עדכון תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות של וואטסאפ, שלפיו החל מ-8 בפברואר אפליקציית המסרים הפופולרית תחל לשתף מידע עם כלל הפלטפורמות שבבעלות פייסבוק, משאיר לנו המשתמשים קצת פחות מחודש להכריע מה יותר חשוב לנו - הרגלים או פרטיות. עם יותר מ-2 מיליארד משתמשים בעולם, וואטסאפ יודעת שיהיה לנו קשה עד בלתי אפשרי למצוא לה תחליף הולם - לא כי היא חדשנית, פרטית או יעילה במיוחד, פשוט כי כולם כבר שם.

עוד כתבות בנושא:

4 צפייה בגלריה
אפליקציית וואטסאפ
אפליקציית וואטסאפ
נפרדים? אפליקציית וואטסאפ
(צילום: Shutterstock)
ההתראה על שינוי במדיניות שיתוף המידע בוואטסאפ היא הזדמנות: אם עוד לא אישרנו, ההתראה תמשיך לקפוץ אחת ליומיים בערך עד לתאריך היעד שממנו והלאה זה לאשר או לנטוש. למעשה, המדיניות הזו נכנסה לתוקף כבר ב-2016, אלא שאז ניתנה למשתמשים ברירה - והם יכלו לבחור אם לאשר את שיתוף המידע עם פייסבוק או לא, מבלי שהבחירה תשפיע על השימוש באפליקציה. עכשיו המצב שונה בתכלית, ולכן גם אם אתם בוחרים להישאר בוואטסאפ ולאשר את תנאי השימוש - כדאי לעשות את זה בצורה מושכלת.
איך אדע אם המידע שלי כבר שותף עם פייסבוק? קיבלתם את ההתראה החדשה ולחצתם אישור? המידע של וואטסאפ כבר שותף עם פייסבוק. בנוסף, אם לא בחרתם באופן אקטיבי למנוע מוואטסאפ לשתף מידע עם פייסבוק ב-2016, כנראה שהמידע שלכם כבר משותף עם הרשת החברתית. לא זוכרים באילו פעולות נקטתם אז? אפשר לבדוק את זה.
הכנסו לאפליקציית וואטסאפ > תפריט 3 נקודות > הגדרות > חשבון > בקשו מידע על החשבון. התהליך עשוי לקחת כשלושה ימים, שבסופם תקבלו מעין דו"ח של וואטסאפ שנוגע למידע שלכם.
איזה מידע וואטסאפ תשתף עם פייסבוק? וואטסאפ מתגאה בהיותה מוצפנת מקצה-לקצה. המשמעות היא שההודעות המועברות בה ניתנות לצפייה רק על גבי המכשירים עצמם ולא נשמרות בשרתי החברה. למרות זאת, יש סוגים אחרים של מידע שהאפליקציה אוספת, ושמעתה יהיה נחלתה של פייסבוק בין אם תרצו ובין אם לא. למשל:
  • מספר הטלפון שלכם
  • שם המשתמש שלכם
  • רשימת אנשי הקשר שלכם
  • נתוני מיקום - במידה ואיפשרתם לאפליקציה לגשת אליהם
  • עדכוני סטטוס באפליקציה
  • כתובות IP
  • סוג המכשיר וסוג החיבור בו אתם משתמשים
  • מתי אתם פעילים באפליקציה
  • עם מי אתם מתקשרים באפליקציה
  • מידע עסקי ושירותי תשלום
יש לי כבר חשבון בפייסבוק ובאינסטגרם. מה אכפת לי? האופן שבו אנחנו משתמשים ברשתות חברתיות ובאפליקציית מסרים הוא שונה למדי. נכון, אם כבר קיים ברשותכם חשבון פייסבוק פעיל, על פניו שיתוף המידע של וואטסאפ לא אמור להפריע לכם יותר מדי, ובכל זאת - המוניטין של פייסבוק בכל מה שנוגע לפרטיות טעון שיפור אם לומר בעדינות. תנאי השימוש החדשים יאפשרו לה להשתמש במידע שמגיע מוואטסאפ גם עבור מסנג'ר, אינסטגרם וכל פלטפורמה אחרת שבבעלותה, ופייסבוק מצטיינת גם בשיתוף מידע עם שירותים חיצוניים וצדדים שלישיים. לכן, גם אם אתם כבר עמוק בתוך "משפחת האפליקציות של פייסבוק" - כדאי לחשוב פעמיים.
מה יהיה עם כל הקבוצות שלי בוואטסאפ? כאמור, המכשול המרכזי בקבלת ההחלטה הגורלית לעזוב את וואטסאפ הוא בעובדה שכולם נמצאים שם - מהקולגות, דרך החברים מהתיכון ועד לסבא וסבתא. זה כנראה יהיה קשה בהתחלה, אבל בשורה התחתונה מי שירצה להשיג אתכם יוכל לעשות את זה ב-SMS, במייל, ברשת החברתית או רחמנא לצלן, בטלפון. את הקבוצות האהובות עליכם תוכלו לשכפל או לנייד לאפליקציה החדשה בתנאי שהחברים בהן רשומים גם בה.
4 צפייה בגלריה
טלגרם וסיגנל
טלגרם וסיגנל
מצעד ההורדות. טלגרם וסיגנל
(צילום: Shutterstock)
החלטתם לעבור? מעולה. נכון לכתיבת שורות אלה, בחנות האפליקציות של גוגל בישראל, סיגנל תופסת את המקום הראשון במספר ההורדות, ואילו טלגרם את המקום השלישי. וואטסאפ, אם שאלתם, נמצאת במקום ה-17. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על האלטרנטיבות.

