שתף קטע נבחר

מהפכה בכשרות: הקץ לניגוד העניינים

העסקת משגיחי כשרות על ידי חברות חיצוניות, ולא על ידי בעלי העסקים; הגדרת שלוש רמות כשרות ממלכתיות בתעודת הכשרות, החלפתה בתדירות גבוהה - ופירוט חומרי הגלם ללקוח. המשרד לשירותי דת והרבנות הראשית מציגים מערך כשרות מחודש. המטרה: "החזרת אמון הציבור בכשרות הממלכתית"

השר לשרותי דת נפתלי בנט, סגנו הרב אלי בן-דהן והרב הראשי דוד לאו, הכריזו היום (ב') על רפורמה במערך הכשרות הממלכתי, במטרה להגביר את אמון הציבור בה. התוכנית כוללת מספר שינויים מהותיים, ובהם העסקה של משגיחי הכשרות בידי חברות חיצוניות ולא על ידי העסקים המושגחים עצמם, כפי הנהוג כיום - ודירוג של שלוש רמות כשרות שלפיהן תונפק תעודת הכשרות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

התוכנית עומדת להגיע לחקיקה בזמן הקרוב, וההערכה במשרד היא כי תוך כחצי שנה כבר תפעל בשטח. סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דן-דהן, שהציג את התוכנית, אמר: "המטרה העליונה היא החזרת אמון הציבור בכשרות על ידי הסדרת יחסי עבודה, ניתוק אינטרסים זרים, שקיפות ושדרוג טכנולוגי של מערך הכשרות".

 

קראו עוד ביהדות

 

יוזמי המהלך ציינו שורת ליקויים הקיימים כיום במערך הכשרות ופוגעים באמון הציבור: התעודות אינן מפורטות ומתעדכנות רק פעמיים בשנה, בעל העסק משלם את משכורתו של משגיח הכשרות, חשש לאינטרסים זרים במינוי משגיחים, דרישות הכשרות משתנות מרב לרב ועוד.

 

תעודה עם שלוש רמות כשרות

השינוי העיקרי שיוזם המשרד לשירותי דת הוא בהעסקת משגיחי הכשרות על ידי העסקים המושגחים והקמת

חברות חיצוניות שיעסיקו אותם עבור המועצות הדתיות. במצב הנהוג כיום משגיחי הכשרות מועסקים על ידי בעלי העסקים, דבר שיוצר תלות וחשש לניגוד עניינים שעליהם כבר נמתחה בעבר ביקורת בבג"ץ.

 

ניגוד העניינים עלול להיווצר כאשר משגיח נאלץ להקשיח נהלים או אף להסיר את תעודת הכשרות בגלל ליקויים שגילה, אך הוא עלול להימנע מכך בגלל מחויבותו למעסיק. במשרד לשירותי דת אומרים כי המצב החדש ישפר את התנאים הסוציאליים שלהם זוכים משגיחי הכשרות. 

 

מהפכה נוספת שעליה הכריז המשרד לשירותי דת הוא בהגדרת שלוש רמות כשרות במערך הממלכתי: בסיסית, מהודרת ו"למהדרין מן המהדרין", מהלך שעלול לפגוע בגופי הכשרות הפרטיים - הבד"צים השונים בחלקם. כיום מרבית הרבנויות המקויות מעניקות כשרות בסיסית בלבד, ומי שמבקש רמה גבוה יותר של השגחה, נאלץ לפנות לעשרות בד"צים הפרטים הפועלים בשוק. חלק מהרבנויות המקומיות מפעילות כיום כשרות מהודרת, אך על פי התוכנית, כל רבנות תחויב בכך. למשל: סוג השחיטה, ירקות בגידול מיוחד ללא חרקים וכדומה.

 

פירוט: באילו מוצרי מזון משתמש בעל העסק

שינוי נוסף: תעודות הכשרות יהיו "דינמיות", ויוחלפו בתדירות גבוהה בהרבה מהמצב המוכר. כיום מחליפים את תעודות הכשרות פעמיים בשנה. כן יופיעו בהן פירוט רחב של רמת ההשגחה ושל חומרי הגלם שבהם משתמשים בבית העסק, על מנת שכל לקוח יוכל לשפוט בעצמו את רמת הכשרות.

 

בתנועת "נאמני תורה ועבודה" בירכו את הרבנות ואת משרד הדתות על "התחלת השינוי הנחוץ במערך

הכשרות בישראל", כדבריהם. "אנו שמחים שנקודות מרכזיות שפעלנו למענן כמו סוגיית השקיפות וניטרול הקשר הבלעדי שבין המשגיח למושגח אומצו בידי המשרד.

אנו מקווים כי הדבר יוביל לשינוי יסודי במבנה מערך הכשרות מול הבד"צים הפועלים כיום כעסקים פרטיים לחלוטין וללא פיקוח, אל עבר יצירת תאגידים ללא כוונות רווח", אמרו.

 

ויש גם מי שהתקשו לברך על המהלך. בעמותת חדו"ש אמרו כי "לא מהפכה יש כאן, אלא נסיגה לאחור. במקום שהמדינה תפסיק לעסוק בעצמה בהשגחת כשרות ותהפוך לרגולטור, היא מתכוונת להעסיק בעצמה עשרות-אלפי משגיחי כשרות. במקום שהמדינה תבטל את המונופול של הרבנות הראשית על הכשרות, שכל כך משניא את היהדות על הציבור -היא מחזקת אותו. במקום שהמדינה תעודד שוק כשרות חופשי, כולל כשרות חילונית, רפורמית וקונסרבטיבית, שיאפשר לכל אחד לאכול כשר על פי אמונתו - היא תומכת בקנאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי כהן
בקרוב: דרגות כשרות ופירוט חומרי הגלם
צילום: שלומי כהן
מומלצים