שתף קטע נבחר

אכילת מתוקים גורמת לסוכרת? 13 מיתוסים

אי אפשר לרפא סוכרת, חולי סוכרת חייבים להזריק אינסולין והם חייבים לנעול נעליים מיוחדות. מה באמת נכון, מבין המיתוסים על המחלה, מה לא, ומה צריך באמת לדעת כדי לחיות בשלום עם הסוכרת

סוכרת מהווה כיום את גורם המוות מספר שלוש לתמותה בעולם המערבי, כאשר בכל 10 שניות מת אדם כתוצאה מסיבוכים של המחלה. בישראל, כחצי מיליון איש הינם חולי סוכרת, כך שמדובר ב כ-7% מהאוכלוסייה, מתוכם 90% סובלים מסוכרת סוג 2, שכ-80% מהלוקים בה סובלים גם מהשמנת יתר.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

לאור הנתונים באשר לשיעור התחלואה המדאיג של המחלה, סוכרת הפכה בשנים האחרונות למחלה המדוברת ביותר, וככזו יש לא מעט מיתוסים סביבה. ריכזנו עבורכם את אלו המרכזיים שכדאי שתכירו.

 

לשמור על בריאות הכליות

בדיקה תציל ממוות: 7 מיתוסים על מחלות כליות

הרבה בשירותים? 10 סימנים מתריעים לסוכרת

דו"ח: זינוק במס' המטופלים בדיאליזה בגלל סוכרת

 

1. אין מרפא למחלת הסוכרת מסוג 2

לא בדיוק.

 

סוכרת סוג 2 , אומנם גורמת לתנגודת לאינסולין ולצמצום משמעותי והדרגתי בהפרשת אינסולין מהלבלב, אולם כיום ניתן לאזן את רמות הסוכר בדם ולהגיע לערכים של אדם בריא, בזכות פיתוחים וטיפולים חדשניים.

 

למרות הזמינות של הטיפולים התרופתיים למחלה, השכיחות של סוכרת שאינה מבוקרת ומאוזנת היא בעיה רצינית. לכ- 63% מהחולים עם סוכרת סוג 2 יש עדיין רמה של המוגלובין מסוכרר ( A1C ) מעל ל 7% (היעד שהומלץ ע"י ה- ADA, האיגוד האמריקאי לסוכרת).

 

2. אכילת מזונות מתוקים גורמת לסוכרת

לא נכון.

 

אין קשר בין סוכרת לבין רמות צריכת הסוכר. כמעט בכל דבר שאנו אוכלים יש גלוקוז, כלומר סוכר. המרכיב המרכזי בתזונה שעשוי להעלות את רמות הסוכר הוא פחמימות, כך שמה שקובע הוא כמות הפחמימות ולא רמת המתיקות של המזון.

 

חשוב לדעת, כי קיימים מוצרים שממותקים בממתיקים ממשפחת הפחמימות הכוהליות, ביניהן מלטיטול וקסליטול. ממתיקים אלה הופכים באופן חלקי בגוף לסוכר ועלולים לגרום לעלייה ברמות הסוכר.

 

לא משנה מה אוכלים, אלא כמה אוכלים ועודף משקל הוא אחת הסיבות לפתח סוכרת. תפריט בריא ועיסוק בפעילות ספורטיבית באופן קבוע יכולים לעזור בשמירה על משקל תקין ובמניעת סוכרת.

 

3. חולי סוכרת חייבים לאכול אוכל מיוחד שמיועד לחולי סוכרת

לא נכון.

 

תפריט מזון בריא עבור חולה סוכרת אינו שונה מתפריט בריא שמומלץ לאדם בריא. תזונה נכונה כוללת מזונות מופחתי שומן, בעיקר שומן טרנס ושומן רווי, מעט מלח וסוכר, פירות וירקות, סיבים תזונתיים, קמח מלא וכו'. מזונות ללא סוכר שנמכרים בשווקים כמתאימים לכאורה לסוכרתיים, עלולים לגרום לעלייה ברמות הגלוקוזה בדם ולכן אינם מתאימים להם.

 

4. אם אתה לא מטופל באינסולין, הסוכרת שלך לא רצינית

לא נכון.

