שתף קטע נבחר

 

רוכבים על אופניים: הנזקים שעלולים להיגרם והטיפול

לא רק ביום הכיפורים: רכיבה על אופניים היא לרוב ספורט בריא ומהנה, אולם עלולה לגרום לפציעות ולכאבים. איך לנסות להימנע ומה יעזור לטפל ולהקל על הכאבים?

בשיתוף סופר-פארם

 

לצד הצום וחשבון הנפש, יש כאלה שיוצאים ביום הכיפורים לרכיבה באופניים. אבל רגע לפני שאתם יוצאים לרכיבה, כדאי לדעת איזה נזקים עלולים להיגרם לכם אם לא תעשו זאת נכון. 

 

כמו כל ספורט רכיבה על אופניים היא בריאה ורצויה, אך יכולה להזיק ולגרום לכאבי ברכיים ופרקים לאורך זמן. אחד המקומות שעלולים לסבול במיוחד הוא מפרק הברך, מה שעלול לגרום לכאבי ברכיים ולהגבלה בתנועה. כמו כן, מאוד אופייניות נפילות מהאופניים, בעיקר בקרב ילדים במהלך יום כיפור שגורמות לנקעים.

    

קיראו עוד במדור פארם נט

לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?

בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?

מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?

 

איך לטפל?

אליעז רז, רוקח קהילתי סופר-פארם, מסביר כי הפציעות העיקריות בגלל רכיבה על אופניים הן נפילה/חבלה ושפשוף/קריעה של העור. פציעות רציניות יותר כוללות נקעים, שברים והן מצריכות טיפול רפואי מיידי. רוב הפציעות נגרמות על רקע עומס מוגבר המופעל על שרירים, עצמות, מפרקים ורקמות רכות.

 

במקרה של פציעות פשוטות יש לחטא ולעצור את הדימום. באופן כללי, אם הפציעה שטחית והדימום נפסק ללא קושי מומלץ שלא לחבוש, כיוון שריפוי המקום מצריך מעבר חופשי של חמצן. במקרים של פציעות עמוקות יותר או כשהדימום אינו נפסק, יש לחטא את המקום ולחבוש אותו כדי לספוק את הדם ולעצור את הדימום.

 

אם מדובר במכה בברך, הטיפול הראשוני והשמרני בבעיות ברכיים הנו דומה כמו בכל טיפול אחר ברקמות רכות והוא כולל קרח, מנוחה וכמובן חבישה. שימוש במגן איכותי כמו למשל מגן הברכיים של לייף או uriel הכולל רפידת סיליקון המקלה על הלחץ על פיקת הברך ועוזרת להפחית נפיחות מסביב לפיקת הברך, וכן סלילים קלים לאורך צד הרגל העוזרים לייצב את מפרק הברך, יכול למנוע את הפציעה הבאה.

 

הלחץ הנמוך של רפידת הסיליקון לברך מונע/ מפחית נפיחות הינו משמעותי ביותר להקלה על הכאבים ולריפוי מהיר של המקום וחזרה לתפקוד רגיל ולביצוע פעילות גופנית.

 

רכיבה על אופניים. לנסות להימנע מפציעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רכיבה על אופניים. לנסות להימנע מפציעה(צילום: shutterstock)

  

תכשירים לחיטוי:

1. ויטה-מרפן (נוברטיס) - קרם אנטיספטי (מחטא), המכיל את חומר החיטוי כלורהקסדין, ובנוסף ויטמין A, המעודד התחדשות של תאים ורקמות ומאיץ את ההחלמה של המקום. ניתן להשיג גם בצורה של תרסיס (אך בו אין את ויטמין A) יתרון המשחה - אינה צורבת ואינה מלכלכת.

 

2. סביעור (טבע) - קרם נוסף המכיל כלורהקסין וצטרימיד המחטאים את המקום. הקרם אינו שורף ואינו מלכלך.

 

3. פולידין (דר' פישר) - משחה או טיפות של נגזרת של יוד. הרבה מעדיפים את הפולידין, "המוכר והטוב", אך הוא מלכלך ויכולת החיטוי שלו אינו עולה על זו של כלורהקסין.

 

4. טריפלדרם (לייף) - קרם המבוסס על כלורהקסין, ויטמין A, דקספנטנול - מחטא, מזרז ריפוי ומרגיע את המקום.

 

5. מי חמצן - מי חמצן מחטים, ומצויינים כנגד חיידקים אנאירוביים (חיידקים המתקיימים במקומות ללא חמצן, כמו באדמה). יש להשתמש במי חמצן טריים, שכן, החומר אינו יציב, ונוטה להתפרק ולהפוך עם הזמן למים רגילים. 

 

מוצרי חבישה:

1. פלסטר - במידה שהפציעה קטנה, ניתן לחבוש באמצעות פלסטר פשוט, אחרי חיטוי כמובן. מומלץ להשתמש בפלסטר נושם מנייר.

 

2. גאזת פראפין - במידה שיש לחבוש את המקום, מומלץ להשתמש בגאזת פראפין, כזו שצידה הפנימי (הצד שנוגע בעור) מרוח בשכבת פראפין (ווזלין) המונע מהפד מלהדבק לעור ומלתלוש אותו בכל פעם שמסירים אותו ומניחים חדש.

 

את הפד כדאי להדביק בעזרת סרט הדבקה רפואי "מיקרופור", העשוי נייר נושם, המאפשר מעבר חמצן, ואינו "תולש" את העור כשמסירים אותו. במידה שהמקום מדמם מומלץ לחבוש כך שיווצר לחץ מסויים על הפצע, אשר יסייע בעצירת הדימום.

 

3. פלסטר ספריי - במידה שהפציעה קטנה אך מדממת, קיימים בשוק תרסיסי פלסטר אשר יוצרים שכבה אשר סוגרת על הפצע ומסייעת בעצירת הדימום. יש לחטא לפני השימוש כדי לוודא שלא נותרו מזהמים מתחת לשכבת ההגנה. בפציעות נרחבות יותר, יש לחבוש את המקום כדי לספוג ולעצור את הדימום.

 

טיפול בשטפי דם

במקרים כאלה מומלץ להשתמש בקרמים/ג'לים המכילים את צמח הארניקה המחיש את הספיגה של הדם ואת התחדשות כלי הדם במקום. אין למרוח על פצע פתוח.

 

1. ארניקה ג'ל פורטה (לייף) - ג'ל המכיל את צמח הארניקה ואת צמח הסימפיטום.

 

2. משחת ארניקה (וולדה).

 

3. טראומיל (אלטמן) - משחה/ג'ל המכילים ארניקה בדילול הומיאופתי, וכמו כן, צמחים נוספים המקלים את הטראומה במקום, את הנפיחות ואת שטף הדם.

 

רז מסייג ואומר כי כשמדובר בפציעות נרחבות/עמוקות או במקרה של חשש לשבר או נזק עמוק, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי מיידי. 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רכיבה בטוחה שתמנע פציעות
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים