"החל"ת עולה למדינה הרבה כסף, ובשלושת החודשים הקרובים יגיע ל-15-14 מיליארד שקל". כך אמר הבוקר (א') מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, בדיון של "ועדת הקורונה" בכנסת, לנוכח תשלום דמי אבטלה לעובדים בחופשה ללא תשלום.
לדבריו, "עד לפרוץ משבר הקורונה, אחוז האבטלה היה 3.6% מכוח העבודה האזרחי עם 25 אלף מובטלים, והיום הנתונים מראים כי יש 900 אלף מובטלים. למעלה מ-90% מהמובטלים נמצאים בחל"ת. ככל שהמשבר יהיה קצר יותר הם יחזרו למקומות העבודה מהר יותר, וככל שהמשבר יימשך יש חשש לפיטורים", הדגיש.
2 צפייה בגלריה
שי באב"ד
שי באב"ד
מנכ"ל האוצר שי באב"ד
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"בחודש האחרון נעשו פה צעדים דרסטיים בשל הקורונה שלא נעשו מאז קום המדינה. הגבלנו את המשק ואת חופש התנועה בסיטואציה שאנו לא מצליחים לעכל עד כמה היא שינתה את אורח חיינו. אנו נמצאים בהחמרות שבמסגרתן אנשים לא אמורים לצאת אלא לצרכים חיוניים. היו דיונים להחמיר את המצב עוד יותר, עד כדי סגר מלא, ואפילו לא לצאת מהבית".
לדבריו, "האינטרס המרכזי של משרד הבריאות הוא להשתלט על הנגיף בכל מחיר ולנקוט את כל הצעדים הדרסטיים. המשימה שלי שהמשק יתפקד בכל מחיר, כי אנו מבינים את המשמעות של קריסת הכלכלה והשפעתה על המערכת הפיננסית. ב-2008 היה משבר פיננסי אבל לא היה משבר ריאלי, והיכולת אז לצאת מהמשבר הייתה מהירה. כיום, אין משבר פיננסי ואין ריאלי. אנו כופים את סגירת המשק, ומה שמדינות עושות בעולם גורם למשבר ריאלי.
2 צפייה בגלריה
ועדת הכספים
ועדת הכספים
ועדת הכספים, היום
(צילום: דוברות הכנסת, שמוליק גרוסמן)
"הסיטואציה היא שאנו לא באמת יודעים מה כל פעולה תעשה, כשההנחה היא שאם לא עושים כלום - הנגיף יתפשט. השאלה היא אם אני מצמצם רק את ההתקהלויות מה זה עושה לעקומה, אם אנחנו מצמצמים מקומות עבודה, וסגירת חנויות - אנו לא באמת יודעים. הוויכוח שאנו מנסים לקיים נוגע למה אני יכול לסגור עם מקסימום אפקט על העקומה - כמו קניונים, בתי כנסת ואתרי תרבות, חנויות גדולות. לכן הצמצום הכרחי. מצד שני בנוגע להשפעה על הכלכלה, זה לא מה שיפיל את המשק. אנחנו מנסים לחשוב איפה נצליח להשיג מקסימום השתלטות על העקומה תוך מינימום פגיעה במשק. אנו רואים שמדינות כמו טייוואן, סינגפור, דרום קוריאה והונג קונג השתלטו על העקומה עם צעדים פחות קשים משלנו. השאלה היא שאלת ההיענות להוראות. חלק מהדיון מתמקד בסגירת אזורים מיוחדים (למשל הערים החרדיות)".
לדברי באב"ד, "כל הכסף שיועבר כעת למערכת הבריאות לא היה יוצא אלמלא הקורונה. אף משרד לא קיבל את כל מה שהוא צריך. יש תקציב מדינה, שבמסגרתו יש אילוצים ומגבלות. אף אחד לא חשב שתהיה קורונה".
בתשובה לשאלותיהן של הח"כיות תמר זנדברג (מרצ) ויוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) על המחסור בתקציב הבריאות לאורך שנים אמר באב"ד כי "אין ספק שחסרים כספים למערכת הבריאות, ואין ספק שהממשלה החדשה תצטרך לטפל במערכת הבריאות. כל הכספים שמוקצים כעת לבריאות הם נקודתית למלחמה בקורונה. אין להם שום קשר למחסור בתקציבים במערכת הבריאות".

"בודקים אפשרות לבודד את האזורים הבעייתיים"

"הממשלה תחוקק תיקון לחוק יסודות המדינה, על מנת לאפשר הקצאת מסגרת תקציבית מיוחדת למלחמה בהתפשטות הקורונה", אמר באב"ד והוסיף, "נצטרך לעשות תיקון לחוק יסודות המדינה ולהעביר קופסה לנוכח הקורונה (מדובר בהגדלת יעד הגרעון למשימה יעודית מלחמה בקורונה, צ.ז)".
"כלכליסט" חשף באחרונה כי הממשלה מתכוונת להקצות מסגרת תקציבית מיוחדת למלחמה בקורונה במסגרת תקציב חירום. כעת, הממשלה נדרשת לשנות את חוק יסודות התקציב, בעוד שתקציב המדינה לשנת 2020 לא אושר על ידי הכנסת, ועל כן הממשלה פועלת לפי תקציב חודשי של 2019.
"הקופסה תגרום להגדלת כלל ההוצאה בתקציב המדינה. במסגרת הליך התקציב שייערך מאוחר יותר ייעשו מעשים מאוד דרסטיים ומבניים כדי להחזיר את מדינת ישראל למדיניות פיסקלית".
באב"ד הוסיף כי נשקלת הצעה להטיל סגר באזורים בעייתיים כמו בני ברק: "יש לנו לא מעט בעיות בחברה החרדית, באזורים כמו בני ברק. חלק מהדיון מדבר על איך אולי נצליח לעשות את הסגר ולבודד את אותם אזורים".