שתף קטע נבחר

צפו: איך לזהות ולטפל בקשיי נשימה בילדים - בחורף

כיצד עוזרים לילד קטן שמתקשה לנשום? כיצד נדע להבחין שקשה לו לנשום, כיצד ניתן למנוע קושי נשימתי, איזה טיפולים יעזרו ואיך מכשיר אדים עשוי לעזור? פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות, וד"ר אבי חברוני, מומחה ריאות ילדים, המרכז הרפואי 'קפלן', הגיעו לאולפן ynet כדי להסביר

החורף כבר בעיצומו ומטבע הדברים כולנו מנסים להיות יותר במקומות חמימים וסגורים. אך דווקא ההגנה מפני הקור ושהייה ממושכת במקום סגור יכולים לזמן לנו מחלות חורף שונות המלוות בקשיי נשימה.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

המבוגרים שבינינו ידעו אולי להתמודד עם קושי נשימה, אך כיצד עוזרים לילד קטן שמתקשה לנשום? כיצד נדע להבחין שקשה לו לנשום, כיצד ניתן למנוע קושי נשימתי וכיצד מטפלים?

 

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות, וד"ר אבי חברוני, מומחה ריאות ילדים, המרכז הרפואי 'קפלן', מתארחים באולפן ynet כדי להסביר.

  

קיראו עוד

למה התינוק לא מפסיק לבכות? כל הסיבות האפשריות

וירוסים בדרכי הנשימה: מהו הטיפול היעיל?

מה עושים כשהילד מצפצף ומשתעל?

 

איך לזהות קשיי נשימה?

ד"ר חברוני, מסביר כי קושי נשימתי הוא מצב בו האדם מתקשה לשאוף ולנשוף בקלות. זה יכול לנבוע, בין השאר, מגודש באף, ליחה מרובה או יובש המוביל לשיעול טורדני.

 

תחלואה של כלי נשימה נעה ממצב קל ועד מצב קשה, כלומר נזלת, שיעול, חום, זיהום של כלי נשימה עליונים או ברוניכיוליטיס ועד דלקת ריאות שמצריכה טיפול באנטיביוטיקה.

 

הוא מסביר כי "ילד קטן שיכול לבטא את עצמו עשוי להתלונן על כך שקשה לו לנשום - להוציא ולהכניס אוויר, הוא יתאמץ לנשום וניתן לזהות זאת בתנועות מהירות של שרירי הנשימה. הורים רבים מדווחים על כך שילדיהם לא ישנים לילות רצופים בגלל קשיי נשימה.

 

"תינוק שלא יודע לבטא את עצמו במילים נוכל לזהות שהוא סובל מקשיי נשימה כי הוא "לא שקט", יפתח שיעול טורדני ויבש, ישמיע צפצופים או חרחורים בעת נשימה, יתאמץ בנשימה, תהיה תנועה מוגברת של כנפי האף, ובמצב קיצוני ישתנה גוון עורו עד כדי כיחלון.

 

"בהרבה מאוד מקרים תסמינים אלה לא מספיק בולטים, לכן ההמלצה להורים להיות ערים למצבו הכללי של התינוק כי יש סימנים נוספים שיכולים להעיד על קושי בנשימה: האם הוא עירני, האם יש לו תיאבון, כיצד הוא מגיב לסביבה והאם הוא עוקב אחרי המרחש סביבו?

 

מי נמצא בקבוצת הסיכון ללקות בקשיי נשימה בחורף?

ד"ר חברוני מסביר כי יש קשיי נשימה הנובעים ממחלות ריאה כרוניות ואחרים נובעים ממחלות ששכיחותן גבוהה יותר בחורף, שמקורן בחיידקים או נגיפים ויראליים.

 

"במקרה של מחלות כרונית או בעיה חוזרת בדרכי הנשימה מדובר לרוב בילדים אסמתטיים או מה שאנחנו מכירים כילדים ה'צפצפניים'. בדרך כלל יש סיפור משפחתי מוכר של אחד האחים או ההורים, יש להם נטייה אלרגית או אטופיק דרמטיטיס (דלקת העור אלרגית). ילדים אלה עלולים לפתח יותר תחלואה עם קשיי נשימה.

 

"באוכלוסייה הבריאה כולם עלולים לסבול מקשיי נשימה אם לא מטפלים בזמן. אך תינוקות נוטים להיות חולים קשים יותר זאת משום שאצלם דרכי הנשימה קטנים יותר, יש להם רזרבה נשימתית נמוכה והם נוטים לערב יותר את דרכי הנשימה התחתונות.

 

"בנוסף, משום שהמערכת החיסונית שלהם יותר חלשה וגופם מתמודד פחות טוב עם וירוסים וחיידקים, החשיפה הראשונה שלהם לזיהומים ויראליים מתבטאת קשה יותר". 

 

פרופ' גרוטו, מוסיף כי מוסיף כי התופעה נפוצה יותר בקרב תינוקות וילדים קטנים בחורף. "ככלל, תינוקות וילדים חולים יותר במחלות חורף בגלל מערכת חיסונית נמוכה וקצב ההדבקה במחלות אלה הוא מהיר.

 

"זאת משום שהילדים שוהים זמן רב בחדרים סגורים, לא מאווררים ובקרבתם של ילדים רבים אחרים. על ההורים להיות ערניים למצבו של הילד, בעיקר אם הוא תינוק שכן הוא לא יודע להתלונן ולהתריע שהוא אינו חש בטוב".

 

כיצד למנוע הידבקויות במחלות החורף?

פרופ' גרוטו מסביר כי הדרך הטובה ביותר למנוע מחלות הם חיסונים. מומלץ מאוד לחסן תינוקות מגיל חצי שנה נגד שפעת ובכך להפחית כמעט לחלוטין את ההידבקות במחלה. חשוב מאוד גם לחסן נגד שעלת, מחלה שעלולה בהיעדר חיסון, להפוך למסוכנת.