 

אנשים נוטים להאמין כי רק חולים שמטופלים באינסולין סובלים באמת ממחלת הסוכרת. אלא שמחלת הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים קשים ושונים גם בחולי סוכרת שאינם מטופלים באינסולין.

 

בנוסף לכך, רמות לא מאוזנות של גלוקוז בדם מגדילות משמעותית את הסיכון לפתח סיבוכים כתוצאה מסוכרת, ביניהם התפתחות מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, אירוע לב, אירוע מוחי, התדרדרות בראייה עד עיוורון, כאבים בגפיים וכיבים בכפות הרגליים שעלולים להסתיים בנמקים שדורשים קטיעה.

 

5. סוכרת סוג 1 קשה יותר מסוכרת סוג 2

לא בדיוק.

 

חולים בסוכרת סוג 1 תלויים באינסולין על מנת לחיות, בעוד שבחולים בסוכרת סוג 2 אפשר לאזן את רמות הסוכר ללא אינסולין ממקור חיצוני. אולם אדם יכול להיות חולה במשך שנים בסוכרת מסוג 2 לפני שאובחנה המחלה.

 

בעקבות זאת עלולים להיגרם סיבוכים בריאותיים קשים. לכן, קיימים מקרים בהם סוכרת מסוג 2 שמאובחנת באיחור עלולה להיות קשה הרבה יותר מסוכרת מסוג 1.

 

6. רמות סוכר גבוהות אפשר לגלות רק בבדיקות דם

לא מדויק

 

בדיקות דם אכן מעידות באופן מדוייק על רמות הסוכר, אולם יש סימנים רבים לרמות סוכר גבוהות אותם יכול החולה להרגיש.

 

על סימנים אלה יכולים להימנות תחושת צמא מוגברת, ראייה מטושטשת, תחושת עייפות, ירידה לא ברורה במשקל, קושי בריפוי פצעים, יובש בפה, הטלת שתן לעיתים תכופות, כאבים ותחושה של נימול בידיים וברגליים. גם הופעה של חלק מסימנים אלו עלולה להעיד על סוכרת.

 

7. כל חולה סוכרת סובל מפגיעה בכליות

לא מדויק

 

לא כל חולה סוכרת סובל מפגיעה בכליות אך ישנו קשר ישיר בין סוכרת לפגיעה בכליות. שליש מחולי הסוכרת סובלים מפגיעה בתפקוד הכליות ו-50% ממטופלי הדיאליזה הינם סוכרתיים. מחלת כליות במצב מתקדם עשויה להביא לאי ספיקת כליות ולהפסקת תפקודן ולהזדקקות לטיפולי דיאליזה או השתלת כליה.

 

אבחון מוקדם של פגיעה בכליות וטיפול נכון משמעותיים מאוד לאיכות חייו ומצבו הבריאותי של החולה בהמשך. בנוסף, ישנה חשיבות גבוהה לשמירה על איזון הסוכרת לאורך כל שלבי המחלה שכן סוכרת לא מאוזנת עלולה להביא לירידה בתפקוד הכלייתי.

 

8. תרופות לסוכרת גורמות להשמנה

לא נכון.

 

תפקיד האינסולין הינו להעביר סוכר מהדם אל התאים ובדרך זו ליצור מאגר של אנרגיה זמינה. לכן סוכרתיים רבים שסובלים מרמות נמוכות של אינסולין ואינם מטופלים, מעידים על ירידה לא ברורה במשקל.

 

טיפול באמצעות אינסולין עשוי לגרום להגברת התיאבון ולהיפוגליקמיה. עובדות אלה עלולות להביא לעלייה במשקל. יחד עם זאת, כיום יש אינסולין מתקדם שמאזן את רמות הסוכר באמצעות זריקה אחת ביום וגורם למינימום עלייה במשקל ולסיכוי קטן מאוד להיפוגליקמיה.

 

מעבר לכך, תרופות רבות שקיימות כיום עבור חולי סוכרת עוזרות לחולה לשמור על משקל תקין. לכן במקרים רבים הסיבה לעלייה במשקל היא צריכה מוגברת של קלוריות והיעדר פעילות גופנית.

 

9. מחלת הסוכרת גורמת לפגיעה בכליות רק בשלבים מתקדמים של המחלה

לא בהכרח.

 

ישנם חולי סוכרת רבים שנמצאים כבר בשלב אבחון המחלה, עם נזק וירידה בתפקוד הכליה שלהם. לעובדה זו מספר סיבות שונות: חולי סוכרת רבים מאובחנים כסוכרתיים במקרה, זמן ממושך אחרי שהמחלה כבר פעילה ובנוסף, קשה לאבחן את השלבים הראשונים של ההתדרדרות הכליתית.

 

יש חולי סוכרת אשר הפגיעה בכליות, מתרחשת לעיתים לאחר 15 שנים מהרגע בו אובחנה המחלה ועד הרגע בו זוהתה פגיעה בכליות. בשלב זה עשויה הפגיעה בכליות להתבטא כבר בבצקות, נפיחויות בפנים ובידיים.

 

פגיעה כזו ניתן לאתר בזמן רק באמצעות בדיקות מעבדה מיוחדות. אבחון וטיפול מוקדם עשוי למנוע הידרדרות בתפקודי הכליות עד לכדי אי ספיקת כליות סופנית.

 

10. טיפול בסוכרת מצריך מעקב רפואי צמוד

לא בהכרח.

 

כיום עבור חולי סוכרת ישנם מספר סוגים של אינסולין. בין אלה יש גם אינסולינים אשר רק במקרים נדירים גורמים לתנודות דרסטיות ברמות הסוכר. למרות זאת, טיפול באינסולין דורש מעקב יומיומי אחר רמות הסוכר בעזרת מכשיר ביתי. טיפול בכדורים לעומת זאת, אינו דורש מעקב צמוד אחר וניתן להסתפק במעקב רפואי שגרתי.

 

11. פעילות גופנית סדירה עוזרת לירידה במשקל אבל לא לירידה ברמת הסוכר

לא מדויק.

 

פעילות גופנית על בסיס קבוע יכולה לסייע מאוד בהפחתת רמות הסוכר ובשיפור רמת הספיגה של האינסולין בגוף, עד כדי הורדת מינונים של תרופות לטיפול בסוכרת.

 

פעילות גופנית על בסיס קבוע מתפרשת על לפחות 150 דקות בשבוע, מתחלקת לפחות על פני שלושה ימים, וכוללת ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים, אימונים אירוביים, שחייה, משחקי כדורגל, כדורסל וכו'.

 

12. חולי סוכרת חייבים לנעול נעליים מיוחדות לסוכרתיים

לא נכון.

 

חולי סוכרת עלולים לפתח בעיות שונות ברגליים, אולם אינם חייבים לקנות נעליים מיוחדות שמותאמות לסוכרתיים. גם נעלי ספורט איכותיות שמתאימות לכפות הרגליים ואינן בלויות או הדוקות מדי מתאימות לחולי סוכרים.

 

עם זאת, מאחר ויש חולי סוכרת שכתוצאה מנזק עצבי לא מרגישים שלפוחיות או פצעים בכפות הרגליים, יש צורך לבדוק כל יום לפני השינה את כפות הרגליים ולוודא שאין בהן גירויים או פצעים חדשים.

 

13. מחלת הסוכרת עלולה לפגוע באיברים חיוניים, ובראשם הכליות

נכון.

 

סוכרת הינה מחלה רב מערכתית המשפיעה על אברים חיוניים בגוף. חולים עם סוכרת נוטים לפתח יותר מחלות לב וכלי דם, יותר אירועים מוחיים ויותר סיבוכים בכליות, בהשוואה לאוכלוסייה בריאה.

 

יחד עם זאת מרבית התרופות לטיפול בסוכרת סוג 2, כמו תרופות לטיפול במחלות רבות נוספות, מתפנות מהגוף באמצעות הכליות, והדבר לעיתים מצריך תשומת לב נוספת מהמטפלים. ישנם טיפולים שאינם מתפנים ברובם על ידי הכליה ואינם מצריכים איזון במינוני התרופות עקב התדרדרות כלייתית.

  




פורסם לראשונה 27/10/2013 09:15
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם אכילת מתוק משפיעה על הסוכרת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים