מתקרבים לסוף ההצבעות על חוק ההסדרים בוועדות: ועדת החוקה בראשות ח"כ גלעד קריב (העבודה) אישרה הערב (ד') את הצעת החוק שעוסקת ברפורמת הרגולציה לקריאה שנייה ושלישית, ומחר אמורות להסתיים ההצבעות על פרקי חוקי ההסדרים, שצפוי להיות מונח על שולחן המליאה בשבוע הבא לקראת ההצבעות על התקציב.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הצעת החוק שאושרה נועדה להסדיר את התהליך הפנים-ממשלתי הנוגע לתהליכי גיבוש וקביעת רגולציה. בהצעת החוק מוצע להקים רשות בקרה מרכזית לרגולציה, שתהווה גורם מקצועי ממשלתי בתחום, תייעץ לרגולטורים ביחס לתהליכי הבחינה של רגולציה חדשה, תמליץ ביחס לטיוב רגולציה קיימת, תקדם תהליכי תכנון ותיאום בין רגולטורים, תסייע בהכשרה ובפיתוח מיומנויות בתחום הרגולציה ותייעץ לממשלה בענייני מדיניות רגולציה.
1 צפייה בגלריה
הדיון בוועדת החוקה
הדיון בוועדת החוקה
ההצבעה על רפורמת הרגולציה בוועדת החוקה
(צילום: דוברות הכנסת)
על הרפורמה הכריזו חגיגית רה"מ נפתלי בנט, שר המשפטים גדעון סער, שר האוצר אביגדור ליברמן וסגן השר אביר קרא עוד בחודש יולי. היועץ המשפטי לממשלה קבע בתחילה כי הרפורמה לא יכולה להיכנס לחוק ההסדרים אך לבסוף הוכנסו בה תיקונים ונמצאה הפשרה.
במהלך הדיונים דאגה הוועדה לכלול בחוק הוראות שקיפות אשר יחולו על הרגולטורים ועל רשות הרגולציה. הוועדה קבעה כי הוצאת "כרטיס צהוב" על ידי רשות הרגולציה לרגולטור תיעשה בהליך מיוחד על מנת למנוע ניצול לרעה של כלי זה בידי בעלי כוח שינסו לסכל רגולציה המקשה עליהם.
בנוסף, הוועדה פתחה פתח להחלה הדרגתית של חלק מסמכויות הרשות גם ביחס לרגולטורים הקשורים במשרד האוצר. לדרישת יו"ר הוועדה, ח"כ קריב, משרד האוצר התחייב להקצות משאבים לטובת המשרדים המאסדרים לטיוב רגולציה קיימת. מתוך התקנים שיינתנו לרשות, לפחות 5 תקנים יוקצו על ידי המשרדים עצמם לטובת טיפול לטיוב מלאי הרגולציה וכן יתקיים מכרז שתבצע הרשות לטובת שירותי ייעוץ בהיקף של 5 מיליון שקל, שגם בו יוכלו להיעזר משרדים.
חברי הכנסת מהאופוזיציה טענו שמדובר בהכבדה בירוקרטית במקום הקלה. ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית): "החוק יהפוך לסיוט של כל מאסדר. משקולת על הכלכלה ועל העסקים הקטנים". ח"כ יריב לוין (הליכוד): "אתם מפעל של חותמות גומי. יוצרים כאן מפלצת בירוקרטית מטורפת".
היו"ר ח"כ קריב טען בסיום הדיון: "הקואליציה הוכיחה שבגלל הגיוון שלה בתפיסות עולם כלכליות וחברתיות, היא יודעת לייצר מהלכים מאוזנים וזהירים שנותנים ביטוי לכל האינטרסים והעקרונות הרלוונטיים".