 

"חשוב לדעת שחיסון נגד שעלת ניתן בארבע מנות ורק אחרי המנה השנייה יש כיסוי חיסוני מספיק. זו גם הסיבה שאנחנו ממליצים לנשים בהיריון להתחסן - ההגנה של האם עוברת לעובר, וגם לאחר הלידה היא לא יכולה להדביק אותו".

 

הוא מוסיף ואומר כי בנוסף לחיסונים יש לאמץ הרגלי היגיינה שיפחיתו את הסיכון להידבק, כמו: שטיפת ידיים לפני הארוחה, להרחיק את הילדים מאנשים או ילדים אחרים חולים (תינוקות רגישים הרבה יותר למחלות נשימה ולהידבקות בוירוסים וגם כאשר מחוסנים, המערכת החיסונית לעתים לא מספיק חזקה), לא לשלוח ילד חולה לפעוטון או לגן כדי שלא ידביק אחרים.

 

"יש לציין שלא הקור הוא הגורם למחלות חורף כיוון שמדובר במחלות זיהומיות, לכן אין כל מניעה לפתוח חלון ולאוורר את החדר, אלא להיפך. צריך לאוורר את החדר לעתים קרובות וגם לא יזיק לעשות טיול קצר באוויר הצח בחוץ מדי פעם".

 

הקשר בין קשיי לנשימה לבעיות שינה

השבוע פורסמו תוצאות סקר בנושא הקשר בין נשימה לשינה. שינה טובה תלויה בנשימה, גם מבוגרים ישנים פחות טוב כשקשה להם לנשום. אצל ילדים הבעיה קשה יותר שכן ילדים קטנים ובעיקר תינוקות לא מצליחים לישון בלילה כאשר האף סתום או כשיש דלקת בדרכי הנשימה.

 

פרופ' גרוטו מסביר כי "בלילות (או בזמן מנוחת הצהריים) ניתן להגביה מעט את המזרן בחלק עליו מונח ראשו של התינוק כך שיהיה גבוה יותר משאר הגוף. ניתן גם לסייע באמצעים תרופתיים כמו טיפות אף להקלה על הגודש או סירופ מכייח להוצאת הליחה. אם הילד סובל גם מחום גבוה יש לתת תרופה להורדת חום. ניתן לזלף מי-מלח לאף או להשתמש באינהלציה עם מי מי-מלח.

 

הוא מוסיף ואומר כי אחד הגורמים לקשיי הנשימה הוא חימום יתר של החדר והיעדר לחות באוויר. לכן מומלץ לחמם את החדר לטמפרטורה קבועה של 21-23 מעלות צלסיוס ולא יותר. אם מחממים באמצעי המבוסס על אש בוערת (גז, אח עצים) יש להקפיד שבעתיים על אוורור כדי שלא יעלה האחוז של הפחמן החד חמצני בחדר שהוא מסוכן ביותר ועלול להביא לחנק.

 

"חשוב לשמור על אחוזי לחות בחדר שכן חימום החדר מוביל לייבוש האוויר אשר מקשה על הנשימה. ישנם מחקרים שהראו שהעלאת הלחות בחדר מקלה על הגירוי בדרכי הנשימה והגרון ומשפרת את ההרגשה.

 

"גם הורים מדווחים שהעלאת הלחות שיפרה את ההרגשה של הילד והובילה לשנת לילה שקטה יותר. ישנם גם מחקרים שהראו שהלחות מצמצמת את ההידבקות בווירוסי חורף כדוגמת שפעת, שכן היא מקטינה את הניידות של הווירוסים באוויר.

 

"כדי לשמור על הלחות אפשר להשאיר פתח צר בחלון, יחד עם זה צריך לקחת בחשבון כניסת אוויר קר איתו. או שניתן להוסיף לחות באמצעות הצבת קערה עם מים בסמוך למקור החום, או לחלופין להשתמש במכשיר אדים קרים שיוסיף לחות באוויר ויקל על הגודש באף ועל השיעול. יש להקפיד על ניקוי וייבוש מכשיר האדים מדי יום בהתאם להוראות היצרן ולא להשאיר בו מים עומדים".

 

המלצות לטיפול בילדים בקבוצות סיכון

ד"ר חברוני, ממליץ כי לגבי תינוקות וילדים שיש להם מחלות נשימתיות מועדים לזיהומים חוזרים, בעיקר כאשר כאשר הם נחשפים לזיהומים ויראליים או אלרגניים המעוררים התקפים, לקבל חיסון נגד שפעת כדי למנוע סיבוכים נוספים כתוצאה מתחלואה.

 

הוא מוסיף כי זיהום בדרכי הנשימה יכול להיגרם ממחלה שכיחה כמו נזלת או חום שמקורו בזיהום של דרכי הנשימה העליונים. "במקרים של ברונכיליוטיס או דלקת ריאות החמרה במצב הילדים עלולה להגיע עד אשפוז בבית חולים. לכן כאשר יש חום גבוה ומתמשך יש לפנות לייעוץ אצל רופא הילדים, במיוחד כשנלווה לחום גם קוצר נשימה או נשימה מהירה מאוד.

 

חשוב לשים לב גם לסימנים הנוספים המעידים על מצבו הכללי של הילד או התינוק. תינוק שאין לו תיאבון או שהוא ישנוני מידי מחייב פנייה לרופא, שכן סימנים אלה יותר בולטים מסימנים של מצוקת נשימה וככל שהילד יגיע מוקדם לרופא כך ניתן יהיה לטפל בו ולהקל עליו מהר יותר".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרכים להקל על קשיי הנשימה של ילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים