שתף קטע נבחר

מפולגת מתמיד: שנה לבחירות בארה"ב

מיליוני אמריקנים יצביעו בעוד שנה בבחירות גורליות על עתיד ארצם. עד אז צפויה דרך עמוסת טלטלות – מ"הדחה" מסתמנת של טראמפ בבית הנבחרים שתסתיים בזיכויו בסנאט, ועד הכרעה בקרב הדמוקרטי הסוער. האם פוטין שוב יתערב? ואולי כל זה לא משנה, והכלכלה תקבע?

נשיא ארה
מי יעמוד מול טראמפ? הנשיא והמועמדים הדמוקרטים הבולטים(צילום: AFP, AP, רויטרס)

בעוד שנה בדיוק ייצאו מיליוני אמריקנים לקלפיות במה שמסתמן כ"משאל עם" דרמטי על עתיד ארה"ב: האם יעניקו לנשיא דונלד טראמפ עוד ארבע שנים בבית הלבן, שבהן יוכל להמשיך לעצב את עתידה של המעצמה הגדולה בעולם בדמותו ובצלמו – או יבחרו במועמד דמוקרטי, כזה שינסה לבטח לבטל את עיקרי מדיניותו השמרנית?

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

עד 3 בנובמבר 2020, צפויה להם וגם לצופים מרחוק בארץ ובשאר העולם דרך עמוסת טלטלות, דרמות ו"הפתעות אוקטובר" של הרגע האחרון. מי מהדמוקרטים בפריימריז הצפופים ביותר אי-פעם ינצח וינסה להביס את טראמפ? האם הכלכלה החזקה תבצר את התמיכה בנשיא, או שהסימנים המזהירים מפני בואו של מיתון יתממשו? והאם טראמפ יהיה הנשיא הראשון בהיסטוריה שיעמוד בפני המצביעים כמי שבית הנבחרים הצביע בעד "הדחתו"?

 

 

מה שבטוח הוא שהבחירות הללו רק ירחיבו את הקרע בחברה האמריקנית – שהפילוג בה ממילא הגיע לשיא שלא נראה כמותו כבר יובל שנים, בתקופה הסוערת של המחאה למען זכויות האזרח וסיום המלחמה בווייטנאם. "הן הרפובליקנים והן הדמוקרטים עקשנים", אומר מארק אפרידג', היסטוריון החוקר את נשיאי ארה"ב שעומד בראש אגודת לינדון ג'ונסון. "שניהם חיים בגרסה משלהם למציאות, בין אם היא מבוססת על אמת או שלא".

 

סגן נשיא, מהפכנית או ראש עיר הומו?

עיקר תשומת הלב בימים אלו בארה"ב נתון לצד השמאלי של המפה הפוליטית – בפריימריז הסוערים והצפופים ביותר אי-פעם במפלגה הדמוקרטית. 27 מחוקקים, מושלים, אנשי עסקים וסגן נשיא אחד הכריזו על ריצה לנשיאות, אך רק 17 נותרו כעת. האחרון שפרש היה חבר הקונגרס לשעבר בטו אורורק – שתחילה נחשב כוכב עולה, אך בצל התמיכה המידלדלת, הכריז בשבת כי אינו יכול עוד לעמוד במשאבים הדרושים על מנת לצלוח את המרוץ.

ג'ו ביידן אליזבת וורן ברני סנדרס עימות דמוקרטי ב אוקטובר ארה
שלושת המובילים. וורן, ביידן וסנדרס(צילום: AFP)

ג'ו ביידן פריימריז דמוקרטיים ארה
עדיין הפייבוריט. ביידן(צילום: AFP)

מועמדים נוספים עשויים לנשור עד ההצבעה הראשונה בפריימריז – במדינת איווה ב-3 בפברואר. עד אז הם יופיעו בעוד שני עימותים חשובים, בתקווה לזכות בהכרה ציבורית – אך חלק לא יעמדו בתנאי הסף להשתתפות בעימותים הללו, תנאים שהופכים קשוחים יותר עם כל עימות שעובר. גם אחרי ההצבעה הראשונה באיווה עלולים כאלו שזכו לתמיכה מועטה לפרוש – ולכן כולם ממקדים בה את עיקר מאמציהם בימים אלו, כדי להשיג מומנטום חשוב להמשך הדרך. שיא הפריימריז יגיע במה שמכונה "סופר טיוזדיי" ב-3 במרץ. אז תיערך הצבעה מוקדמת ב-14 מדינות שונות, וכ-40% מכלל הבוחרים הדמוקרטים צפויים להצביע ביום זה.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – עוד כתבות:

כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים

78, 76: הגיל הוא כל הסיפור

חיסול בפתח הקמפיין: הניצחון של טראמפ

יורש העצר: דונלד טראמפ, הדור הבא

 

אמנם לא ברור עדיין מי יקבל את תמיכתם של 1,885 הנציגים הנדרשים כדי לזכות באופן רשמי במועמדות לנשיאות, בוועידה הדמוקרטית שתיערך ביולי במילווקי – אבל בינתיים נראה שהקרב המרכזי שמתגבש הוא בין שלושה מועמדים בלבד: סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, הסנאטורית ממסצ'וסטס אליזבת וורן והסנאטור מוורמונט ברני סנדרס.

 

 

סקר של וושינגטון פוסט ורשת ABC שפורסם היום מראה כי ג'ו ביידן נותר הפייבוריט, על אף שנחלש לאחרונה: 28% מהמצביעים הדמוקרטים יצביעו לו לפי הסקר הזה. וורן נושפת בעורפו עם 23% וסנדרס שלישי עם 17%. בסקר אחר של NBC ושל וול סטריט ג'ורנל, המספרים דומים: 27% לביידן, 23% לוורן ו-19% לסנדרס. בסקר שלישי שהתפרסם היום, של פוקס ניוז, הפער לטובת ביידן מעט גדול יותר: 31% לסגן הנשיא לשעבר, 21% לוורן ו-19% לסנדרס.

 

בשלושת הסקרים מגיע רביעי ראש העיר סאות' בנד מאינדיאנה והכוכב העולה במפלגה הדמוקרטית, פיט בוטיג'ג' – ההומו המוצהר הראשון בארה"ב שזוכה לתמיכה משמעותית בקמפיין לנשיאות. בין 6% ל-9% מהדמוקרטים תומכים בו לפי הסקרים הללו. בסקרים באיווה לבדה, אגב, שלה כאמור משמעות רבה בפריימריז – בוטיג'ג' זוכה לתמיכה גבוהה יותר, בשיעור דו-ספרתי. "לא הגעתי לפה רק כדי לסיים את עידן דונלד טראמפ", אמר בוטיג'ג' לבוחרים באיווה ביום שישי האחרון. "אני פה כדי לפתוח בעידן שחייב לבוא אחריו".

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
"באתי לפתוח עידן חדש". בוטיג'ג' עם ביידן באחד העימותים(צילום: AP)

פיט בוטיג'ג' מועמד הומו נשיאות ארה
הומו יזכה במועמדות הדמוקרטית? בוטיג'ג' עם בן זוגו צ'ייסטן על הבמה(צילום: AFP)

שאר המועמדים מדשדשים בתחתית הסקרים. אחת מהם, הסנאטורית קמאלה האריס, הצליחה לבלוט מעט לאחר העימות הדמוקרטי הראשון ביוני – אז תקפה בחריפות את ביידן והופיעה בכותרות הראשיות. אך הסקרים האחרונים מנבאים לה אחוזי תמיכה בודדים בלבד, בין 2% ל-4%. התמיכה בשאר המועמדים במרוץ נמוכה אף יותר.

 

הכול אבל יכול להשתנות בחודשים הקרובים. לפי הסקר של וושינגטון פוסט ו-ABC, חצי מהבוחרים הדמוקרטים שהביעו תמיכה במועמד ספציפי אמרו כי הם שוקלים להצביע גם למועמד אחר. לעשירית מהם כלל אין מועמד מובהק שבו הם תומכים.

 

הדמוקרטים ידיחו, הרפובליקנים יזכו: מה זה משנה?

על הבחירות מעיב הליך ההדחה ההיסטורי נגד טראמפ – הפעם הרביעית בלבד בהיסטוריה האמריקנית שהליך כזה נפתח נגד נשיא. הדמוקרטים ששולטים בבית הנבחרים טוענים כי הוא ניצל את כוחו על מנת ללחוץ על נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לחקור את ג'ו ביידן ואת בנו – ובכך שאף למעשה לערב מדינה זרה בבחירות, תוך הפרת שבועתו להגן על החוקה.

 

 

טראמפ כמובן מכחיש זאת, ומכנה את ההליך נגדו "ציד המכשפות הגדול בהיסטוריה". ההערכות בארה"ב הן כי בית הנבחרים הדמוקרטי יצביע בעד הדחתו. בשבוע שעבר נערכה שם הצבעה ראשונה שמעידה על הכיוון הזה. כל הדמוקרטים – מלבד שניים – הצביעו בעד הפיכת הליך ההדחה לרשמי, וקביעת כללים לאופן ניהול שימועים פומביים למעורבים בפרשת "אוקראינה-גייט". כל הרפובליקנים בבית הנבחרים הצביעו נגד.

 

לאחר ההצבעה על הדחתו – אולי כבר בסוף השנה – יעבור ההליך לסנאט, שבו שולטים הרפובליקנים. הללו צפויים לפי כל ההערכות לסכל את המהלך ו"לזכות" את הנשיא במשפט הדחה שאותו ינהל נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס, ושבו הסנאטורים ישמשו "מושבעים".

 

 

אז אם טראמפ צפוי להישאר בבית הלבן בכל מקרה – למה "הדחתו" לכאורה בבית הנבחרים כה מעסיקה את האמריקנים? התשובה היא כנראה המאבק על דעת הקהל, והניסיון לדרבן בוחרים לצאת לקלפיות. "אין לנו באמת תקדים היסטורי בגלל שבשתי הפעמים הקודמות שבהן הדחה הייתה על השולחן זה היה עבור ניקסון וקלינטון – ששניהם היו בכהונה השנייה שלהם", אמר ל-CNBC קייל קונדיק, מומחה אמריקני למערכות בחירות מאוניברסיטת וירג'יניה.

 

הוא ואנליסטים נוספים סבורים שזיכויו המסתמן של טראמפ בסנאט עשוי להזיק לרפובליקנים. רייצ'ל בייטקופר מאוניברסיטת ניופורט משווה זאת לאישור מועמדותו של שופט העליון ברט קבאנו בשנה שעברה, לקראת בחירות האמצע שבהן השיגו הדמוקרטים שליטה על בית הנבחרים. "יש תפיסה מוטעית שבבחירות האמצע ב-2018, הסוגיה של קבאנו תרמה לרפובליקנים", אמרה – תוך שהיא מתייחסת לעובדה שהרפובליקנים בסנאט אישרו את מועמדותו של קבאנו חרף הטענות שתקף מינית נערות בצעירותו. לטענתה, המחקר שלה בנושא מצביע על כך שמינוי קבאנו דרבן את הבוחרים הדמוקרטים לצאת ולהצביע.

 

זאת הכלכלה, טמבל: מה חשוב לבוחרים?

הדחה או לא הדחה – הסקרים מצביעים כי הנושא החשוב ביותר עבור המצביעים הוא בריאות. בקרב הדמוקרטים מתחולל ויכוח פנימי סוער בנושא: מצד אחד עומדים אלו שדורשים מהפכה בדמות "ביטוח בריאות לכל", תוך ביטול האפשרות לרכוש ביטוחי בריאות פרטיים. הסנאטורית אליזבת וורן חשפה בסוף השבוע את התוכנית שלה לעשות זאת, שלדבריה תמומן בעזרת מסים חדשים על תאגידים ועשירים, ולא תיקח "פרוטה אחת" ממעמד הביניים. התוכנית, לטענתה, תעלה למשלם המסים 20.5 טריליון דולר לאורך עשור. המועמדים המתונים יותר במרוץ, ובראשם סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, סבורים כי מהלך כזה לא ישים. הם מציעים במקום זאת להרחיב את "אובמה-קר" ולהוסיף אופציה של ביטוח בריאות ממשלתי, לצד האפשרות לרכוש ביטוח פרטי.

ארה
רוצה מהפכה בביטוחי הבריאות. וורן(צילום: mct)

אליזבת וורן יריד פריימריז דמוקרטיים דמוקרטי ארה
תומכות של וורן באיווה(צילום: רויטרס)
  

טראמפ, כזכור, נכשל במאמצו לחסל בקונגרס את "אובמה-קר", כפי שהבטיח בבחירות הקודמות. אבל בימים האחרונים מסייע ממשלו למאמץ משפטי לפגוע בחוק שהיה להישגו המרכזי של ברק אובמה. העתירה בנושא נידונה כעת בבית משפט פדרלי לערעורים – ופסיקה לכאן או לכאן עשויה להגיע לפתחו של בית המשפט העליון, שבו כעת רוב שמרני, הודות לשני השופטים שמינה טראמפ בשלוש שנות כהונתו. את הסוגיה הזו – ועוד אחרות שצפויות להגיע בשנה הבאה לפתחו של בית המשפט העליון, כמו זכויות להט"ב, הפלות והגירה – מתארת החוקרת בייטקוף כ"פצצת זמן מתקתקת".

