תקיפה אווירית בסוריה, בשעה חריגה יחסית: סוכנות הידיעות הסורית סאנ"א דיווחה כי בשעה 6:30 הבוקר (שבת) תקף חיל האוויר יעדים במישור החוף הסורי ובמרכז המדינה. בדמשק אמרו כי ישראל תקפה משמי הים התיכון וציינו כי מערכות ההגנה האווירית פעלו נגד התקיפה. לפי הסורים, ארבעה אנשי צבא נהרגו בתקיפה ואחד נפצע. הם ציינו כי נגרם נזק.
המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, גוף אופוזיציה שמקום מושבו בלונדון, דיווח על הדי פיצוצים ותקיפות בלטקיה, חמה, חומס ומסיאף. לפי מרכז המעקב, "הפיצוץ המרכזי" נשמע בחומס, באזור שלדבריו לא הותקף בעבר על ידי ישראל. המרכז דיווח כי חיל האוויר הישראלי תקף מספר אתרים ששייכים למיליציות הפרו-איראניות וכן סוללה של מערכת ההגנה האווירית הסורית. הוא ציין עוד כי בתקיפות הושמדו אמצעי לחימה של המיליציות, וכי יש לו "מידע מאומת" על הרוגים מקרב אותן מיליציות.
4 צפייה בגלריה
תיעוד לכאורה של רגעי התקיפה בסוריה
תיעוד לכאורה של רגעי התקיפה בסוריה
תמונות לכאורה של רגעי התקיפה הבוקר בסוריה, שהופצו ברשתות החברתיות
(מתוך טוויטר)
4 צפייה בגלריה
תיעוד לכאורה של רגעי התקיפה בסוריה
תיעוד לכאורה של רגעי התקיפה בסוריה
(מתוך טוויטר)
התקיפה החריגה הבוקר מגיעה אחרי שבמהלך הלילה דווח בכלי תקשורת ערביים על תנועה חריגה של כלי טיס ישראליים באזור הים התיכון מול חופי לבנון ומול מרכז הארץ - פעילות שגרמה גם לבום על-קולי שנשמע באזור המרכז והשרון. הפעילות הזו אף השפיעה ככל הנראה, ולזמן קצר בלבד, על התנועה האווירית האזרחית מעל ישראל.
שר הביטחון היוצא בני גנץ הבטיח אתמול כי ישראל תמשיך לפעול נגד ניסיונותיה של איראן להתבסס בגבולה הצפוני, ולהקים שם מה שתיאר כ"בסיסי טרור". גנץ, שדיבר במהלך ביקור ביוון, התייחס למתקפת המל"ט האיראנית נגד מכלית הנפט מול חופי עומאן, ואמר שמדובר ב"עוד סימן לצורך לעצור את ההתפשטות של ההשפעה האיראנית באזור ובעולם – ואת ההשפעה שלה על שלוחיה". הוא ציין כי הפעילות הזו נעשית "תחת המטרייה של סנטקום באזור", הכינוי לפיקוד המרכז של צבא ארה"ב, אך הדגיש: "לצד זאת, ישראל תמשיך לפעול מול הניסיון של איראן להקים בסיסי טרור על גבולותיה".
4 צפייה בגלריה
בני גנץ בהצהרה לתקשורת
בני גנץ בהצהרה לתקשורת
שר הביטחון גנץ. הבטיח רק אתמול להמשיך לפעול נגד "ניסיונות להקים בסיסי טרור" בגבול הצפוני
(צילום: שלו שלום )
התקיפה הקודמת שיוחסה לישראל בסוריה הייתה ביום ראשון האחרון, וסוריה דיווחה אז על הפצצה שבה נפגע שדה התעופה א-שועייראת באזור חומס. שני חיילים בצבאו של אסד נהרגו, ועוד שלושה נפצעו. המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם דיווח כי החיילים שנפגעו היו קצינים, וכי ישראל פגעה בתקיפה במחסן אמצעי לחימה של חיזבאללה.
אותה תקיפה הגיעה ימים אחדים אחרי ההפצצה שיוחסה לישראל ביום שלישי בשבוע שעבר בגבול עיראק-סוריה, באזור העיירה אל-בוכמאל השוכנת על המסדרון היבשתי להברחת נשק מאיראן לסוריה וללבנון, אזור שבו דווח לא אחת על מתקפות ישראליות וגם אמריקניות. גורמים בקרב המיליציות הפרו-איראניות הפועלות באזור אמרו לסוכנות הידיעות AP כי לפחות עשרה בני אדם נהרגו במתקפה על שיירה איראנית שכללה משאיות דלק.
במקביל, גורמים צבאיים ישראליים ששוחחו עם העיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט" היוצא בלונדון הודו כי תקיפת השיירה בשבוע שעבר בוצעה על ידי ישראל. לפי הדיווח השיירה נשאה אמצעי לחימה ותחמושת, ולא רק דלק כפי שאיראן טענה. אותם גורמים אמרו כי "לאחר שאיראן ספגה תקיפות קשות שהובילו להשמדה של שיירות אמל"ח במספר שדות תעופה סוריים, במיוחד בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק, הם חזרו להעביר ציוד בציר היבשתי".
4 צפייה בגלריה
המקום בו התבצעה התקיפה המיוחסת לאמריקאים בגבול סוריה- עיראק
המקום בו התבצעה התקיפה המיוחסת לאמריקאים בגבול סוריה- עיראק
תיעוד מהתקיפה בשבוע שעבר בגבול עיראק-סוריה. "איראן חזרה למסדרון היבשתי להברחת נשק בגלל התקיפות נגד נמלי תעופה בסוריה"
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי העריך השבוע כי ייתכן שהתקיפה נגד אותה שיירת נשק הייתה הגורם שהביא את איראן "לנקום" באמצעות תקיפת המל"ט המתאבד ביום שלישי האחרון נגד מכלית הנפט "פסיפיק זירקון", שנמצאת בבעלות ישראלית חלקית, מול חופי עומאן. במתקפה נגרם חור בדופן הספינה, אך החברה הסינגפורית שמפעילה אותה אמרה שמדובר בנזק "מינורי" וכי לא היו נפגעים. בישראל ובארה"ב האשימו את טהרן באחריות למתקפה, והיא הכחישה. המתקפה עוררה חשש לחידוש "המלחמה הימית החשאית" בין ישראל לאיראן שהתנהלה בשנים האחרונות.