו שאין זה מקומם".

 

הרב לאו תקף האת ההצעה שלפיה רופאים גרמניים יכשירו מוהלים יהודיים. "זו אנטישמיות צרופה", טען, "המוהלים שלנו הם בעלי ניסיון עצום. הרב גולדברג מל 3,000 ילדים, ולדבריו בלי שום תקלה".


פורסם לראשונה 23/08/2012 08:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יונה מצגר. סבב שיחות
צילום: גיא אסיאג
הרב לאו. משהו השתנה
צילום: ענת מוסברג
ברית מילה. תתאפשר בגרמניה?
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים