שתף קטע נבחר

לוחמת בודדה: עזבה דת, לימודים ומשפחה - למען ישראל והיהדות

הסבא התחזה למוסלמי, ההורים חיים כנוצרים - אבל אווה ציפקינה עזבה הכל כדי לחזור לשורשים שננטשו בשואה, והתגייסה לצה"ל כחיילת בודדה. עכשיו היא מסתכלת לשלב הבא - קורס גיור: "אני גרה במדינה יהודית, וחשוב לי להתחבר". בינתיים היא מנסה להסתדר לבד במסגרת יום סידורים לחיילים בודדים של "נפש בנפש"

 

אווה ציפקינה עברה גלגולי זהות שיכולים להספיק לחיים שלמים: היא רק בת 21, אך הספיקה להיוולד כנוצרייה באוקראינה, לגלות שהיא בכלל נכדה לפליטי שואה יהודים, ולהיכנס למסע חיפוש עצמי שסופו עלייה לארץ – וגיוס לצה"ל כחיילת בודדה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ההורים מבינים, אבל מעדיפים להמשיך בחייהם כנוצרים. ואווה? מסתכלת על השלב הבא: גיור הלכתי במסגרת הצבא. עד אז, היא מסתגלת לחיים החדשים מאוד כחיילת ישראלית, אחת מ-1,500 חיילים וחיילות בודדים מכל העולם, המגיעים היום (ה') ל"יום סידורים" מיוחד בבית החייל בתל אביב.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במסגרת האירוע שיזם ארגון "נפש בנפש" וארגון ידידי צה"ל בארה"ב ובפנמה (FIDF), בשיתוף אכ"א - יקבלו החיילים והחיילות מידע וייעוץ ללא תשלום, מנציגים של משרדי ממשלה ורשויות ממשלתיות, מוסדות אקדמיים, גופים פיננסיים ועוד.

 

לעלות ארצה - בכל מחיר

"אני בוודאות רוצה להכיר את היהדות כי זה חלק ממני וזה חשוב לי", אומרת ציפקינה – ומקדימה את המאוחר. סיפורה מתחיל בעיר חרקוב שבאוקראינה, שם נולדה למשפחה נוצרית.

 

"בשעות הפנאי ניסיתי לחפש מידע על השורשים היהודיים שלי" ()
"בשעות הפנאי ניסיתי לחפש מידע על השורשים היהודיים שלי"

 

הסבא, פיודור צידקין, הדהים את בנו וכלתו כאשר גילה להם שהוא יהודי. בתקופת מלחמת העולם השנייה, כאשר היה ילד כבן 12, הוא התחזה למוסלמי בהיותו נימול, וכך ניצל, בעוד שכל בני משפחתו ניספו בשואה. את חייו המשיך כנוצרי.

 

הסב סירב לגלות את שמו היהודי ואת שורשי ההיסטוריה המשפחתית שלו, וכעבור זמן לא רב הלך לעולמו. הוריה של אווה החליטו כי ימשיכו לחיות כנוצרים, אבל בתם הקטנה צריכה להכיר את המסורת היהודית - ולכן שלחו אותה לבית ספר יהודי.

 

"סיימתי את התיכון כבר בגיל 16, והתחלתי ללמוד רוקחות באקדמיה", ציפקינה מספרת. "בשעות הפנאי ניסיתי לחפש מידע על השורשים היהודיים שלי. פניתי לחברים של סבא ולאנשים שעבדו איתו, אבל לא הצלחתי לקבל מידע. אחרי שנה הפסקתי את הלימודים, כי רציתי להתמקד בחיפושים - וגם לעלות לישראל".

 

אבל כאן התחילו הבעיות: "הסבירו לי שמכיוון שאין לי הוכחה לכך שסבא היה יהודי, הדרך היחידה לעלות לישראל היא אם אתגייר, ולכן התחלתי קורס גיור. בהמשך מצאתי את תעודת הנישואים של סבא וסבתא שלי שהתחתנו בבית כנסת. זו הייתה הוכחה שסבא אכן היה יהודי, ונמצאתי זכאית לעלות לישראל".

