הצוות הרפואי המטפל בנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עדכן הערב (יום א') כי מאז אתמול נמשך השיפור במצבו, וכי הוא עשוי להשתחרר מבית החולים כבר מחר ולחזור לבית הלבן. "כמו בכל מחלה, יש עליות ומורדות, במיוחד כשעוקבים אחרי המטופל באופן אדוק כל כך", מסר הרופא הראשי, ד"ר שון קונלי.
בעקבות העדכונים הסותרים והלא ברורים דיים שניפקו אמש הרופאים וגורמים בבית הלבן בנוגע למצבו של הנשיא, ביקש הערב ד"ר קונלי להבהיר את הדברים. הוא סיפר כי מאז שחלה, הנשיא חווה שני אירועים של ירידה בריווי החמצן (דה-סטורציה). הראשון שבהם היה ביום שישי בבוקר, אז סבל הנשיא מחום גבוה, ורמת החמצן בדמו ירדה אל מתחת ל-94%. בעקבות זאת הוא קיבל תוספת חמצן.

4 צפייה בגלריה
רופא ד"ר שון קונלי הרופא של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עדכון על מצבו נדבק ב קורונה מאושפז
רופא ד"ר שון קונלי הרופא של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עדכון על מצבו נדבק ב קורונה מאושפז
ד"ר שון קונלי מעדכן על מצבו של טראמפ, הערב
(צילום: MCT)
האירוע השני נרשם אתמול בבוקר (שעון ארה"ב), כשבאופן פתאומי ירדה רמת החמצן בדמו של טראמפ ל-93%. הוא טופל בתרופה הסטרואידלית דקסמתזון, אך בכל מקרה הירידה בחמצן לא גרמה לו לקוצר נשימה. לדברי הרופאים, מאז יום שישי הנשיא אינו סובל מחום, והסימנים החיוניים שלו יציבים כעת. שיעור ריווי החמצן בדמו הוא 98% – שיעור תקין. לדברי הרופאים, טראמפ השלים את קבלתה של מנה שנייה של התרופה "רמדסיביר", והכבד והכליות שלו מתפקדים היטב.
בלילה האחרון פרסם טראמפ סרטון מבית החולים הצבאי שבו הוא מאושפז, ואמר כי הוא "מרגיש כעת הרבה יותר טוב". הוא הוסיף שהוא מקווה "לשוב בקרוב", ואמר בעצמו שהימים הבאים יהיו "מכריעים" בכל הקשור למלחמתו בנגיף. טראמפ הודה בסרטון שכשהגיע לבית החולים "לא הרגיש כל כך טוב".
אחר הצהריים (שעון ישראל), כנראה בניסיון להפגין חיוניות, פרסם טראמפ ציוץ ראשון להיום בעמוד הטוויטר שלו, ובו כתב על איחולי ההחלמה והברכות שהוא מקבל: "תודה רבה לכם!".
4 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ עובד מבית החולים
דונלד טראמפ עובד מבית החולים
טראמפ עובד בבית החולים שבו הוא מאושפז
(צילום: AP)
CNN דיווחה אחר הצהריים כי אנשים בסביבתו של טראמפ מספרים שממקום אשפוזו בבית החולים וולטר ריד הוא מותח ביקורת על האופן שבו מסקרת התקשורת את מחלתו. לפי הדיווח, הוא טוען כי התיאור של מצבו על-ידי התקשורת מוגזם, והוא נראה נרגז במיוחד כששמע בטלוויזיה את הציטוט על שיוחס לראש הסגל שלו מארק מדוז, ציטוט שלפיו טראמפ חָווה "תסמינים מדאיגים".

ביידן מגדיל את הפער

בינתיים, ארבעה ימים אחרי העימות הטלוויזיוני המכוער בינו לבין מועמד הדמוקרטים לנשיאות ג'ו ביידן, קיבל היום טראמפ עוד בשורות רעות מהסקרים שמתפרסמים בעקבות הקרב ההוא. לפי סקר NBC ו"וול סטריט ג'ורנל" שפורסם היום ביידן כבר צועד ביתרון ארצי של 14% (53% לעומת 39%) – היתרון הגדול ביותר שהיה לו עד כה בסקר זה. הסקר נערך בימים רביעי וחמישי, אחרי העימות ולפני שטראמפ הודיע כי נדבק בנגיף. בסקר אחר שפורסם היום, סקר של רויטרס הנחשב איכותי מעט פחות, ביידן מגדיל גם כן במעט את יתרונו הארצי מהשבועות האחרונים, ומוביל בפער של 10%.
שני הסקרים מהיום מצטרפים לסקר דרמטי שפרסם אמש "ניו יורק טיימס", ושממנו עולה כי ביידן מוביל כעת על טראמפ ב-7% (49% לעומת 42%) בפנסילבניה וב-5% (47% מול 42%) בפלורידה. מדובר בשתי המדינות המתנדנדות החשובות ביותר – פלורידה מחלקת 29 אלקטורים ופנסילבניה 20, ואם טראמפ לא ינצח בשתיהן – סיכוייו לנצח בבחירות יהיו קלושים למדי (על שיטת הבחירות קראו כאן).

עד לפני שבוע הצביעו כמה סקרים על צמצום של הפער בפנסילבניה ובפלורידה, אבל תוצאות הסקר של ה"טיימס" אמש עולות בקנה אחד עם כמה סקרים שפורסמו בשבוע האחרון ושמעידים על התחזקות של ביידן בשתי מדינות המפתח האלה. בסקר של "הטיימס" קבעו 37% מהנשאלים בפלורידה ופנסילבניה שביידן ניצח בעימות ו-21% קבעו שטראמפ ניצח בו. 65% הביעו אי-שביעות רצון מהתנהגותו של טראמפ בעימות, ו-37% מהתנהגותו של ביידן. 48% מהנשאלים שם השיבו שאחרי העימות פחתה תמיכתם בטראמפ, ו-31% העידו שפחתה תמיכתם בביידן.
בארה"ב עדיין ממתינים לראות איזו השפעה תהיה להידבקות של טראמפ בקורונה על מצבו בסקרים. לפי הסקר שפרסמה היום רויטרס, 65% מהאמריקנים (9 מכל 10 דמוקרטים ו-5 מכל 10 רפובליקנים) הסכימו ש"אם טראמפ היה מתייחס ברצינות רבה יותר לנגיף הקורונה, הוא כנראה לא היה נדבק". מבין המשתתפים בסקר 57% אמרו שהם אינם מרוצים מהטיפול של טראמפ במגפה – עלייה של 3% לעומת תוצאות הסקר בשבוע שעבר.

סנאטורים נדבקו, המינוי לעליון יתעכב?

בעקבות ההידבקות של טראמפ בנגיף עוסקים בימים אלה בארה"ב גם בשאלה מה יעלה בגורל הליך אישור המועמדות של איימי קוני בארט לשופטת בבית המשפט העליון. טראמפ קיווה שמינוי בארט, האמורה להחליף את השופטת המנוחה רות ביידר גינסבורג, יאושר עוד לפני הבחירות או לכל הפחות מעט אחריהן, אבל שני חברים רפובליקנים בוועדת המשפט של הסנאט, שבה אמור להתחיל ההליך, אובחנו כנשאי קורונה, וכעת עולה השאלה אם יהיה צורך לדחות את השימועים בעניין המינוי ואם סנאטורים אחרים החברים בווועדה נחשפו אף הם לנגיף. יו"ר הרוב הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל, טען בסוף השבוע שתהליך אישור המועמדות נמשך במלוא המרץ.

שני חברי הוועדה שנדבקו בנגיף, תום טיליס ומייק לי, השתתפו בטקס ההכרזה על מינויה של בארט שנערך בבית הלבן ב-25 בספטמבר. לפי החשד זה היה האירוע שבו נדבקו בנגיף הנשיא טראמפ ושורה של בכירים אחרים. רבים מבאי הטקס לא שמרו על ריחוק פיזי ולא עטו מסכות. השופטת עצמה נדבקה בנגיף כבר בקיץ והחלימה ממנו. טיליס ולי הודיעו שניהם כי ייכנסו לבידוד של 10 ימים, ופירוש הדבר שהבידוד שלהם, אם אכן יימשך 10 ימים בלבד, יסתיים ממש לפני תחילת השימועים בעניינה של בארט בוועדת המשפט, ב-12 באוקטובר.
4 צפייה בגלריה
אירוע מינוי שופטת איימי קוני בארט הבית הלבן
אירוע מינוי שופטת איימי קוני בארט הבית הלבן
משתתפי הטקס שאובחנו מאז כנשאי קורונה
(צילום: gettyimages)
טראמפ והרפובליקנים, נזכיר, מבקשים למהר ולמנות את בארט – שופטת שמרנית-למדי – עוד לפני הבחירות, בתקווה שהדבר ימצא חן בעיני מי מהבוחרים שאינם מחבבים במיוחד את טראמפ אבל רואים בו כלי יעיל לקידום עמדותיהם השמרניות. הדמוקרטים, שדורשים מהרפובליקנים לעכב את המינוי עד אחרי הבחירות ולהניח למנצח בקרב על הנשיאות להחליט מי יהיה השופט שיחליף את גינסבורג, ניצלו את ההודעות על הידבקות הסנאטורים כדי לקרוא לדחות את השימועים.
"יש לנו כבר שני חברי ועדה שאובחנו כנשאי קורונה, ואולי יהיו עוד", צייץ מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר. "אני מאחל לעמיתיי כל טוב", הוא הבהיר, אך הוסיף: "יהיה זה חסר אחריות ומסוכן להמשיך ולקיים שימוע, ואין שום סיבה טובה לעשות זאת". יצוין כי כמה חברי ועדה נוספים השתתפו באותו טקס בבית הלבן. אחדים מהם הודיעו בינתיים כי עברו בדיקה, ונמצא שהם אינם נשאים של הנגיף.
4 צפייה בגלריה
אירוע מינוי שופטת איימי קוני בארט הבית הלבן
אירוע מינוי שופטת איימי קוני בארט הבית הלבן
ההכרזה על בארט כמועמדת של טראמפ לעליון
(צילום: רויטרס)
את השימועים בנוגע למינוי שופטים אפשר לקיים גם באופן מקוון, אבל הצבעה במליאת הסנאט אינה יכולה להיעשות בדרך זו, ואם מצבם הרפואי של הסנאטורים הרפובליקנים שנדבקו יסתבך, תהיה זו בעיה גדולה עבור מפלגתם. מכיוון שהרפובליקנים מחזיקים רוב של 53 מול 47 חברים בסנאט, ושתי סנאטוריות רפובליקניות הודיעו על התנגדותן למינוי השופטת לפני הבחירות, מצב שבו שני סנאטורים רפובליקנים נוספים ייעדרו מההצבעה בסנאט משום שנדבקו בקורונה יעמיד את מפלגתם בעמדת הפסד, ולא יאפשר לה לקדם הצבעה.