שתף קטע נבחר

האמת שמתחת לפני השטח: זה מה שהשמש עושה לכם

אתם קמים בבוקר, שוטפים פנים ומעיפים מבט במראה, מחפשים קמטים חדשים או פצעון שמתחבא, אבל אתם לא מודעים למה שבאמת מתרחש על פני העור שלכם ועד כמה השמש מטביעה את חותמה בכל פעם שאתם נחשפים אליה. צפו בווידאו שחושף את כל הנזקים שנגרמים מהשמש

שגרת הבוקר שלנו כוללת, לרוב, שטיפת פנים, צחצוח שיניים, אכילת ארוחת בוקר קלה - אולי רק כוס קפה - לבישת בגדים הולמים לעבודה ויציאה מהבית. כל אלו הם חלק מהתהליך רגיל שבו לכל החלטה יש השלכה. אנחנו שוטפים פנים מהלכלוך שהצטבר על פנינו בלילה, מצחצחים שיניים כדי לשמור עליהן וגם כדי שיהיה לנו הבל פה נעים, מתלבשים כי הבגד הוא חלק מהרושם הראשוני שאנחנו מעבירים, ושותים קפה כדי להתעורר.

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש

 

אבל ברוב המקרים, אנחנו מתעלמים מאחד האיברים החשובים - העור שלנו. אנחנו מוותרים על מריחת קרם הגנה ו/או חבישת כובע ויוצאים לשמש ללא הגנה. אם נשהה זמן רב בשמש, סביר להניח שנראה את התוצאות במהירות - צריבה אדומה או שיזוף (תלוי בגוון העור שלנו). אבל לא כולם יודעים שהנזק האמיתי נגרם מתחת לשכבת העור, עם קרני ה-UV שהשפעתן אינה נראית באופן מיידי אלא תופיע בהמשך חיינו. אבל איך כן אפשר לראות מה הנזק כבר עכשיו?

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

 

הצלם תומס לבריט רצה להמחיש לאנשים את הנזק לעור מהקרינה העל-סגולית כדי שיהיו מודעים לחשיבות ההגנה מהשמש. בסט צילום מיוחד שהקים, הוא צילם עוברי אורח במצלמה מיוחדת שחושפת את כל האמת על השמש.

  

 

מקורם של כ-70% מנזקי השמש בחשיפה יומיומית לשמש ולאו דווקא בעת בילוי בשפת הים, בריכה, טיול וכדומה. 80% מהנזקים לעור נעשים לפני גיל 18. כווית שמש אחת בתקופת הילדות עלולה להכפיל את הסיכון ללקות בסרטן עור בגיל מאוחר יותר. 90% מסימני ההזדקנות המוקדמת של העור מקורם בחשיפה לשמש.

 

מחקרים חדשים מראים כי בנוסף לנזקים הנגרמים לעור בעקבות החשיפה לקרינת UVA ו-UVB גם הקרינה האינפרא אדומה (IR) מזיקה לעור וגורמת בין השאר לקמטים, פגיעה באלסטיות ולרפיון העור ולכן להזדקנות מוקדמת של העור.

 

מדובר בקרינה שעוצמתה נמוכה יותר מקרינת ה-UV, אך היא מהווה כ-45% מהקרינה הפוגעת בעורנו. על פי מחקרים אלה שילוב של נוגדי חמצון יעודים יעיל בהגנה על העור גם מנזקי הקרינה האינפרא אדומה ובהאטת הזדקנות מוקדמת של העור.

 

כמו כן, מחקרים בתחום הפוטוביולוגיה מראים שמיד לאחר החשיפה לשמש, ובמשך 24 עד 48 שעות, יש פעילות אינטנסיבית בתוך תאי העור כחלק מניסיונו של הגוף לצמצם את נזקי הקרינה שנוצרו.

 

קרינת ה-UVB פוגעת בשכבה החיצונית של העור (אפידרמיס) וגורמת לנזקים ל-DNA, לאדמומיות וכוויות ואף לסרטן עור.

קרינת ה-UVA חודרת לשכבה הפנימית של העור (הדרמיס) וגורמת לנזקים ארוכי טווח; לפגיעה ב-DNA, להזדקנות מוקדמת של העור הבאה לידי ביטוי גם בפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין, כתמים, קמטים, רפיון עור וסרטן עור.

 

הקרינה האינפרא אדומה (IR), מהווה כ-45% מקרינת השמש הפוגעת בעור ונחלקת לשניים: קרניים המחממות את פני העור וקרניים החודרות לשכבות העור העמוקות (דרמיס והיפודרמיס).

 

מחקרים מראים כי הקרינה האינפרא אדומה יוצרת רדיקאלים חופשיים הגורמים להזדקנות מוקדמת של העור, לפגיעה באלסטיות העור, לקמטים ולרפיון עור נוסף על כך, חשיפה לקרינת השמש על מגוון רבדיה (UV ו-IR) מפחיתה באופן משמעותי את כמות נוגדי החמצון (האנטי-אוקסידנטים) הנמצאים באופן טבעי בעור והמשמשים להגנה מפני רדיקאלים חופשיים. כתוצאה נגרמים נזקים לטווח הקצר והארוך, דוגמת נזק ל- DNA, לחלבונים, לשומנים ולתאי העור.

 

המניעה הטובה ביותר היא שימוש באמצעי הגנה מהשמש, לרבות קרם הגנה, כובע, משקפי שמש, בגדים המכסים את העור והימנעות מחשיפה לשמש בשעות המסוכנות.

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתם לא באמת יודעים מה עובר על העור שלכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים