המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו קיים הערב (יום ב') תדרוך לקראת הסגר שיוטל ביום שישי הקרוב בשעה 14:00. ynet העביר את דבריו בשידור חי.
בתחילת התדרוך הציג גרוטו את מצב התחלואה בישראל: "יש לנו כ-35 אלף חולים בקהילה, יותר מ- 1,000 חולים בבתי החולים, ועוד 700 חולים במערך הגריאטרי. צריך לזכור שכל חולה ילול להידרדר ולהגיע לתמותה".
3 צפייה בגלריה
שוטרים בכניסה לנצרת בעקבות הסגר הלילי
שוטרים בכניסה לנצרת בעקבות הסגר הלילי
(צילום: אבגאנה אסלן)
"אנחנו מתמודדים עם מחלה חדשה שיש לה סיבוכים כמו פגיעה בשריר הלב", אמר גרוטו, "אנחנו רואים חולים צעירים שמגיעים למצב קשה ולסיבוכים. המחלה מתפשטת בכל הארץ ואם לא נעצור אותה - המצב ידרדר. למשל, חולה לב שיגיע לבית החולים לא יקבל טיפול ראוי בגלל התפוסה של הקורונה".
גרוטו התייחס למגבלות הסגר: "הוא מתוכנן לשלושה שבועות, החל מערב ראש השנה בשעה 14:00 ועד סוכות. ההנחיה היא לא לצאת מהבית עד 500 מטר, אך לצרכים מסוימים יהיה מותר לצאת למרחק גדול יותר כמו הגעה למקום לצורך קניות, טיפול רפואי, העברת ילדים בין הורים גרושים וכן הלאה".
בנוגע לרכיבה על אופניים במהלך יום כיפור אמר גרוטו כי "הנושא הזה בדיונים, טרם התקבלה החלטה סופית".
3 צפייה בגלריה
עיריית תל אביב אישרה פרוייקט נרחב להכפלת שבילי האופניים בעיר בתוך חמש שנים
עיריית תל אביב אישרה פרוייקט נרחב להכפלת שבילי האופניים בעיר בתוך חמש שנים
אופניים בכיפור? "בנושא בדיונים"
(צילום: נועה גוטמן)
3 צפייה בגלריה
דוקטור כרים סלומה בבית החולים שיבא
דוקטור כרים סלומה בבית החולים שיבא
הרבה צוותים יסיימו לימודים וירעננו צוותים קיימים"
(צילום: יריב כץ)
בהתייחסו ליעדי משרד הבריאות בתקופת הסגר, אמר גרוטו: "קיימים שלושה מרכיבים, אחד מהם קשור במפקדת אלון, מה שפיקוד העורף עושה בנושא קטיעת שרשרת הדבקה. אנחנו יודעים שהם נערכים לסוף הסגר, לעשות את זה טוב. השני הוא תוכנית הרמזור שאליה נחזור באופן הדרגתי מיד לאחר הסגר. השלישי קשור במה שעובדים עליו מתחילת האירוע - הגדלת כוח אדם במערכת. הרבה רופאים ואחיות יסיימו את הלימודים והבחינות וירעננו את הצוותים בבתי החולים".
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות נשאל על ההיערכות לצמצום פעילות בבתי החולים, והשיב: "כרגע זה לא נדרש, אבל דנים בזה ומקיימים הערכת מצב יומית. אין הנחיה כזאת אבל יש מקומות שצמצמו פעילות מכורח הנסיבות, לא באופן יזום".
במענה לשאלת ynet על העומסים בבתי החולים הוא אמר: "בצפון כבר כמה זמן כולם מעבירים חולים למרכז. גם באזור ירושלים, משערי צדק, העבירו חולים למרכז. אלה האזורים העמוסים, אבל לאט לאט כל בתי החולים מתמלאים".
על הפעילות בנתב"ג בימי הסגר הוא אמר כי "לא מדובר בפעילות רגילה אלא מצומצמת. טיסות נכנסות חיוניות ימשיכו לפעול. ההבדל מהסבב הקודם הוא שאנשים שרכשו כרטיסים לטיסות שאושרו - יוכלו לממש את הטיסה. לא ייצאו טיסות נוספות".
הסגר צפוי להימשך שלושה שבועות - עד 11 באוקטובר. הוא יסתיים בכפוף להערכת מצב התחלואה ואישור הממשלה בתום שבועיים מיום תחילתו - ויש אפשרות שהוא יוארך. ההכרזה על הסגר של ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיעה בתום ישיבה מתוחה שארכה כשמונה שעות אתמול.
בישיבת הממשלה כמה מהשרים תקפו בחריפות את פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, ואמרו כי לא נראה שהוא באמת תומך באופציה של סגר מלא. אחד השרים טען שגמזו התגלה כ"אנמי וזגזגן".

שר האוצר ישראל כץ היה בין המתנגדים לסגר. הוא אמר כי סגר כללי על המשק יגרום נזק כבד לעסקים ולמאות אלפי מובטלים נוספים. "אין סיבה לא לאפשר לעסקים שמקפידים על התו הסגול להמשיך בפעילותם", הוא ציין.
השר גם מתח ביקורת על משרד הבריאות: "הוא לא נערך כראוי אף שקיבל את כל המשאבים הדרושים להתמודדות עם תחלואה בהיקפים גדולים בהרבה מזו הקיימת כעת. יש צורך לייעל את מערכת האכיפה כדי למנוע הפרות ולאפשר למשק להמשיך ולפעול". גם השר אופיר אקוניס היה בין המתנגדים לסגר וכן השר איציק שמולי.

בדיון שהתקיים הבוקר בוועדת הקורונה נחשפו נתונים חדשים לגבי חולי הקורונה שמצבם קשה, בעת שמספרם הגיע לשיא של 529. ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה ש-50% מחולי הקורונה שמצבם קשה בני פחות מ-70.
על-פי הנתונים, הנכונים ל-7 בספטמבר, בירושלים נרשם מספר החולים קשה הגבוה ביותר מתחילת המגפה - 584. בבני ברק, שגם במספר הנדבקים היא השנייה ברשימה אחרי ירושלים, מספר החולים קשה הכולל הגיע ל-167, ובתל אביב - 153.
כמעט 30% מהחולים הקשים מפרוץ המגפה הם בני פחות מ-60, ובסך הכול חצי מהחולים קשה - בני פחות מ-70. "אנחנו רואים את זה יותר בגל השני לעומת הגל הראשון", אמרה ד"ר אלרעי-פרייס על הירידה בגיל הממוצע של החולים קשה. "זה כמויות משמעותיות של אנשים לא קשישים שנמצאים במצבים קשים וקריטיים".