ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ב') את הוראת השעה שתאפשר את פעילות הוועדה למתחמים מועדפים (ותמ"ל) לארבע שנים נוספות. בעקבות אישורה, נסללה הדרך לקידום הוראת השעה בוועדת הפנים של הכנסת והכנתה להצבעה במליאת הכנסת.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בעקבות התנגדותם של זנדברג, ארגוני הסביבה והחקלאים לסעיפים מרכזיים בחוק, סוכם כי בשבוע הבא תקיים שקד דיון עם השרים הרלוונטיים במטרה לבחון שינויים. בנוסף, סביר להניח כי ועדת הכנסת תוביל גם היא שינויים בגרסה הסופית שבסופו של דבר תעלה לאישור הכנסת.
1 צפייה בגלריה
איילת שקד ותמר זנדברג
איילת שקד ותמר זנדברג
איילת שקד ותמר זנדברג
(צילום: ערוץ כנסת)
סלע המחלוקת הוא בסמכות שהוראת השעה מקנה לוועדה לאשר תוכניות על קרקע פנויה. על פי הנוסח הנוכחי הממשלה תוכל להעביר לטיפול הוועדה עד 15 תוכניות כאלה מידי שנה ובתנאי שאפשר לבנות בהן לפחות 1,050 דירות. המשרד להגנת הסביבה, ארגוני הסביבה והחקלאים מבקשים לצמצם ככל האפשר את יכולת הוועדה לפעול במתחמים כאלה ולמקד אותה באישור תוכניות של התחדשות עירונית, ביישובים ערביים וחרדים וכן בסמוך לצירי הרכבת הקלה והמטרו.

זנדברג לבנט: להכריז על משבר האקלים כאיום אסטרטגי

ברקע הדברים, הבוקר שלחה זנדברג מכתב לראש הממשלה נפתלי בנט ובו קראה לו להכריז בדחיפות על משבר האקלים כאיום אסטרטגי על מדינת ישראל. הקריאה הזו נולדה בעקבות שורה של אירועי מזג האוויר קיצוניים ובהם הצפות בגרמניה ובלגיה. בנייה בשטחים פתוחים מעצימה את הסכנה להצפות, משום שהשטח הפתוח הפנוי לחלחול מים מצטמק.
שרת הפנים איילת שקד מסרה: "בתקופה בה מחירי הדיור מזנקים וישנו צורך ממשי בקידום תוכניות איכותיות למגורים ברחבי המדינה - חוק הותמ"ל נחוץ מאי פעם ובעל חשיבות ראשונה במעלה. חוק הותמ"ל מייצר יותר תחרות לוועדות המחוזיות וכתוצאה מכך הן מתייעלות, החזרת פעילותו לסדר היום הציבורי הינו צעד חשוב והכרחי. הותמ"ל יפעל תוך מינימום פגיעה בשטחים חקלאיים ותוכניות שלא פוגעות בחקלאות יקבלו עדיפות".
החברה להגנת הטבע מסרה בתגובה: "הממשלה החדשה הבטיחה שינוי והיא אכן קיימה - אלא שלצערנו, מדובר בשינוי לרעה. ממשלה שרוצה לעשות שינוי, צריכה לבטל ולגנוז את היוזמות הרעות והמזיקות של הממשלות שקדמו לה ולא להמשיך אותן. החברה להגנת הטבע תמשיך לפעול, בכלים המקצועיים והציבוריים שברשותה, לביטול פעילות הוועדה".
עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מסר: "החלטת ועדת השרים לחקיקה לאשר את הארכת הותמ"ל ללא החרגה של הקרקעות החקלאיות עלולה להיות בכייה לדורות. במידה והיקף הגריעה של הקרקע החקלאית דרך הותמ"ל ימשך, לא בטוח שנצא ממשבר הדיור אולם בוודאות בעתיד ניכנס למשבר מזון. מבחינתנו המלאי הקיים אינו החסם לטיפול ביוקר הדיור, קיימים חסמים אחרים שבהם צריך להשקיע את המאמצים לטובת הגדלת היקף וקצב הבנייה.
"כעת המאבק עובר לוועדת הפנים בכנסת ושם יחד עם מרכז השלטון האזורי נאבק על דרישתנו, אנו מציגים חזית אחידה שתפעל באופן רציף ומשותף מול כל חברי הכנסת על מנת להסיט את פעילות הותמ"ל להתחדשות העירונית למגזר הערבי והחרדי, שם היא דרושה ומוצדקת, ולהשיב את התכנון בשטחים החקלאיים לדרך המלך. לטובת ביטחון המזון של אזרחי ישראל ולטובת הדורות הבאים".