שתף קטע נבחר

בכיר במשרד החוץ מאשים: היהודים שוב הפכו לקורבן באירופה

חיים תחת אבטחה כבדה, מחביאים את המזוזות, מתרחקים מבתי כנסת ומצניעים יהדות - ומנגד עשרות-אלפי התבטאויות אנטישמיות ברשת מדי יום, ופריחה של מפלגות הימין. גדעון בכר נפרד ממתפקיד מנהל המחלקה למאבק באנטישמיות במשרד החוץ, והוא מודאג: "אין אף מיעוט אחר באירופה שמאויים כמו היהודים. קל היום להיות אנטישמי"

"להיות יהודי במקומות מסויימים באירופה – מסוכן יותר מאשר בעולם הערבי". את הדברים אומר גדעון בכר, מנהל המחלקה למאבק באנטישמיות במשרד החוץ. חמש שנים בתפקיד הפגישו אותו עם אנטישמיות בעלייה מתמדת. בראיון מיוחד לרגל סיום תפקידו, הוא מציג סיכום לא אופטימי של מצב הקהילות היהודיות בעולם.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"הייתי עד לעלייה מתמשכת ועקבית בגילויי האנטישמיות במרבית המקומות בעולם, בדגש על מדינות האיחוד האירופי", הוא אומר. "אני חושב שנדרשת פעולה חד-משמעית בטווח המיידי, וגם ארוכת טווח של מדינות אירופה והאיחוד האירופי כדי להיאבק באנטישמיות. מרבית היהודים באירופה חיים היום באיזורים שבהם האנטישמיות גוברת ומרימה ראש".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

הרב שאר ישוב כהן הובא למנוחות. השר בנט: "לימד את הוריי את יסודות הדת"

נחשף לראשונה: כך נראתה הרצפה בבית המקדש השני

משבר השבת: למה החרדים עושים את זה?/ אסף וול  

 

לדברי בכר, במדינות כמו צרפת, בלגיה ושבדיה חוששים יהודים לצאת מהבית בגלל אנטישמיות: "היהודים מעדיפים להסתגר באיזורים מוגנים, יחסית. בצרפת, למשל, יהודים מוציאים את ילדיהם מבתי ספר ציבוריים לבתי ספר יהודיים, בשל התנכלויות. כמעט כל הילדים היהודים בצרפת לומדים בבתי ספר יהודיים - דבר שלא היה מעולם.

 

 

"כמעט בכל מוסד יהודי באירופה אתה רואה אבטחה מאסיבית. יהודים חיים מאחורי חומות מגן. לך לבית כנסת בברלין, בריסל, פריז או שטוקהולם – סביר להניח שתראה אבטחה כבדה גם של גורמי הבטחון המקומיים – שוטרים וחיילים – אבל גם של הקהילות היהודיות עצמן. יש אבטחה כבדה גם על בתי ספר ומוסדות הקהילה היהודית".

 

"מפחדים ללכת לבית הכנסת"

בכר אומר כי אחד הסממנים הידרדרות במצב, היא הצנעתם של סממנים יהודיים ושל זהות יהודית. כדוגמה הוא מביא את קריאתו של ראש הקהילה היהודית במרסיי ליהודים בעירו להוריד את הכיפות. יהודים מסתירים מגן דוד בתוך החולצה; מכניסים את המזוזה אל תוך הבית; נמנעים מלבנות סוכה בנקודות בולטות; נמנעים מלדבר עברית ברחוב, וחובשים כובע במקום כיפה.

 

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

 

"מי שמזוהה כיהודי אורתודוכסי חשוף הרבה יותר לאיומים, בעיקר במדינות שבהן יש אוכלוסייה מוסלמית", מוסיף בכר. יהודים נמנעים מללכת לבית הכנסת, או מצמצמים את ההגעה שלהם לחגים בלבד. לדבריו, סקרים מראים כי במהלך הימים הנוראים נרשמה ירידה משמעותית במספר היהודים שמגיעים לבתי הכנסת.

 

"מאז שנת 2013 נהרגו 13 יהודים באירופה באירועים אנטישמיים, החל מהפיגוע בבית הספר היהודי בטולוז, דרך הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל, הפיגוע ב'היפר כשר' בפריז וכלה בפיגוע בבית הכנסת בקופנהגן. כולם נהרגו מהתקפות של אסלאם רדיקלי. אני לא סופר כאן יהודים שנהרגו בפיגועים כלליים באירופה".

 

"היהודים הם קורבן"

תופעה נוספת המעידה על ההידרדרות היא ההגירה אל מחוץ לאירופה ועלייה לישראל, בעיקר במדינות שבהן יש השפעה מוסלמית גדולה, כגון צרפת ובלגיה, על רקע חששות מאנטישמיות.

 

"אין אף מיעוט דתי, אתני או תרבותי אחר באירופה שמאויים כמו היהודים", קובע בכר. "רואים סטטיסטית שהיהודים הכי סובלים מפשעי שנאה וגזענות ביחס למשקלם באוכלוסייה, בטח בהשוואה למיעוטים אחרים כמו הינדו, סיקים, ערבים וכד'. היהודים הם קורבן".

 

האם היהודים משלמים את המחיר בגלל המדיניות של ממשלת ישראל?

 

"לא. הם מהווים מטרה אנטישמית מזה דורות באירופה. אנחנו רואים התחזקות של אנטישמיות נגד קהילות יהודיות גם מצד גורמי BDS. זה נפוץ באירופה וגם בקמפוסים בארה"ב, כאשר גורמים פרו-פלסטינים ופעילי BDS רואים בסטודנטים יהודים מטרה לגיטימית. ראינו לפחות 15 קמפוסים שבהם פורסמו מודעות שדורשות מסטודנטים יהודים להתפנות מהקמפוסים".

 

"מסיים את תפקידי בדאגה"

בכר, שמאחוריו קריירה דיפלומטית עניפה, בין היתר כשגריר – מסיים את תפקידו בחוסר נחת. "אני מסיים את התפקיד בדאגה", הוא מבהיר, "כשאני רואה כיצד הגורמים שמחזקים ומאיצים את האנטישמיות הולכים ומתחזקים, כגון ההגירה המוסלמית לאירופה שגורמת להתחזקות של ימין רדיקלי.

 

"אין כמעט מדינה באירופה שאין בה מפלגת ימין רדיקלי. חלקן אנטישמיות ומעודדות גזענות באופן כללי". הוא מונה את מפלגת "יוביק" בהונגריה, מפלגת "האלטרנטיבה לגרמניה" (AFD) "שיש בה אלמנטים אנטישמיים שמאוד מדאיגים אותנו", מפלגת "השחר הזהוב" ביוון ועוד.

 

"עוד גורם שמחזק את האנטישמיות באירופה זה האסלאם הרדיקלי שהיום הוא הגורם המרכזי לאירועים אלימים נגד יהודים באירופה - יורקים על יהודים ברחוב, דוחפים יהודים, מקללים ואף פוגעים בנפש".

 

חפשו ב"גוגל": "יהודים הם..."

כבכל סיפור אנטישמי לאורך ההיסטוריה, מעורב משבר כלכלי בהידרדרות המתמשכת. אבל הגורם שהכי מדאיג את בכר – הוא הרשתות החברתיות. "אנחנו רואים איך האנטישמיות מתפשטת בפייסבוק, בטוויטר, ביוטיוב ובאינסטגרם, וחושבים שיש מקום שתעשיית האינטרנט תנקוט בצעדים. לצערנו, היום היא לא נוקטת מספיק צעדים נגד אנטישמיות. כמי שעוקבים אחרי זה, אנו רואים איך התופעה רק הולכת ומתפשטת".

 

"יש היום עשרות-אלפי התבטאויות אנטישמיות ביום. המדיניות הנוכחית מאפשרת לאנטישמיות לפרוח ברשתות החברתיות, ומעצימה את התקריות האנטישמיות בשטח. התעשייה חייבת להבין את המתרחש, ולנקוט בצעדי מניעה פרו-אקטיביים. הרשתות הגדולות צריכות לבסס קוד אתי נגד פשעי שנאה, לאו דווקא אנטישמיים. כפי שהם ידעו לחסום פורנוגרפיית ילדים – כך הם יכולים למנוע את פשעי השנאה, הגזענות והאנטישמיות".

 

כדי להמחיש את חומרת הבעיה, פותח בכר את המחשב שלו, ומקליד ב"גוגל" את רצף המילים: JEWS ARE. מנוע החיפוש של "גוגל" משלים אוטומטית - ומציע את המילים הבאות: (היהודים הם) רשעים, באים, בעיה, קמצנים, הומואים.

 

כאשר מקלידים במנוע החיפוש של "גוגל" את המילה "יהודים" – מקבלים בתוצאות במקום הרביעי והמכובד, הפנייה לאתר אינטרנט אנטישמי בשם JEWS WATCH NEWS. אחד מאתרים רבים מהוכיחים כי בשנת 2016 האנטישמיות ברשת משגשגת, עם "דיווחים" על רצח של 100 מיליון נוצרים חפים מפשע, ומאמרים המפרטים את "היהודים ששולטים בעולם". "בחמש שנותיי פה לא ראיתי שאתרים כאלה ירדו, וזה מרגיז מאוד ומתסכל".

 

בכר מציג שקף מבדיקה שנעשתה ב"טוויטר": כמה פעמים מוזכרים ההאשתגים "להרוג את היהודים", "עם היהודים אתה מפסיד" ו"קייקס" (מילת גנאי ליהודים). לדבריו, במשך עשרה ימים קיבלו שלושת ההאשתגים 886 ציוצים, ושותפו 800 אלף פעמים.

 

85% מהאירועים האנטישמיים אינם מדווחים

לבכר ביקורת קשה כלפי המערב בכלל וממשלות אירופה בפרט: "הן צריכות להגביר את המאבק באנטישמיות. הן אמנם מגנות, ואולי מבינות את עוצמת הבעיה – אבל לא עושות די להילחם בה. נדרשת פעולה משמעותית ורחבה יותר מצד כל השחקנים, בין אם אלה ממשלות, האיחוד האירופי, או החברה המערבית".

 

אז מה מצפים במשרד החוץ? חקיקה ואכיפה, למשל. בכר מעיד כי כמחצית ממדינות אירופה טרם השלימו חקיקה נגד גזענות, וכי אין אכיפה מספקת כאשר יש תקרית אנטישמית. כך קורה שתקיפה על רקע אנטישמי, מקוטלגת לא פעם כתקיפה פלילית - והיחס לאירוע, בהתאם. בכר מצפה לפעולה מסודרת גם בשדה החינוך, וכאמור בטיפול ברשתות החברתיות.

 

אתה לא עושה הנחה גדולה מדי גם לממשלת ישראל? היהודים לא משלמים את המחיר על האירועים אצלנו?

 

"ישראל היא לא הגורם המרכזי שאחראי לאנטישמיות", בכר מדגיש. "האנטישמיות מהימין הרדיקלי לא קשורה לישראל בכלל. אנטישמיות ברשת מאסלאם רדיקלי קיימת ללא קשר לישראל. זה נכון שכאשר יש אירועים אצלנו, אנחנו מזהים עלייה בתקריות אנטישמיות, אבל זה לא מצדיק לתקוף יהודים באירופה.

 

"למה שקורה במזרח התיכון יש השפעה מצומצמת בלבד על האנטישמיות. אנחנו רואים שיאים של אנטישמיות גם כשאין אירועים במזרח התיכון. האנטישמיות היא משהו אינהרנטי, שעולה ויורד בהתאם למצב החברתי-כלכלי באותה מדינה. אירופה היא דוגמה קלאסית למקום שבו האנטישמיות גוברת בגלל התעצמות של בעיות מקומיות".

