פחות מ-72 שעות לפתיחת הקלפיות של יום הבחירות בארה"ב, שני המועמדים הגיעו הערב (שבת) לסבב שכנועים נוסף במדינות חגורת החלודה, שב-2016 הגישו לדונלד טראמפ – בפער קטנטן – את הניצחון על הילרי קלינטון. טראמפ עורך הערב והלילה לא פחות מ-4 עצרות בפנסילבניה, המסתמנת כמדינה שעשויה להכריע את גורל מערכת הבחירות כולה, ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן מקיים שתי עצרות במישיגן כשלצדו שחקן החיזוק הנחשק ביותר במחנה הדמוקרטי: הנשיא לשעבר ברק אובמה, שממשיך ליהנות מפופולריות גדולה במפלגה. ynet העביר בשידור חי את העצרת הראשונה של ביידן ואובמה לערב זה, בעיר פלינט.

10 צפייה בגלריה
ארה"ב בחירות ברק אובמה ב עצרת למען ג'ו ביידן פלינט מישיגן
ארה"ב בחירות ברק אובמה ב עצרת למען ג'ו ביידן פלינט מישיגן
הנשיא לשעבר אובמה, הערב בפלינט. "הבחירות החשובות בימי חיינו"
(צילום: AP)
10 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן עצרת פלינט מישיגן בחירות ארה"ב
ג'ו ביידן עצרת פלינט מישיגן בחירות ארה"ב
ביידן במישיגן: "גמרנו עם הזעם והשנאה, הגיע הזמן שטראמפ ילך הביתה"
(צילום: AP)
אובמה הצטרף לקמפיין השטח של ביידן כבר בשבוע שעבר, ומאז נאם בפני תומכי הדמוקרטים בפנסילבניה ובפלורידה, אבל העצרות היום בפלינט ובדטרויט הן ההופעות הראשונות שלו ושל ביידן על אותה במה בקמפיין הזה. כמו רוב העצרות הדמוקרטיות בשבועות האחרונים, שני האירועים נערכים במתכונת "דרייב אין": תומכי ביידן מגיעים במכוניותיהם, נשארים ישובים בהן או עומדים לצדן – ומאזינים לו ממרחק כדי לשמור על ריחוק חברתי. כדי להביע תמיכה – הם מסתפקים בצפירות. לעצרת בפלינט בא להופיע גם סטיבי וונדר.
בנאומו הערב בפלינט תקף אובמה את טרמאפ על יחסו למגפת הקורונה, ועל העובדה שהוא ממשיך לקיים עצרות צפופות בהשתתפות רבים מתומכיו למרות הסכנה שבהן. "מה האובססיה שלו עם הגודל של קהל? אף אחד לא בא ליום ההולדת שלו כשהוא היה ילד? הוא בטראומה?", שאל אובמה. "כשהמדינה שלנו עוברת מגפה, לא מזה אתה צריך לדאוג. לטראמפ אכפת מהאגו שלו, לג'ו אכפת מכם".
"שלושה ימים נותרו עד לבחירות החשובות ביותר בימי חיינו", אמר אובמה לקהל בפלינט, והבטיח לבאי העצרת שביידן וסגניתו קמלה האריס יגנו על ביטוח הבריאות. "ג'ו ביידן הוא אחי. אני אוהב אותו, והוא יהיה נשיא נפלא", אמר אובמה על מי שהיה סגנו. "במשך 8 שנים ג'ו היה האדם האחרון בחדר כשעמדתי בפני החלטה חשובה. יש לו האופי והניסיון להפוך אותנו למדינה טובה יותר. הוא וקמלה יילחמו לא רק בשביל עצמם, אלא בשביל כל אחד מאיתנו. ואנחנו בטח לא יכולים להגיד את זה על הנשיא הנוכחי".

ביידן: הגיע הזמן של טראמפ לארוז

כשסיים לנאום הזמין אובמה את ביידן לבמה בשאגות ולקול צפירות המכוניות. "אני מאמין שהמסר שלנו יהיה חזק וברור – הגיע הזמן של טראמפ לארוז וללכת הביתה", אמר ביידן בפתח דבריו. "גמרנו עם הכאוס, הציוצים, הזעם, השנאה, הכישלון והסירוב לקחת אחריות כלשהי. יש לנו הרבה עבודה לעשות. אם איבחר לנשיא שלכם – נעשה את זה. נשתלט על מגפת הקורונה, ביום הראשון שלי נכניס לתוקף תוכנית מסודרת – נעשה את כל הדברים שהנשיא אובמה אמר ממש עכשיו שהיו צריכים להיעשות כבר לפני חודשים. תארו לכם איפה היינו אם היה לנו נשיא שעוטה מסכה במקום לצחוק על מסכות".
10 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן עצרת פלינט מישיגן בחירות ארה"ב
ג'ו ביידן עצרת פלינט מישיגן בחירות ארה"ב
ביידן בפלינט. "תארו לכם איפה יכולנו להיות"
(צילום: AP)
פנסילבניה ומישיגן שבהן נואמים הערב טראמפ וביידן נחשבו שתיהן במשך שנים לחלק מ"החומה הכחולה" של הדמוקרטים – קבוצה של מדינות שלא הצביעו למועמד רפובליקני לנשיאות מאז 1988, עד שבא טראמפ וניצח בהן. החזרתן לידי הדמוקרטים היא הכרח מבחינתו של ביידן, ולפחות לפי הסקרים הוא קרוב לעשות זאת: במישיגן, וויסקונסין ומינסוטה, כולן לבֵנים ב"חומה" הזו, הוא מוביל בפער די יציב של כ-8%, ובפנסילבניה, שבה הקרב צמוד יותר, הוא מוביל לפי הסקרים בכ-5%.
10 צפייה בגלריה
ארה"ב בחירות דונלד טראמפ עצרת פנסילבניה
ארה"ב בחירות דונלד טראמפ עצרת פנסילבניה
טראמפ הערב בפנסילבניה: "המדינה שלכם תציל את החלום האמריקני"
(צילום: AFP)
10 צפייה בגלריה
ארה"ב בחירות דונלד טראמפ עצרת פנסילבניה
ארה"ב בחירות דונלד טראמפ עצרת פנסילבניה
תומכי הנשיא בעצרת הערב. קראו "ארבע שנים נוספות"
(צילום: AFP)
הבליץ שטראמפ מתכנן היום בפנסילבניה נועד להוציא לקלפיות כמה שיותר מצביעים לא-עירוניים, קבוצת אוכלוסייה שבה מעמדו חזק יותר מאשר בערים ובפרברים. מלבד 4 העצרות של טראמפ עצמו, ייערך בפנסילבניה אירוע נוסף, חמישי, ובו תשתתף רעייתו מלניה. כבר מחר יגיע לפנסיבניה ביידן, והוא יישא בפילדלפיה את אחד מנאומי הנעילה של הקמפיין שלו.
בעצרת הראשונה שלו הערב בפנסילבניה, בניוטון, אמר טראמפ כי ארה"ב ניצבת על פרשת דרכים, וכי לבחירות הקרובות יש פוטנציאל להיות ציון דרך גדול בתולדות המדינה. טראמפ טען שהוא בדרך לנצח בפנסילבניה, ושבעוד שלושה ימים "זו תהיה המדינה שתציל את החלום האמריקני". הקהל קרא לעברו "ארבע שנים נוספות", והוא הבטיח לבאי העצרת ש"גל אדום בדרך" – כשכוונתו למבול הצבעות של תומכיו ותומכי המפלגה הרפובליקנית, שצבעה אדום.

מחקר: 30 אלף נדבקו בגלל עצרות של טראמפ

בסוף השבוע עורר טראמפ כעס בקרב יריביו ובקהילה הרפואית, כשבמסגרת מאמציו להמעיט בערך הסכנה הנשקפת מהקורונה טען כי רופאים מקבלים כסף רב יותר אם הם קובעים שאדם מת מהנגיף. ביידן ואובמה שניהם תקפו הערב את טראמפ על הדברים שמהם משתמע כי הרופאים מנפחים את מספרי המתים מקורונה. "זה ביזיון", אמר המועמד הדמוקרטי בעצרת בפלינט, "ביזיון שזה בא מהפה של נשיא".
10 צפייה בגלריה
תומכים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
תומכים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
צפוף-צפוף בעצרת של טראמפ בפלורידה, השבוע
(צילום: EPA)
ארה"ב, נזכיר, סובלת בימים אלה מהתפשטות חמורה של הנגיף, ומדינות המערב התיכון שעל קולותיהן נלחמים המועמדים לנשיאות הן מהנפגעות הקשות ביותר. עד כה מתו בארה"ב יותר מ-230 אלף בני אדם מקורונה, אבל טראמפ ממשיך לקיים עצרות שבהן תומכיו מצטופפים ורבים מהם אינם עוטים מסכות.
מחקר שפרסמו בסוף השבוע חוקרים באוניברסיטת סטנפורד, ושצוטט גם בעצרת במישיגן, על-ידי אובמה, העלה כי עצרות שקיים טראמפ בחודשים האחרונים גרמו כנראה ליותר מ-30 אלף נדבקים, וכי נמצא קשר בינן לבין יותר מ-700 מקרי מוות מקורונה. החוקרים בדקו 18 עצרות שקיים טראמפ ואת הההשלכות שהיו להן באזור שבו התקיימו בשבועות שלאחר מכן.

מבקריו של טראמפ תוקפים אותו בין השאר על כך שהוא אינו מקפיד לעטות מסכה, ולא פעם גם מניא ברמיזה את הציבור מלעשות זאת. במהלך עצרת שערך בלילה שעבר במישיגן התלוצץ טראמפ על חשבונה של לורה אינגרהאם, עיתונאית מ"פוקס ניוז", משום שראה אותה בקהל עוטה מסכה. "איפה לורה? איפה היא?", שאל. "אני לא יכול לזהות אותך. זאת מסכה? אין מצב, את חובשת מסכה? מעולם לא ראיתי אותה במסכה. תראי אותך. לורה, היא מאוד פוליטיקלי קורקט".
בעוד הדמוקרטים תוקפים את טראמפ על החלטתו להמשיך לקיים עצרות המונים, הנשיא מצדו נוהג ללעוג לביידן על החלטתו להישאר בחודשים האחרונים זמן רב בביתו בדלאוור, או "במרתף שלו", כפי שטראמפ נוהג לומר, במקום לצאת לאירועי בחירות ברחבי המדינה. טראמפ טוען כי ביידן פוחד באופן מופרז מהקורונה – ויודע גם שאיש לא יבוא לעצרותיו. הערב השיב לו ביידן בציוץ מבודח בטוויטר – הוא פרסם תמונה שלו מעצרת "דרייב-אין" שקיים השבוע בג'ורג'יה, ועל תומכיו הנראים בה שאל: "מי הרשה לכל האנשים האלה להיכנס למרתף שלי?".


בינתיים בארה"ב נמשכת כל העת ההצבעה המוקדמת. יותר מ-90 מיליון אמריקנים כבר הצביעו, ומדובר לא רק במספר השקול לכ-65% מכלל המצביעים בבחירות 2016, אלא גם במספר שלפי ההערכות שקול ליותר מ-60% מכלל המצביעים שצפויים לתת את קולם השנה. פירוש הדבר הוא שטראמפ וביידן משפיעים כעת ממש על אחרוני המצביעים, אלה שהחליטו להצביע רק ביום הבחירות הרשמי. טקסס הפכה בסוף השבוע למדינה השנייה בארה"ב (אחרי הוואי) שבה מספר המשתתפים בהצבעה המוקדמת כבר עקף את סך כל המצביעים בה בבחירות הקודמות – בין שבהצבעה המוקדמת ובין שביום הבחירות.
10 צפייה בגלריה
ארה"ב ברק אובמה בעצרת למען ג'ו ביידן ב מיאמי ספרינגס פלורידה
ארה"ב ברק אובמה בעצרת למען ג'ו ביידן ב מיאמי ספרינגס פלורידה
אובמה נואם למען ביידן השבוע בפלורידה
(צילום: MCT)
במפלגה הדמוקרטית, שבהצבעה המוקדמת משתתפים תומכים רבים יותר שלה מאשר של המפלגה הרפובליקנית, מקיימים בימים האחרונים קמפיין נרחב בקריאה לבוחרים לחדול כעת מההצבעה דרך הדואר, משום שסביר להניח שמי שישלח את קולו דרך הדואר רק עכשיו – יגלה שטופס ההצבעה לא הגיע אל ועדת הבחירות עד למועד האחרון שבו אפשר לקלוט אותו. ברוב מדינות ארה"ב לא ייספרו קולות שהגיעו אחרי 3 בנובמבר, יום הבחירות הרשמי, אולם בכמה מדינות, בהן פנסילבניה, כן ייספרו קולות כאלה אם מוכח שהם נשלחו לפני יום הבחירות.

האלקטורית הילרי: "לא מדמיינת ניצחון של טראמפ"

ועוד בצד הדמוקרטי: המועמדת לנשיאות ב-2016 הילרי קלינטון, כך מתברר, תקבל הזדמנות לסגור מעגל. קלינטון הודיעה השבוע כי השנה היא תהיה חברה מטעם מדינת ניו יורק בחבר האלקטורים, הגוף שמתכנס באופן רשמי כדי להצביע ולבחור את הנשיא אחרי שתושבי המדינות השונות בארה"ב נתנו את קולם.

10 צפייה בגלריה
התמונה של הילרי קלינטון
התמונה של הילרי קלינטון
הילרי קלינטון. "זה די מרגש"
(צילום: AP)
לניו יורק, הנחשבת למדינה דמוקרטית בטוחה, יש 29 קולות בין 538 הקולות בחבר האלקטורים, וקולה של קלינטון יהיה אחד מהקולות האלה. "אני בטוחה שאצביע לג'ו ולקמלה, אז זה די מרגש", אמרה השבוע קלינטון. "אני לא יכולה לדמיין שטראמפ ייבחר מחדש אחרי כל הנזק שהוא עשה, ואני לא יכולה לדמיין עוד ארבע שנים של ההתעללות והרס כאלה".
קלינטון, נזכיר, גרפה בבחירות 2016 כמעט 3 מיליון קולות יותר מטראמפ, אבל הוא זכה ביותר אלקטורים ממנה – 306 לעומת 232, ולכן הוכרז כנשיא.