 

אבל כמאמר הסיסמה של הנשיא לשעבר ביל קלינטון בקמפיין הבחירות שלו ב-1992, "זאת הכלכלה, טמבל", טראמפ עשוי להיבחר מחדש בזכות דבר אחד בלבד: הכלכלה שהולכת וצומחת בתקופתו. שיעור האבטלה נמצא בשפל של חמישה עשורים – 3.6% – והמסחר בשווקים מגיע לשיאים חדשים פעם אחר פעם.

נשיא ארה
החיים טובים יותר. טראמפ ב"אייר פורס 1"(צילום: AFP)
 

"בסופו של יום, לאנשים אכפת מה יש להם בכיסים ואיך הם מסתדרים", אומר ג'ייסון שאפז, חבר בית נבחרים רפובליקני לשעבר מיוטה. "אני חושב שטראמפ בהחלט יכול לטעון שהחיים טובים יותר", הוא הוסיף – אך הזהיר: "כל ירידה תלולה עלולה לפגוע בנשיא".

 

יש סימנים לכך שהמצב הכלכלי לא ימשיך במגמה הנוכחית. הנשיא אמנם הצליח להעביר רפורמת מס חשובה ב-2017, אך היא לא הצליחה להגדיל את שיעור הצמיחה למעבר 3% כפי שהבטיח. עוד ועוד מקומות עבודה נפתחים, אך מנגד אזורים במערב התיכון של ארה"ב – שהיו חשובים מאוד לניצחון המפתיע של טראמפ ב-2016 – איבדו מקומות עבודה תעשייתית רבים, בניגוד להבטחתו של טראמפ להחזיר את המפעלים שעברו למדינות אחרות. גם מחירי הדיור גדלים, והסטודנטים שוקעים יותר ויותר בחובות.

 

פוטין שוב יתערב?

סוגיה נוספת שצפויה לעלות במערכת הבחירות היא הניסיון של מדינות זרות להתערב בהן. ב-2016 הייתה זו אחת הסוגיות המרכזיות, ולטענת הדמוקרטים ההתערבות של הרוסים למען טראמפ – כפי שקבעו סוכנויות המודיעין האמריקניות ובהמשך גם התובע המיוחד רוברט מולר – סייעו לו להביס את הילרי קלינטון.

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ מסיבת עיתונאים (צילום: AFP)
לא רק פוטין ינסה להתערב. עם טראמפ בהלסינקי ב-2018(צילום: AFP)
 

גם כעת, הזהירו לאחרונה גורמים בממשל, הרוסים – ולא רק הם – עלולים להתערב. "זו כבר לא רק רוסיה לצערי", אמר ג'יימס לואיס, מומחה סייבר מהמרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים שמושבו בוושינגטון. "רוסיה ואיראן במיוחד, ועוד כמה מדינות, למדו את מה שהרוסים עשו ב-2016", הוא הוסיף. גם בבחירות האמצע בשנה שעברה, כך לפי גורמי המודיעין, סין, רוסיה ואיראן ניסו להתערב. לפני כמה ימים הזהיר בכיר ב-FBI כי בייג'ינג היא גורם החשש המרכזי.

 

"האקרים איראנים ניסו לפרוץ לקמפיין של טראמפ"

 

בין אם יהיו אלה הסינים או הרוסים שיתערבו – לא בטוח שהפעילות שלהם תלבש אותה צורה שלבשה ההתערבות הרוסית ב-2016. אז, האקרים של המודיעין הצבאי הרוסי פרצו למיילים של דמוקרטים בולטים והדליפו אותם בעזרת וויקיליקס. אפשרות סבירה יותר היא שהפעם הם ינסו להשפיע על דעת הקהל בעזרת קמפיינים שונים ברשתות החברתיות. רק לאחרונה הודיעה פייסבוק כי הסירה ארבע רשתות שהפיצו מידע כוזב, ולטענתה מאחוריהן עמדו גורמים רוסיים או איראניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, AP, רויטרס
טראמפ והמועמדים הדמוקרטים הבולטים
צילום: AFP, AP, רויטרס
מומלצים