 

בכר מאמין כי תופעת האנטישמיות בעולם נרחבת בהרבה ממה שמקובל לחשוב: "85% מהאירועים האנטישמיים אינם מדווחים. סקר שנעשה בשנת 2013 בקרב 6,000 יהודים העלה שרובם המוחלט אינם מדווחים על אירועים אנטישמיים בשל חוסר אמון במערכת.

 

"יש מאות תקריות אנטישמיות בשנה שלא מדווחות, כולל תקיפות אלימות. היום קל להיות אנטישמי באופן פומבי. חבר פרלמנט יכול להעלות התבטאות אנטישמית. האנטישמים איבדו את הבושה. הפוליטיקלי קורקט כבר לא מגביל אותם, והשיח האנטישמי חודר יותר ויותר לתקשורת".

 

כיצד מתמודד משרד החוץ עם הבעיה? איך אתם עוזרים ליהודים?

 

"תראה, אנחנו לא יכולים לשלוח את סיירת מטכ"ל בכל פעם שתוקפים יהודי. הם קודם כל אזרחי אותה מדינה. אבל אני יכול להגיד שעשינו פעולות רבות, כגון הפורום הגלובלי נגד אנטישמיות שמתכנס כל שנה בישראל. בכנס האחרון השתתפו 1,200 איש מ-83 מדינות ו-7 דתות שונות. לנוכח הגידול באנטישמיות בדרום-אמריקה, הקמנו השנה לראשונה פורום נגד אנטישמיות באמריקה הלטינית".

 

תחרות קריקטורות באיראן להכחשת שואה

בכר מספר על עלייה גדולה בעולם בציון יום השואה הבינלאומי – לצד פעולות נרחבות לזכר השואה, כדרך נוספת למאבק באנטישמיות. " לפני 3 שנים התחלנו בתוכנית חינוכית להנצחת השואה בקפריסין. מדינות רבות שולחות לישראל מורים לעבור הכשרות בנושא".

 

"אני חושב שממשלת ישראל צריכה להגדיל את המשאבים שהיא מקצה למאבק באנטישמיות, ואין כמו משרד החוץ לרכז את זה. במחלקה שלי יש היום שני אנשים בלבד – אני וסגניתי. לנוכח התעצמות הבעיה, חייבים להגדיל את המחלקה ולהגדיל את המשאבים".

 

באופן מפתיע, בעוד מדינות מערביות המתפארות בנאורותן, דוגמת צרפת ובלגיה, מתקשות להגן על האוכלוסייה היהודית – דווקא איראן הנואת דגל שחור של אנטישמיות ממסדית חריפה, מצטיינת גם במדד אירועים אנטישמיים נמוך, אליבא דבכר: "האנטישמיות באיראן נמוכה", הוא מספר. "השלטונות מגנים על הקהילה היהודית, שמונה כ-25 אלף איש".

 

עם זאת, "היהודים שם מופלים לרעה", הוא מבהיר. "זאת המדינה היחידה בעולם שיש לממשלה מדיניות רשמית של הכחשת שואה ועידוד הכחשת שואה בכל העולם. יש לאיראן שני אתרי אינטרנט לקריקטורות מכחישות שואה, והיא מקיימת כל שנה תחרות קריקטורות להכחשת שואה. היא מייצרת סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע אנטישמיים, כגון 'דוד של יום שבת' - סרט איראני על סבא יהודי שמלמד את הנכד שלו איך להכין מצות מדם של ילדים לא יהודים".

 

בכר מספר כי לאחרונה יזם משרד החוץ פיילוט עם עיריית ראשון לציון, במסגרתו תלמידי תיכון פעילים באינטרנט וברשתות החברתיות כדי לאתר גילויי אנטישמיות, ולדווח עליהם לרשתות הגדולות. במשרד החוץ מתכוונים להרחיב את הפיילוט לבתי ספר נוספים בארץ. המטרה - לגייס את בני הנוער הישראלים לניטור ומאבק באנטישמיות ברשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יהודים חיים מאחורי חומות מגן". גדעון בכר
גם בתקשורת - אבדה הבושה
מומלצים