המנהלת הראשית למאבק בפשע מאורגן ובשחיתות בבלארוס (GUBOPiK) עצרה בסוף השבוע את מארק ברנשטיין, מי שעומד מאחורי הערך בשפה הרוסית העוסק בפלישה של רוסיה לאוקראינה באנליקלופדיה המקוונת ויקיפדיה. ברנשטיין נחשב לאחד מ-50 עורכי התוכן הבכירים ביותר בפלטפורמה.
1 צפייה בגלריה
אתר ויקיפדיה
אתר ויקיפדיה
ויקיפידה, אינציקלופדיה חופשית?
(צילום: shutterstock)

עוד כתבות שיעניינו אתכם:

המעצר של ברנשטיין יצא לפועל לאחר שפרטיו האישיים של העורך הוותיק שותפו באופן פומבי בערוץ הטלגרם הציבורי של ה-GUBOPiK. בשעות שלאחר המעצר פורסמו בנוסף סרטון המעצר עצמו לצד תמונתו ופרטים אישיים של ברנשטיין. לתמונה שהופצה הוצמד כיתוב שטוען שברנשטיין מואשם ב"הפצת מידע אנטי-רוסי כוזב". שעות לאחר פרסום הפרטים הפך הערוץ בטלגרם לפרטי.
על פי פרסום של אתר החדשות הבלארוסי Zerkalo, ברנשטיין נעצר בטענה שערך את מאמר הויקיפדיה של פלישת רוסיה לאוקראינה בשפה הרוסית. יחד עם זאת, לא ברור האם הואשם בביצוע העריכה באופן רשמי. על פי יומן הפעילות של המשתמש המשויך לפי הטענות לברנשטיין, ניתן לראות שבשעות שלפני המעצר ביצע המשתמש יותר מ-200 אלף פעולות עריכה שונות במספר מאמרים ברחבי ויקיפידה בשפה הרוסית. נכון לרגע זה החשבון נחסם ללא הגבלת זמן.
חשוב לציין שבלארוס נמצאת בצידה של רוסיה בכל הקשור לפלישה לאוקראינה: היא סיפקה תמיכה לוגיסטית משמעותית לכוחות הרוסיים ואף סיפקה שטחים ששימשו כאזורי היערכות והתרעננות ליחידות של הצבא הרוסי שנעו לכיוון קייב. כמו כן ועל פי הממשל האוקראיני, בימים האחרונים עולה החשש שבלארוס תחבור לכוחות הצבאיים של פוטין ותחל בקידום הפלישה לאוקראינה עם הצבא הבלארוסי.
המעצר של ברנשטיין מתרחש כשבוע לאחר חתימתו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, על חוק המאפשר לשלוח אנשים שהואשמו בהפצת פייק ניוז לתקופת מאסר ארוכה של עד 15 שנות מאסר. לא ברור מה יעלה בגורלו של ברנשטיין נכון לרגע זה, ועל כן קיים החשש שיוסגר לידי רשויות החוק ברוסיה.
דובר קרן ויקימידה המפעילה את אתר ויקיפדיה מסר בתגובה כי "הקבוצה עוקבת מקרוב אחרי המצב". כמו כן, הופצה הודעה רחבה בערוץ הרשמי של ויקיפדיה הרוסית בטלגרם שקראה לעורכי התוכן הממוקמים ברוסיה ובבלארוס להסתיר את הפרטים האישיים שלהם ולערוך מאמרים הקשורים בפלישה רק באמצעות חשבונות אחרים.
השלטונות ברוסיה ובראשם רגולטור התקשורת רוסקומנדזור פועלים לילות כימים במטרה למנוע ולצנזר את הגישה למידע שנחשב בעיניי השלטון ככוזב. בשבועות האחרונים חסם וצנזר השלטון ברוסיה פלטפורמות תוכן רבות ברחבי המדינה, החל מחסימה כוללת של פייסבוק ואינטסגרם דרך החלת הגבלות תוכן קשות על פלטפורמות נוספות כגון יוטיוב וטוויטר.