לפני שנתיים בדיוק הוכרז ההסכם ההיסטורי לנרמול היחסים עם מדינות ערב במפרץ על-ידי הבית הלבן, ומאז הספיק להתחלף הממשל האמריקני וכך גם שני ראשי ממשלה בישראל. עם זאת, נראה שאחרי שנתיים הסכמי אברהם הם עובדה מוגמרת. ישראל הצליחה לבסס יחסים חזקים ויציבים שמסתמנים כסיפור הצלחה מכל הבחינות.
מאז טקס החתימה על משדאות הבית הלבן נוספו שלוש שגרירויות ישראליות חדשות וקונסוליה כללית אחת, ובהן משרתים כמה עשרות דיפלומטים ישראלים. בנוסף, נחתמו עשרות רבות של הסכמים לשיתופי פעולה, כולל בתחומי הביטחון, הסייבר, המלחמה בטרור, מסחר, כלכלה ותיירות.
5 צפייה בגלריה
לפיד ואושפיז עם מלך בחריין ושר החוץ הבחרייני
לפיד ואושפיז עם מלך בחריין ושר החוץ הבחרייני
"מעגל השלום ממשיך להעמיק ולהתרחב". לפיד ואושפיז עם מלך בחריין, במנאמה בשנה שעברה
(צילום: משרד החוץ)
בציון שנתיים לטקס החתימה על הסכמי אברהם על מדשאות הבית הלבן בוושינגטון, שיבח מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז את ההישגים שנרשמו עד כה. "ההסכמים משנים מדי יום את פניו של המזרח התיכון", אמר אושפיז בשיחה עם ynet. "בשנתיים שחלפו, חנך ראש הממשלה יאיר לפיד נציגויות באמירויות, בבחריין ובמרוקו, וחתמנו על עשרות הסכמים".
לאחרונה חברות התעופה הישראליות הגישו בקשה לעומאן מהמפרץ הפרסי לאפשר טיסה מעל שמיה. "העמקנו את היחסים בשורה של תחומים - בסחר, שגדל במצטבר במאות אחוזים, בהשקעות ובקשרי התעופה. לפיד כינס את פסגת הנגב וייסד את הקבוצה המרובעת של ישראל, ארצות הברית, הודו והאמירויות, מסגרות חדשות וחשובות לשיתוף פעולה אזורי", אמר אושפיז. "מעגל השלום ממשיך להעמיק ולהתרחב", הוסיף.
5 צפייה בגלריה
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
החתימה על הסכמי אברהם עם איחוד האמירויות ובחריין
(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
אושפיז אמר כי "כל שותפינו באזור ובוושינגטון, להם אנו חבים תודה מיוחדת על מנהיגותו של הממשל האמריקאי, מחויבים לכך. אני מבקש להודות לכל אנשי משרד החוץ, שממשיכים לפעול לפיתוח היחסים ולברך את אנשינו בנציגויות באבו דאבי, דובאי, מנאמה ורבאט".
עודד יוסף, סמנכ"ל מזרח תיכון ותהליך השלום במשרד החוץ, הוא האיש שמופקד על יישום ההסכמים. "מדובר בהסכמים משמעותיים עבורנו. באיחוד האמירויות הגענו להסכם של אזור סחר חופשי, במרוקו אנחנו רואים פעילויות של עם לעם, והתיירות התרחבה בזכות הטיסות לאמירויות", אמר יוסף.
5 צפייה בגלריה
אושפיז עם תת שר החוץ של בחריין בביקור במנאמה
אושפיז עם תת שר החוץ של בחריין בביקור במנאמה
אושפיז עם תת שר החוץ של בחריין בביקור במנאמה
(צילום: משרד החוץ)
לדבריו, מעבר לרמה הבילטרלית של האצת היחסים, נוספה בהדרגה קומה נוספת של פעילות מולטילטרלית, וזה אחד ההישגים העיקריים בשנתיים האחרונות. "יש יותר ויותר מסגרות לשיתוף פעולה אזורי, שהשיא שבהן הגיע בפסגת הנגב, שהפכה להיות פורום הנגב", הדגיש יוסף. לאחרונה ייסדו ישראל, ירדן ואיחוד האמירויות פרויקט משולש לאנרגיה ירוקה - מתקן התפלה ישראלי-ירדני, שיהיה בשטח ישראל וישמש את ירדן, ומתקן של חווה סולארית שיהיה בשטח ירדן ויפיק אנרגיה עבור ישראל. זאת עם מעורבות אמירתית בהשקעה, בפרויקט שנמצא כעת ברמה של סקרי היתכנות.
5 צפייה בגלריה
ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן
ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן
הפורום המרובע של I2U2 הביא לשיתופי פעולה חדשים. לפיד וביידן בביקורו בארץ
(צילום: רויטרס)
הפורום המרובע של I2U2, שהחל בעת ביקור הנשיא ג'ו ביידן בישראל, הביא לשיתוף פעולה בין ישראל, ארה"ב, הודו ואיחוד האמירויות, כשהרעיון הוא שיתוף פעולה לייצור מזון בחוות חקלאיות בהודו עם השקעות אמירתיות. התוצאה תהיה אספקת מזון לעולם השלישי, מול משבר המזון שמתפתח בגלל המלחמה באוקראינה והפגיעה בייצוא החיטה והדגנים. במקביל, ישראל ואיחוד האמירויות השיקו פרויקט משותף באפריקה, בנוסף לקידום פרויקטים כלכליים. משרד החוץ פרסם קול קורא לחברות ישראליות שיש להן עניין וניסיון מוכח לשתף פעולה עם חברות אמירתיות להשקעות, ופרויקטים גדולים באפריקה.

המדינות הבאות על הכוונת

רק באחרונה סעודיה אישרה את הבקשה שהגישו חברות התעופה הישראליות לטוס מעל שמיה. החברות הגישו בקשה למדינה נוספת במפרץ הפרסי - עומאן, שאין עימה יחסים דיפלומטיים רשמיים, כדי שתאשר גם היא לטיסות ישראליות לעבור בשמיה. הבקשות הוגשו בערוצים טכניים, ומשרד החוץ הישראלי פועל מאחורי הקלעים כדי להבטיח שהעומאנים ייענו לבקשה בחיוב. בישראל יש אופטימיות שנראה בקרוב אישור לצעד, שבו מעורבים גם האמריקנים.
עודד יוסף אמר כי ישראל פועלת להרחיב את ההסכמים, אך לא רצה להתחייב על תזמונים. "ההערכה שלנו היא שנראה פירות למאמצים שלנו", אמר. במשרד החוץ מדגישים כי הם מרוצים מקצב ההתקדמות ביחסים, ורוצים לראות בקרוב מדינות נוספות מצטרפות.

גם ברמת הביקורים הבילטרליים הסכמי אברהם הם סיפור הצלחה. בשנתיים האחרונות נערכו כמה ביקורים של הנשיא הרצוג, רה"מ החליפי בנט ורה"מ לפיד באיחוד האמירויות. האחרונים ביקרו גם בבחריין, ולפיד ביקר בנוסף גם במרוקו.
בשנתיים האחרונות נרשמו גם ביקורים של שרים רבים במרוקו ובאיחוד האמירויות. באותה מרוקו ביקרו לאחרונה השרים בני גנץ, אורנה ברביבאי, איילת שקד (שגם ביקרה באיחוד האמירויות, א"א), אורית פרקש-הכהן, עיסאווי פריג' וגדעון סער. גם הרמטכ"ל אביב כוכבי ומפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי ביקרו ונפגשו עם מקביליהם ברבאט. גם מבחינה צבאית ישראל ומרוקו משתפות פעולה, ואף מקיימות אימונים משותפים.
5 צפייה בגלריה
מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי בפגישתו עם עבדלאטיף חמושי ראש שירות הביטחון, המודיעין והשירותים החשאיים של מרוקו
מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי בפגישתו עם עבדלאטיף חמושי ראש שירות הביטחון, המודיעין והשירותים החשאיים של מרוקו
שיתופי פעולה גם בביטחון הפנים. המפכ"ל שבתאי וראש שירות הביטחון המרוקאי עדלאטיף חמושי
(צילום: דוברות המשטרה)
בבחריין כבר הוצב קצין של חיל הים הישראלי, המשמש כקצין קישור אל הצי החמישי האמריקני שמפקדתו נמצאת בבחריין. גולת הכותרת היא כמובן שיתוף הפעולה בין ישראל ומדינות המפרץ במישור המודיעיני מול האויב האיראני המשותף.
ב"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני נחשף באחרונה כי בחודש מרץ האחרון התקיימה בשארם א-שייח פגישה חשאית בהשתתפות בכירים מצה"ל ומצבאות ערב, שדנו באיום הכטב"מים מאיראן. לפי הדיווח, בין הבכירים היו גם הרמטכ"ל כוכבי ומקבילו הסעודי פיאד בן אחמד אל-רוואילי.
עוד נכתב כי בפגישה - שהייתה הראשונה מסוגה - נכחו גם נציגים מקטאר, ירדן, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין, שדנו במה שכונה "צעדים ראשוניים" לקראת שיתוף פעולה. הפגישה, כך דווח, נערכה בהמשך לשורת דיונים חשאיים בקרב נציגים בדרגים זוטרים יותר שעסקו בסוגיות של זיהוי והגנה מפני איומים אוויריים. האמריקנים מקדמים ברית הגנה אזורית וגם אם פורמלית הברית הזאת לא הוקמה עדיין, היא קורמת עור וגידים.