אם יהיה משבר חוקתי, והממשלה לא תציית לפסיקה של בית המשפט העליון בנושא המהפכה המשפטית - האם רופאים יעזבו את עבודתם? השאלה הזו הוצגה לד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון הרופאים המתמחים "מרשם", בריאיון ל-ynet Live. ד"ר ביטון התבקשה להתייחס לדברים שאמר לפניה ח"כ אביחי בוארון (ליכוד),ובהם הוא הדגיש את שבועת הרופא ואת מחויבותם של הרופאים למדינה.
קראו עוד:
"כשמדברים על שבועת הרופא", השיבה ד"ר ביטון, "מתייחסים רק לנושא המחויבות שלנו למטופלים ולמערכת, אבל אי אפשר לנתק אותה מהמחויבות של המערכת כלפינו, שנשחקה לאורך השנים בכל רמה. כולנו מכירים היטב את התנאים הקשים שבהם עובדים הרופאות והרופאים: תורנויות של 26 שעות ברצף, צורת העסקה פוגענית, שכר עלוב ביותר, אלימות גואה בבתי החולים ועוד. אלה דברים שלאורך השנים אנחנו מנסים להילחם בהם, לא בהצלחה מזהירה.
"עכשיו אני שומעת את ההסתה הפרועה נגד הרופאים, גם מצד אנשי ציבור וחברי כנסת. אני גם קוראת תגובות לפוסטים שמפרסמים חבריי על הרילוקיישן: 'אנחנו מחכים שתעזבו, אנחנו לא צריכים אתכם כאן'. השבר הוא כל כך עמוק, שקשה לי לתאר אותו במילים".
1 צפייה בגלריה
ריי ביטון בהצהרה לתקשורת
ריי ביטון בהצהרה לתקשורת
ד"ר ריי ביטון. "השבר הוא כל כך עמוק, שקשה לי לתאר אותו במילים"
(צילום: גיל יוחנן )
כלומר, את מרגישה שבמובן מסוים המדינה לא עמדה בהתחייבויות שלה כלפיכם. את אומרת, אם המדינה הזו אינה מדינת חוק, אנחנו משוחררים מהמחויבות שלנו כלפיה. "יש פה מכלול של דברים. דוחקים אותנו לקצה של הקצה. נתונים שעלו מסקר שארגון 'מרשם' ביצע לפני מספר ימים ושהוצגו למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מראים תמונה מאוד עגומה: אחד מחמישה רופאות ורופאים שוקל לעזוב את המדינה ולעשות רילוקיישן".
מה אמר לכם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב? "אני חושבת שאף אחד למעלה לא הבין באמת את היקף התופעה. זה הפתיע אפילו אותי. אנחנו מקבלים פניות מדי יום מארגוני בריאות בחו"ל, מבתי חולים ומאוניברסיטאות, שבהן אנחנו מתבקשים לחבר אותם לרופאים ישראלים שמעוניינים לעשות רילוקיישן. כבר שלחו לנו חבילה של תנאים שיוצעו לרופאים שיגיעו מישראל למדינות האלה, שהן דמוקרטיות ומתקדמות: גרמניה, פורטוגל, ניו זילנד ועוד. זה לא פוסק, זה יומיומי, ואנשים כבר לא רק מתעניינים אלא נוקטים צעדים אופרטיביים לקראת המהלך. פנו אלינו עשרות מתמחים שביקשו ייעוץ משפטי להפרת חוזה מול קופות החולים ובתי החולים. ביקשו גם ייעוץ מס".
"שבועת הרופא מחייבת אותנו לתת טיפול שוויוני, חומל, טוב ואמיתי לכולם, בלי הבדלי דת ומין, והעובדה שיבקשו מאיתנו להמשיך לעבוד כרגיל במדינה שהיא לא דמוקרטית, לא מתכתבת מבחינתי עם ערכי שבועת הרופא"
אז יש ממש תופעה של אנשים שבודקים הפרה של חוזה עבודה? "חד משמעית. זה כבר לא משהו נקודתי. יש פה תופעה גדולה וגורפת. בשיחת הזום שהתקיימה לפני שבועיים, ובה מנכ"ל משרד הבריאות וראשי המערכת ניסו לחשוב איך גורמים לרופאים להישאר פה, לא הוצע שום דבר קונקרטי. הייתה רק אמירה שהמערכת שלנו טובה ופועלת באוטונומיה. עם זה לא הולכים למכולת".
בשורה התחתונה - אם פסיקת בית המשפט לא תכובד על ידי הממשלה, האם תקראי לחברייך לצאת מבתי החולים ולעזוב את המטופלים? "גם דעתי מאוד לא נוחה מזה. אני מרגישה שהיעדר כיבוד של החלטת בג"ץ הופך את ישראל באופן מיידי למדינה לא דמוקרטית, והעובדה הזו מזעזעת ושוברת את ליבי, אבל אנשים צריכים להחליט אם הם רוצים להיות חלק ממדינה לא דמוקרטית. זה מתכתב עם כל כך הרבה דברים במהות של הרופא והרופאה, מעבר לצו המצפון האישי של כל אחת ואחד מאיתנו: שבועת הרופא מחייבת אותנו לתת טיפול שוויוני, חומל, טוב ואמיתי לכולם, בלי הבדלי דת ומין, והעובדה שיבקשו מאיתנו להמשיך לעבוד כרגיל במדינה שהיא לא דמוקרטית, לא מתכתבת מבחינתי עם ערכי שבועת הרופא".