יו"ר תקווה חדשה גדעון סער הצליח לגייס עד כה 13.5 מיליון שקל לקמפיין הבחירות שלו. סער, שמצהיר כי הוא מתמודד על ראשות הממשלה מול בנימין נתניהו, זקוק לכסף רב, במיוחד לאור ירידתו בסקרי דעת הקהל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ל"כלכליסט" נודע כי שלשום (ב') קיבלה תקווה חדשה הלוואה מהכנסת של 5.5 מיליון שקל, לאחר שסער הציג ערבויות בנקאיות בסך של 4 מיליון שקל מאיש העסקים יונתן קולבר, ו-1.5 מיליון שקלים מיונתן גרינוולד. גרינוולד תרם לסער 53 אלף שקל בשנת 2019 בעת שהתמודד בפריימריז על ראשות הליכוד מול נתניהו. קולבר הוא איש עסקים ישראלי ששימש בין היתר כמנכ"ל כור תעשיות בשנים 1998-2006 וכיו"ר "ECI TELECOM". כיום הוא עומד מאחורי חברת הספאק של חברת ION שתמזג לתוכה את טאבולה בשווי מוערך של כ-2.5 מיליארד דולר.
>> כל מה שצריך לדעת על בחירות 2021 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
2 צפייה בגלריה
גדעון סער
גדעון סער
גדעון סער. ערבויות מיונתן קולבר ויונתן גרינוולד
(צילום: אבי מועלם)
השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי סער קיבל ערבות של 2.5 מיליון שקל מאלפרד אקירוב, ושלושה מיליון שקל ערבות מאיש העסקים הקנדי יגאל שינברג. אקירוב הוא יו"ר ובעל השליטה בחברת הנדל"ן והמלונות אלרוב (73.5%). שווי אחזקותיו בחברה הוא כשני מיליארד שקל. החברה ספגה פגיעה קשה במשבר הקורונה ושוויה צנח בגל הראשון, אולם בהמשך התאוששה. בסך הכול ירדה מניית אלרוב בכ-26% בשנה האחרונה. בנוסף אלרוב של אקירוב מחזיקה ב-5.4% מחברת כלל ביטוח.
כמו כן, סער גייס 44 תרומות ב-207 אלף שקל. בין התורמים: יצחק חיימוב, מבעלי "מחסני תאורה"; נדב בלילה, איש עסקים; רון טירה, סא"ל במילואים ועוד. תקווה חדשה גייסה 43 תרומות ב-319 אלף שקל. בין התורמים: מירלה רואימי ואדם רואימי - רעייתו ובנו של איש העסקים אבי רואימי הפעיל בתחום הנדל"ן - 11,500 שקלים כל אחד.
מפלגת דרך ארץ שראשיה יועז הנדל וצבי האוזר מתמודדים ברשימת סער, קיבלה מקדמת מימון בחירות מהכנסת של שני מיליון שקל. דרך ארץ ממשיכה לקבל מימון מפלגות חודשי מהכנסת של 249 אלף שקל. בסקרים מקבלת תקווה חדשה 14 מנדטים, כך שאם יתאמתו התחזיות, היא תזכה למימון בחירות מהכנסת של כ-21 מיליון שקל. סער אמר בימים האחרונים בראיון כי הוא מעריך שהמפלגה תקבל יותר מנדטים בבחירות.
2 צפייה בגלריה
נפתלי בנט
נפתלי בנט
נפתלי בנט
(צילום: יריב כץ)
יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט נאבק מול סער על קולות הימין ודרך צל"ש, מפלגת מדף ששימשה את בנט בהתמודדותה של ימינה ב-2019, קיבל שלשום הלוואה מהכנסת של 600 אלף שקל, בתמורה להצגת ערבות בנקאית. במפלגה טרם פירסמו כנדרש את זהות הערב. בתוך כך, יו"ר גשר אורלי לוי אבקסיס, החזירה שלשום את חובה לכנסת בסך 1.5 מיליון שקל.
מפלגות שמכהנות בכנסת ולהן פחות מ-10 מנדטים יכולות לקחת הלוואה מהכנסת בערבות בנקאית עד לגובה של 10 מיליון שקל (כולל המימון מהכנסת). למפלגת ימינה 3 ח"כים ועל כן היא קיבלה מקדמת מימון בחירות מהכנסת של 3 מיליון שקל.
לאחר הבחירות, מקזזת הכנסת את סכומי ההלוואות לסיעות ואת סכומי המקדמות מתשלום מימון הבחירות. מפלגה שעוברת את אחוז החסימה זכאית למימון בחירות של 1.388 מיליון שקל עבור כל אחד מחברי הכנסת שלה. החישוב נעשה כממוצע בין מספר הח"כים בכנסת החדשה ה-24 לבין מספר הח"כים בכנסת היוצאת ה-23. ולכך מוסיפים יחידת מימון אחת של 1.388 מיליון שקל לכל רשימה.
מפלגת תקווה חדשה כוללת גם את דרך ארץ ועל כן: תקווה חדשה תקבל מימון בחירות לפי מספר הח"כים שתכניס לכנסת, בלי שיטת הממוצעים. אם דרך ארץ תכניס שני מנדטים - היא תקבל שתי יחידות מימון. הרשימה של סער כולה תקבל יחידת מימון של 1.388 מיליון שקל בלי קשר למספר חברי הכנסת שלה.