 

"אני גרה במדינה יהודית, וחשוב לי להתחבר ליהדות"

למרות שהוריה ואחותה בחרו להמשיך את חייהם באוקראינה, ציפקינה עלתה לישראל והתגייסה לצה"ל - שם הכירו בה כחיילת בודדה, ודאגו לשכן אותה עם חיילות נוספות במרכז הקליטה של רעננה, במסגרת פרויקט "צבר".

 

ציפקינה אמנם צפויה להשתחרר מהצבא רק בעוד שנה, אך החליטה להגיע ליום הסידורים של "נפש בנפש" כדי לבדוק את האפשרות ללמוד לאחר השחרור פסיכולוגיה או סוציולוגיה, וכדי לברר מהן זכויותיה כעולה חדשה, וגם לבדוק איך תוכל להוציא רשיון נהיגה.

 

"למרות שהצלחתי ועליתי לארץ, על פי ההלכה אני לא יהודייה, ומאוד חשוב לי לעבור תהליך של גיור, אחרי שגיליתי שיש קורס 'נתיב' המאפשר להתגייר במהלך השירות הצבאי", היא אומרת.

 

על השאלה האם היא יודעת שכדי לעבור גיור על פי ההלכה צריך להתחייב על שמירת מצוות, משיבה ציפקינה: "זה באמת לא פשוט, כי לא גדלתי בתנאים האלה. אבל אני גרה במדינה יהודית, וחשוב לי להתחבר ליהדות. זה מעניין אותי, ויכול להיות שבמהלך הקורס זה ישפיע עליי ואחליט להיות דתייה".

 

"זו הגשמת החלום הציוני"

זוהי השנה הרביעית ברציפות לקיומו של "יום סידורים" לחיילים בודדים. השנה צפויים להשתתף באירוע שר האוצר, משה כחלון, שרת העלייה והקליטה, סופה לנדבר, שר הפנים והשר לפיתוח הנגב והגליל, אריה דרעי וראש אכ"א, האלוף מוטי אלמוז. בנוסף, ליום הסידורים הגיעו גם נציגים מהסוכנות היהודית ומקרנות וארגונים הממונים על מענקים ומלגות לחיילים בודדים משוחררים, וסיירו יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ח"כ ד"ר אברהם נגוסה ביחד עם חברי הועדה, ח"כ מירב בן ארי, ח"כ יוליה מלינובסקי וח"כ יואל רוזבוזוב.

 

היוזמה נולדה בעקבות הזיהוי ביתרון המשמעותי בקיום יום מרוכז, המאפשר לחיילים הבודדים להסדיר את מכלול הזכויות וההטבות באופן יעיל, מבלי להתרוצץ בין משרדים שונים ימים ארוכים. לחיילים בודדים אין, מטבע הדברים, בני משפחה שהם יכולים להסתמך עליהם לצורך ביצוע סידורים טכניים.

 

"לאורך השנה כולה אנו זוכים לפגוש צעירים וצעירות אמיצים, שהחליטו מתוך בחירה אישית לעזוב הכל מאחור, בארץ מולדתם, לעלות ארצה ולשרת בצה"ל", אומר הרב יהושע פס, מייסד ומנכ"ל ארגון "נפש בנפש".

 

"בכל פעם מחדש אנחנו נפעמים מהאומץ, תחושת השליחות, הערכים ורוח ההתנדבות שלהם... הגאווה שבה הם לובשים את מדי הזית של צבא הגנה לישראל, מחזקת אצלנו את ההכרה בזכות שנפלה בחלקנו לסייע ולתמוך בכל אחד ואחת מהם, בין אם בנושאים טכניים ביורוקרטיים, ובין אם במתן אוזן קשבת. כך אנו נוטלים חלק פעיל בהגשמת החלום הציוני שלהם, הלכה למעשה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים