ארצות הברית פרסמה אתמול (חמישי) הצהרה על הבשלת המגעים בין ישראל לאיחוד האמירויות, שהתקיימו במשך תקופה ארוכה בתיווך אמריקני. בהצהרה נכתב, בין היתר, כי ישראל תשהה את הסיפוח ו"תמקד את מאמציה בהרחבת הקשרים עם מדינות אחרות בעולם המוסלמי והערבי". לפי ההצהרה, "ישראל ואיחוד האמירויות חולקות השקפה דומה לגבי האיומים וההזדמנויות באזור".
"הסכם אברהם" עם איחוד האמירויות - כתבות נוספות:

9 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחיאות כפיים אחרי הכרזה הסכם בין ישראל ל איחוד האמירויות הבית הלבן
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחיאות כפיים אחרי הכרזה הסכם בין ישראל ל איחוד האמירויות הבית הלבן
"דיפלומטיה נועזת". טראמפ לאחר ההצהרה על הסכם השלום
(צילום: רויטרס)

זוהי ההצהרה האמריקנית המלאה, שתורגמה מאנגלית לעברית:
"הנשיא דונלד טראמפ, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ויורש העצר של אבו דאבי וסגן המפקד העליון של איחוד האמירויות, שייח מוחמד בן זייד, שוחחו והסכימו לנורמליזציה מלאה של היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות.
"פריצת הדרך הדיפלומטית ההיסטורית תקדם את השלום במזרח התיכון, והיא עדות לדיפלומטיה הנועזת ולחזון של שלושת המנהיגים, ולאומץ ליבן של איחוד האמירויות וישראל לשרטט דרך חדשה שתשחרר את הפוטנציאל הגדול באזור. כל שלוש המדינות עומדות בפני אתגרים משותפים רבים, וירוויחו הדדית מההישג ההיסטורי.
9 צפייה בגלריה
בניין עיריית תל אביב מואר בדגל איחוד האמירויות
בניין עיריית תל אביב מואר בדגל איחוד האמירויות
"החברות הדינמיות והכלכלות המתקדמות במזה"ת". בניין עיריית ת"א, היום
9 צפייה בגלריה
עיתון איחוד האמירויות הסכם ישראל
עיתון איחוד האמירויות הסכם ישראל
עמוד השער בעיתון הנקרא ביותר באמירויות
"משלחות מישראל ומאיחוד האמירויות ייפגשו בשבועות הקרובים לחתום על הסכמים דו-צדדיים בנושא השקעות, תיירות, טיסות ישירות, ביטחון, תקשורת, טכנולוגיה, אנרגיה, בריאות, תרבות, איכות סביבה, הקמת שגרירויות ותחומים נוספים שיניבו תועלת הדדית. תחילת קשרים ישירים בין שתי החברות הדינמיות והכלכלות המתקדמות ביותר במזרח התיכון ישנו את האזור על-ידי זירוז צמיחה כלכלית, פיתוח החדשנות הטכנולוגית ויצירת קשרים קרובים בין אנשים לאנשים.
9 צפייה בגלריה
מוחמד בן זייד
מוחמד בן זייד
"השותפות האמינות והמוכשרות ביותר של ארה"ב". מוחמד בן זייד
(צילום: AP)
"כתוצאה מפריצת הדרך הדיפלומטית ולבקשת הנשיא טראמפ, בתמיכת איחוד האמירויות, ישראל תשהה את הכרזת הריבונות על השטחים שמוזכרים בתכנית השלום של הנשיא, ותמקד את מאמציה כעת בהרחבת הקשרים עם מדינות אחרות בעולם המוסלמי והערבי. ארצות הברית, ישראל ואיחוד האמירויות מאמינות כי פריצות דרך דיפלומטיות נוספות אפשריות גם עם מדינות אחרות, ויפעלו יחד כדי להשיג מטרה זו.
9 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
"נתניהו ובן זייד מביעים את הערכתם העמוקה לנשיא טראמפ". רה"מ, היום
(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
"איחוד האמירויות וישראל ירחיבו ויאיצו מיד את שיתוף הפעולה לפיתוח טיפול וחיסון לנגיף הקורונה. מאמצים אלה יעזרו להציל חיים של מוסלמים, יהודים ונוצרים ברחבי האזור.
"נורמליזציה של יחסים ודיפלומטיה של שלום יאחדו בין שתי השותפות האמינות והמוכשרות ביותר של ארצות הברית במזרח התיכון. ישראל ואיחוד האמירויות יצטרפו לארצות הברית להתחלת סדר יום אסטרטגי למזרח התיכון, במטרה להרחיב את שיתוף הפעולה הדיפלומטי, המסחרי והביטחוני. יחד עם ארצות הברית, ישראל ואיחוד האמירויות חולקות השקפה דומה לגבי האיומים וההזדמנויות באזור, כמו גם מחויבות משותפת לקידום יציבות באמצעות יחסים דיפלומטיים, אינטגרציה כלכלית מוגברת ותיאום ביטחוני הדוק. ההסכם של היום יביא לחיים טובים יותר באיחוד האמירויות, ישראל והאזור.
9 צפייה בגלריה
מפה עם איחוד האמירויות
מפה עם איחוד האמירויות
הסכם שלום ראשון עם מדינה מהמפרץ, שלישי עם מדינה ערבית
9 צפייה בגלריה
הכתבה ב "ידיעות אחרונות"
הכתבה ב "ידיעות אחרונות"
המאמר המיוחד ב"ידיעות אחרונות" שסימן את הכיוון: נורמליזציה או סיפוח
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
"ארצות הברית וישראל חוזרות על הכרה התודה בגין הופעתה של איחוד האמירויות בקבלת הפנים של הבית הלבן ב-28 בינואר 2020, שבה הציג הנשיא טראמפ את חזונו לשלום, ומביעות את הערכתן על ההצהרות התומכות שסיפקה איחוד האמירויות בקשר לחזון זה. הצדדים ימשיכו במאמציהם להשגת פתרון צודק, כוללני ומתמשך לסכסוך הישראלי-פלסטיני. כפי שנקבע בחזון לשלום, כל המוסלמים שפניהם לשלום רשאים לבקר ולהתפלל במסגד אל-אקצה ואתרי הקודש האחרים של ירושלים צריכים להישאר פתוחים למתפללים שוחרי שלום מכל הדתות.
"ראש הממשלה נתניהו ויורש העצר מוחמד בן זייד אל-נהיאן מביעים את הערכתם העמוקה לנשיא טראמפ על מסירותו לשלום באזור, והגישה הפרגמטית והייחודית שבה הוא נוקט כדי להשיג זאת".

נתניהו: "מדינות ערביות נוספות יצטרפו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי ההסכם מהווה "כינון שלום רשמי ומלא עם איחוד האמירויות", והוסיף שמדינות ערביות נוספות צפויות להצטרף ל"מעגל השלום". לדבריו, "זהו ערב היסטורי, נפתח עידן חדש ביחסיה של ישראל עם העולם הערבי". לדברי יועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר, "סיכוי טוב שמדינה נוספת תצטרף להסכם עם ישראל בקרוב".
9 צפייה בגלריה
ג'ארד קושנר תדרוך עיתונאים הבית הלבן
ג'ארד קושנר תדרוך עיתונאים הבית הלבן
"מדינה נוספת תצטרף". קושנר
(צילום: MCT)
נתניהו הצהיר גם שלא ויתר על סיפוח השטחים ביהודה ושומרון, אך אישר שדחה אותו לבקשת טראמפ. הוא הביע תמיכה ב"עסקת המאה", תכניתו של הנשיא האמריקני לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואמר כי היא "התכנית הריאלית הראשונה מאז מלחמת ששת הימים, שענתה על דרישות רבות של ישראל ששום תכנית שלום עד היום לא התחשבה בה".
"כולנו, אזרחי המדינות המתונות במזרח התיכון, עומדים בחזית אחת למען הקדמה - נגד הכוחות הקיצוניים שמאיימים עלינו ועל שלום העולם כולו", הוסיף נתניהו. "כינון שלום אמיתי הוא משאת נפשנו. פרצנו דרך חדשה, שלום תמורת שלום. זהו חזון השלום היחיד שהוא בר קיימא ואני מחויב לו".
9 צפייה בגלריה
דיוויד פרידמן
דיוויד פרידמן
"אין אדם שמסמל טוב יותר מאברהם את פוטנציאל האחדות בין שלוש הדתות". פרידמן
(צילום: אוהד צויגנברג)
לדברי נתניהו, "ישראל היא מדינת חדשנות מובילה, כוח עולמי עולה - וכך גם איחוד האמירויות. אנו מטפחים את הקדמה, והם מטפחים את הקדמה. אנחנו מטפחים ידע ויזמות וגם הם, אנחנו הפכנו מדבר לארץ פורחת וגם הם. ראינו את החללית שהם שיגרו לחלל. יחד , בכוחות משותפים, נוכל להביא עתיד נפלא לעמנו, למדינתנו ולאזורינו". הוא הוסיף שאיחוד האמירויות תסייע לישראל בפיתוח חיסון לנגיף הקורונה.
שגריר ארצות הברית בישראל, דייוויד פרידמן, כינה את ההסכם "הסכם אברהם". לדבריו, "כמו שרבים מכם יודעים, אברהם הוא אביהן שלוש הדתות הגדולות. הוא היה אברהם באמונה הנוצרית, איברהים באמונה המוסלמית ואברהם באמונה היהודית. אין אדם שמסמל יותר טוב ממנו את פוטנציאל האחדות בין שלושת הדתות הגדולות הללו. זו הסיבה שנתנו להסכם את השם הזה".

היחסים החשאיים שיצאו אל האור

נקודת המפנה ביחסים החשאיים בין ישראל לבין איחוד האמירויות אירעה ב-25 ביוני 2020. נתניהו התייחס לראשונה בגלוי לקשרים עם איחוד האמירויות במהלך טקס סיום קורס טיס , שם אמר כי ישראל ואיחוד האמירויות ישתפו פעולה במאבקן בקורונה.
"הערב יכריזו שרי הבריאות של איחוד האמירויות ומדינה ישראל על מאבק משותף", אמר אז נתניהו שהוציא את היחסים שהתנהלו במחשכים אל האור. "שיתוף הפעולה יהיה בתחומי המחקר, הפיתוח והטכנולוגיה, ובתחומים שישפרו את הביטחון הבריאותי באזור כולו. זוהי תוצאה של מגעים ממושכים ואינטנסיביים בחודשים האחרונים, וזה יביא ברכה לרבים באזורנו".
פריצת הדרך הגיעה כשראש המוסד יוסי כהן ביקר בחשאיות באבו דאבי יומיים קודם לכן. בפגישה נועד כהן עם בכירי האמירויות, וסיכם איתם על הידוק הקשרים, אך עוד קודם לכן ביקר כהן כמה פעמים במדינה.
גורמים שהיו מעורבים במגעים מאחורי הקלעים אמרו כי מנהיגותו של מוחמד בן זאיד אפשרה את פריצת הדרך הזאת. "הוא המנטור של הכל", אמרו הגורמים.
בישראל מצפים שפריצת הדרך הזאת תקרב את ירושלים צעד אחד נוסף לעבר סעודיה - החשובה והגדולה מבין מדינות המפרץ הפרסי - אך בדרך אליה יהיו עוד מדינות שצפויות לנרמל את יחסיהן.
פורסם לראשונה: 22:48, 13.08.20