"שר האוצר ושר הכלכלה ריסקו את החקלאות. עכשיו, במשבר הקורונה, רואים מה שווה החקלאות המקומית לביטחון המזון". כך אמר ל"ממון" ול-ynet, אושיק אפרים, מבעלי מפעל השימורים ויטה פרי הגליל, מושבניק ובן למשפחת חקלאים.
לדבריו, "כחלון והחברים שלו נתנו לחקלאים תחושה שלא צריך אותם. השפילו אותם, האשימו אותם ביוקר המחיה, ועכשיו יצטרכו לחזור אליהם על ארבע. אף אחד לא יודע מתי הקורונה תיגמר, אבל יצטרכו לחשוב על המגפה הבאה ועל ביטחון המזון. בשביל זה יצטרכו להשמיש בחזרה משקים, המדינה תצטרך להשקיע מיליארדים".
1 צפייה בגלריה
מחאת החקלאים
מחאת החקלאים
מחאת החקלאים
(צילום: יח"צ)
"בשנים האחרונות הנחיתו על החקלאים מכה אחר מכה", ממשיך אפרים. "אחרי שהתירו יבוא של דגים מסין, אפונה מצרפת ועגבניות מטורקיה, עכשיו רואים מה זה תלות ביבוא, כשאוניות עם מזון לא פורקות בנמלים בגלל הקורונה. בינתיים החקלאות הצטמצמה, משקים פשטו רגל".
אפרים מציין כי לפי נתוני הלמ"ס, מאז 1981 צנח מספר המשקים החקלאיים ב-61%. "אם יעצרו את היבוא בגלל הקורונה והמשבר יימשך לאורך זמן – החקלאות המקומית שהצטמצמה לא תוכל להזין מדינה שלמה", אומר אפרים. "מאיפה יביאו מזון לכל התושבים? מסין? מתורכיה? רק לאחרונה פתחו את השוק ליבוא שעועית ללא מכס, והיום פתאום סומכים על על הגידולים הישראליים. כחלון והחברים שלו, איפה שיכלו לחרב – הם חירבו".

גם מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, מתח ביקורת על יחס הממשלה לחקלאות ופתיחת יבוא של פירות וירקות. "אנחנו מזהירים מהרגע שבו לא תהיה תוצרת חקלאית טרייה בשל סגירת גבולות", אמר. "אם לא היינו נלחמים נגד המדיניות של הממשלה, לישראל היו נגמרים בקרוב החלב, הביצים, הירקות והפירות. חקלאות ישראלית היא ביטחון".
ממשרד האוצר נמסר: "פתיחת היבוא נועדה להוזיל את התוצרת החקלאית. כל הצעדים נעשו בתיאום עם נציגי החקלאים. המשרד פעל רבות לחיזוק החקלאות בנושאים כמו הורדת מס מעסיקים לחקלאים, הגדלת מכסות של עובדים זרים והוזלת תעריפי המים".