הבחירה הפרטית: סיגנל

אפליקציית סיגנל רואה בשנה האחרונה זינוק מרשים במספר המשתמשים: זה קשור בקורונה, בהפגנות בכל העולם ובהבנה המחלחלת שאנחנו נתונים למעקב תמידי. ההודעה של וואטסאפ בשבוע שעבר הובילה שוב לזינוק במספר ההורדות של סיגנל, שלו תרם גם הציוץ של אילון מאסק - שקרא לעוקבים שלו לעבור להשתמש בה ועל הדרך הקפיץ מניות של חברה בעלת שם דומה - כמו שרק הוא יודע לעשות.
4 צפייה בגלריה
אפליקציית סיגנל
אפליקציית סיגנל
אפליקציית סיגנל
(אילוסטרציה: Shutterstock)
סיגנל מצטיינת בפיצ'רים של פרטיות: היא מוצפנת מקצה-לקצה, לא רק בתוכן המסרים אלא גם במטא-דאטה, היא לא אוספת מידע על משתמשים (מלבד מידע מינימלי - מספר הטלפון שלכם) והיא כתובה בקוד פתוח. צריכים יותר? יש גם הודעות שנמחקות, הודעות שנעלמות בתוך פרק זמן שהגדרתם, ואפילו אפשרות לטשטוש אוטומטי של פרצופים בתמונות.
יש גם אפליקציית דסקטופ לווינדוס, למחשבי מק וללינוקס. הקבוצות בסיגנל מוגבלות ל-150 משתתפים. הקמת קבוצה תאפשר לכם לשלוח קישורים למשתתפים, ואלה יצטרכו לאשר ולהסכים להצטרף. כדאי גם לדעת שבניגוד לוואטסאפ - סיגנל לא מאפשרת גיבוי של שיחות.

הבחירה הפופולרית: טלגרם

על טלגרם כבר לא ממש צריך להכביר במילים. אפליקציית המסרים זוכה לפופולריות בישראל בשנים האחרונות, והיא מציעה שורה של תכונות מענייניות וחדשניות. נתחיל עם פרטיות: ההודעות בטלגרם מוצפנות, אך מגובות בענן במקביל. לעומת זאת, בחירה באפשרות של "סיקרט צ'אט" תבטיח שההודעות שמועברות מוצפנות מקצה-לקצה בצורה מלאה, ואין להן זכר בענן.
4 צפייה בגלריה
אפליקציית טלגרם
אפליקציית טלגרם
אפליקציית טלגרם
(צילום: Shutterstock)
גם בטלגרם תוכלו ליהנות מהודעות נעלמות בפרק זמן מוגדר מראש, ממחיקת הודעות עבור כל המשתתפים בשיחה, עריכת הודעות, תזמון הודעות ועוד. יש גם שיחות קוליות ושיחות וידאו, קבוצות במספרים שאי-אפשר באמת להגיע אליהם (200 אלף משתמשים), וכן "ערוצים" - שמאפשרים לכם להתעדכן בתכנים שמעניינים אתכם. יש גם בוטים שימושיים, סקרים ושאלונים, והעברת קבצים עד 1.5GB.
איפה שטלגרם מחסירה קצת בפרטיות, היא מפצה בחדשנות ובפיצ'רים, וממשיכה להשתכלל כל הזמן. היא נוחה מאוד לתפעול, ומאפשרת חיבור גם באפליקציית דסקטופ או בגרסת ווב.
יש עוד חלופות: סקייפ, וייבר, Sessions האולטרה פרטית - אולם בסיסי המשתמשים שלהן עדיין צרים מכדי לאפשר להן להוות אלטרנטיבה ממשית לוואטסאפ. ההתמקדות בסיגנל ובטלגרם נעשתה לאור הגידול במספרי ההורדות של האפליקציות בימים האחרונים, מה שיאפשר לכם למצוא בהן את אנשי הקשר שלכם.