ייתכן שבספר דברי הימים של ההייטק הישראלי, שנת 2021 תיזכר כנקודת המפנה של תעשיית הפודטק המקומית: אמש (יום ב') חשפה Redefine Meat לראשונה את תחליפי הבשר שלה; המתחרה שלה SavorEat מתכוונת להתחיל בחודשים הקרובים פיילוט ברשת ההמבורגרים BBB; זוגלובק כבר נמצאת ברשתות השיווק עם המוצרים של Wonders of Nature; ושורה של סטארט-אפים נוספים כבר נערכת להסתער על שוק תחליפי הבשר והבשר המתורבת.
עוד על תחליפי בשר ופודטק:
המותגים המובילים בשוק תחליפי הבשר העולמי הם ביונד מיט, שהמוצרים שלה נמכרים גם בישראל (כאשר אין מחסור במלאי), ואימפוסיבל פודס. כעת מתייצבת מולם Redefine Meat הישראלית, שהציגה אתמול באירוע בגני התערוכה שורה של תחליפי בשר - סטייק, המבורגר, נקניקייה, בשר טחון, קבב טלה ואפילו סיגר. המוצרים שלה נכנסו בשבועות האחרונים בשקט-בשקט לשורה של מסעדות ברחבי הארץ - בהן האדסון לילנבלום, גוז' ודניאל, נאם, סינטה בר והמחבוא של אדי. בהמשך השנה הם צפויים להגיע גם לקצביות ולרשתות השיווק ומשם למטבחים הפרטיים שלנו.
על הצורך בתחליפי הבשר אין מה להכביר במילים: תעשיית הבשר מזהמת את כדור הארץ וגורמת סבל רב לבעלי החיים. לא רק צמחונים וטבעונים מוטרדים מהמצב: יותר ויותר קרניבורים מעוניינים להפחית את כמות הבשר שהם צורכים, חלקם גם מסיבות בריאותיות. תחליפים כמו אלה שמייצרות ביונד, אימפוסיבל ורידיפיין מאפשרים להם ליהנות משני העולמות. סטארט-אפים אחרים - בהם Aleph Farms, MeaTech, SuperMeat ו-Future Meat הישראליים - עובדים במרץ על פיתוח בשר מתורבת, שאמור להיראות ולהרגיש בדיוק כמו הדבר האמיתי.
תחליפי הבשר של Redefine מבוססים על חלבון מהצומח: ה"שריר" מבוסס על חלבוני סויה ואפונה, ה"שומן" על קוקוס ושמן קנולה וה"דם" על מים, סלק וחומרי טעם טבעיים. בשנה הקרובה מתכוונת החברה לפתוח מפעל ברחובות ובהמשך להתרחב בעולם ולפתוח מפעלים גם בהולנד ובסינגפור. כשיגיעו לחנויות, המוצרים צפויים לעלות כמו בשר איכותי, אך ב-Redefine מבטיחים שהמחירים רק ילכו וירדו. ואם דאגתם, יש גם תעודת כשרות.
מבחנות עם "דם"
כדי להדגים את היכולות שלה לעיתונאים ולאנשי תעשיית הקולינריה, הקימה החברה באירוע ההשקה אמש דוכני אוכל בסגנונות שונים: דוכן איטלקי עם מיטבולס, דוכן מקסיקני עם צ'ילי קון קארנה וצ'וריסו, דוכן יווני עם קבב טלה בפיתה, דוכן אמריקאי עם המבורגר, דוכן אסייתי עם פאד קפאו וגם "מסעדת שף" מהודרת שבה הוגשו נתחי סטייק שהודפסו בתלת-ממד, מוצר שטרם הושק רשמית ונמצא עדיין בפיתוח. בכניסה לאולם הוגשו למבקרים מבחנות עם ה"דם" שפיתחו ב-Redefine, שמזכיר בטעמו בשר מלוח על הגריל.
אז מה חשבנו על תחליפי הבשר של Redefine? מבחינת מראה, מהנדסי המזון של החברה הצליחו לעשות עבודה מעולה: במוצרים כמו סטייק, בשר טחון ונקניקייה, קשה מאוד להבחין שלא מדובר בדבר האמיתי. בקבב, בהמבורגר ובמיטבולס, לעומת זאת, המרקם עדיין לא מושלם ואפשר די בקלות לראות שלא מדובר בבשר אמיתי.
מנות הבשר הטחון והנקניקייה מנצחות גם במבחן הטעם: לרגע אפשר היה להתבלבל ולחשוב שאנחנו נוגסים בדבר האמיתי, אם כי צריך להודות שתיבול נדיב ותוספות כמו כרוב כבוש וצ'ימיצ'ורי מסייעים לטשטש את הטעם של חומר הגלם. במנות הסטייק, ההמבורגר והקבב, הטעם מרשים אבל זה עדיין לא מרגיש כמו בשר. זה כן מספיק טוב כדי לשמח טבעונים וצמחונים ואפילו קרניבורים שיסכימו להסתפק ב"כמעט בשר" מדי פעם.
להגנתה של Redefine Meat ייאמר שהחברה מבינה היטב שיש עוד הרבה עבודה לפניה: כמו בכל סטארט-אפ, בחברה ממשיכים לעבוד על המוצר גם אחרי ההשקה ונעזרים בקצבים ובשפים כדי להשתפר. אחד השפים שעובדים עם החברה הוא מתן אברהמס, האיש שמאחורי מקדש הבשר התל אביבי האדסון, שכבר הכניס לסניף החדש שלו בלילנבלום את ההמבורגר של Redefine Meat.
תמיד יהיה מקום לבשר
Redefine Meat הוקמה בשנת 2018 על ידי אשחר בן-שטרית, מנכ"ל החברה, ואדם להב, סמנכ"ל מסחרי. החברה מעסיקה כ-100 עובדים ברחובות והיא גייסה עד כה כ-35 מיליון דולר והיד עוד נטויה. בן-שטרית לא הסתיר במהלך האירוע את הכוונות של Redefine להפוך ל"חברת הבשר הגדולה בעולם". כל נתח שהפרה מציעה, הוא מבטיח, תוכלו לקנות בעתיד גם מהחברה. במעבדה של החברה עובדים גם על בשר מתורבת. לדברי בן-שטרית מדובר ב"טכנולוגיה מדהימה", אבל מוצר אכיל יגיע לצלחות שלנו רק בעוד כמה שנים טובות.
"תמיד יהיה מקום לבשר אמיתי", אומר בן-שטרית בשיחה עם ynet, "זה פשוט יהיה באחוזים הרבה יותר קטנים ותהיה התמקדות באיכות מאוד-מאוד גבוהה. בשר מהצומח יהיה גורם מאוד משמעותי בעשור הקרוב. התחזיות הן שבעוד עשר שנים, 15% מצריכת הבשר תהיה בשר אלטרנטיבי. אני מאמין שזה יהיה הרבה יותר מזה. תעשיית הבשר האלטרנטיבי תגיע ל-30% עד 40%. זה מטורף. תעשייה של 500 מיליארד דולר שלא קיימת היום תיווצר בכמה עשורים".