שתף קטע נבחר

בלי צרבת בארוחת החג: איך להימנע?

אחת מתופעות הלוואי הפחות נעימות של ארוחות החג היא הצרבת - אותה תחושת שריפה בחזה שמפרה את כל שמחת החג. לאיזה תופעות נוספות היא עלולה לגרום ומה הטיפול שיעזור?

בשיתוף סופר-פארם

 

החגים הם זמן למפגשים משפחתיים, שמחה, אוכל ואורחים. אבל יש אורחת אחת לא רצויה שמתעקשת לבוא כל שנה מחדש - הצרבת. כ-20% מאוכלוסיית המערב סובלים מצרבת לפחות פעם בחודש. כ-10% סובלים מהתופעה באופן קשה יותר ובתדירות גוברת. למעשה, צרבת הינה בין הסיבות השכיחות ביותר לביקורים אצל הרופא.

 

ד"ר חורחה פפר – גסטרואנתרולוג בכיר במרכז הרופאים גסטרו-פרו, מסביר כי תופעת הצרבת היא מצב בו תוכן חומצי מהקיבה עולה מעלה בושט, מגרה את רירית הושט וגורמת למגוון תופעות לא נעימות, כשביניהן ניתן למנות: שריפה בחזה, כאב, שיעול טורדני, טעם רע בפה, ריח רע מהפה, צרידות, תחושת מחנק.

 

בדרך כלל זה קורה לאחר אוכל, בעיקר אחרי ארוחות כבדות או לאחר מאכלים מסוימים שהם בעלי תכונה חומצית או גורמים להיחלשות של השסתום הפיזיולוגי בין הוושט לקיבה המונע את התופעה.

 

קיראו עוד במדור פארם נט

לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?

בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?

מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?

 

צרבת. תחושה של שריפה בחזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צרבת. תחושה של שריפה בחזה(צילום: shutterstock)

 

 

איך ניתן להימנע מצרבת?

ד"ר פפר מסביר:

 

1) להשתדל לא לאכול ארוחה גדולה מדי. תוכן רב בקיבה מגדיל את הלחץ התוך בטני ומקל על הופעת הצרבת. במהלך החגים יש הרבה ארוחות ויהיו הרבה הזדמנויות לאכול את מגוון הבישולים. לא חייבים לאכול את כולם בפעם אחת. לעצור לפני הופעת תחושת המלאות בבטן.

 

2) לאכול לאט וללעוס היטב. להימנע מאכילת אוכל שומני, אוכל בטיגון עמוק, אוכל מתובל מדי או חריף, בצל ושום טרי.

 

3) להימנע משתיית אלכוהול ומעישון. כל המשקאות החריפים גורמים לצרבת ולכן יש להימנע מהם. ניקוטין מחליש את השסתום בין הקיבה לושט. זאת הזדמנות מצוינת להפסיק לעשן לקרת השנה החדשה.

 

4) לאחר הארוחה להימנע משכיבת פרקדן לפחות שעתיים מתום הארוחה. מאוד עוזר לצאת להליכה לאחר הארוחה וללעוס מסטיק. רוק מנטרל את החומצה בקיבה.

אלה היו מספר עצות מועילות על מנת שהאורחת הלא רצויה , צרבת, הפעם לא תופיע בארוחות החגים.

 

התכשירים שיקלו על המצב

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מסביר כי יש כמה תכשירים שיכולים לעזור, הן באופן מיידי והן לאורך זמן.

 

1. סותרי חומצה

סותרי חומצה מהווים טיפול מיידי שמנטרל את החומצה אולם איננו מונע את הפרשתה. מדובר בדרך כלל במלחים בסיסיים שביכולתם לסתור את החומציות הגבוהה בקיבה.

 

קיימים מלחים על בסיס נתרן וסידן (גביסקון), סידן (טאמס, צרבת של לייף צרבת X, ), מגנזיום וסידן (רני), מגנזיום ואלומיניום (מאלוקס, מאלוקס פלוס) 

 

לעתים נוהגים להוסיף לתכשירים אלו מרכיבים נוספים כגון חומרים נוגדי גזים (מאלוקס פלוס) כדי להקל על כאבי הבטן.

 

2. תכשירים בעלי השפעה ממושכת

בין השאר ניתן למצוא את פאמוטידין (גסטרו, פאמוטידין טבע, פאמו) ורניטידין (זרידקס). כל אלה הם בעלי פעולה ממושכת יותר בהשוואה לסותרי החומצה אולם תחילת ההשפעה איננה מיידית. התכשירים הללו מונעים הפרשה של חומצה ולכן יעילים יותר.

 

3. תכשירים לטיפול לטווח ארוך

תרופה שנמכרת ללא מרשם רופא היא אומפרזול (לוסק, אומפרדקס, אומפרה). בגלל שהן דורשות סביבה חומצית על מנת להיות פעילות, יש ליטול אותן כחצי שעה לפני הארוחה.

 

לתרופות אלו יש טווח פעילות ארוך טווח ואפקט מקל יעיל מאוד. בשימוש ממושך עלול להופיע מחסור בוויטמין B 12 ולכן אנשים שנוטלים את התרופה הזאת מעל שנה צריכים לבדוק את רמות ויטמין B12 בדם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים מצרבת. משפיע גם על ריח הפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים