השכונה שצפויה לקלוט מפוני פינוי בינוי יוצאת לדרך: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז מרכז החליטה אתמול (ג') להפקיד להתנגדויות הציבור תוכנית להקמת 4,500 דירות בשכונת נחלת עלית בראשון לציון. התוכנית, אשר קודמה על ידי רשות מקרקעי ישראל ועיריית ראשון לציון מאז 2016, משתרעת על שטח של כ-622 דונם בין כביש 4 במערב לדרך היובל במזרח, מחלף הסיירים בצפון ודרך הציונות מדרום. היא ממוקמת בצפון מערב שכונת נחלת יהודה (ומהווה חלק ממנה).
שכונת נחלת עלית נועדה בחלקה לתת מענה לפרויקט במתכונת בינוי-פינוי-בינוי המתנהל בשכונת רמת אליהו המוזנחת, המצויה מעברו המערבי של כביש 4. במסגרת מתכונת זאת הוחלט לראשונה להעביר את תושבי השכונה שזקוקה להתחדשות לבניינים חדשים בשכונה אחרת - במקום לעבור למגורים בשכירות ולהמתין להריסה ולבנייה מחדש בשכונה הקיימת.
לפיכך הוחלט כי מתוך 4,500 הדירות שייבנו בנחלת עלית, 2,500 דירות ייבנו על מגרשי השלמה שתומכים בהתחדשות. 70% מהן ימכרו בשוק החופשי - והשאר לא ישווקו וישמשו את 714 המשפחות מרמת אליהו. שאר הדירות (2,000) שלא במסגרת הפרויקט ישווקו גם הן בשוק החופשי.
2 צפייה בגלריה
הדמיית שכונת נחלת עילית בראשון לציון
הדמיית שכונת נחלת עילית בראשון לציון
הדמיית שכונת נחלת עילית בראשון לציון
(הדמיה: קנפו כלימור אדריכלים)

2 צפייה בגלריה
שכונת רמת אליהו. קודם בינוי, אחר כך פינוי ואז שוב בינוי
שכונת רמת אליהו. קודם בינוי, אחר כך פינוי ואז שוב בינוי
שכונת רמת אליהו. קודם בינוי, אחר כך פינוי ואז שוב בינוי
(צילום: אבי מועלם)
על פי התוכנית, 300 יחידות יוקצו לדיור מוגן, כאשר כ-29 אלף מ"ר ישמשו לתעסוקה. 11,470 מ"ר יוקצו לשטחי מסחר וכ-85 דונם למבנים ומוסדות ציבור. הצפיפות המוצעת היא 27 יחידות דיור לדונם נטו. מרבית הבניינים יכללו בין 10-15 קומות והדירות ישתרעו על שטח שבין 80-120 מ"ר.
כמו כן, יוקם פארק עירוני בהיקף 150 דונם מדרום לשכונה, במסגרתו יינתן מענה לבעיות ניקוז מי נגר האזוריות. בנוסף, במרכז השכונה מתוכננת שדרה מסחרית עם עירוב שימושים של מגורים, מסחר, תעסוקה ופנאי, כאשר שתי השכונות – נחלת עילית ורמת אליהו – יקושרו באמצעות שבילים לרוכבי אופניים והולכי רגל.

"פרויקט ראשוני"

רפי אלמליח, מנהל בכיר אגף לתכנון ופרויקטים ברשות מקרקעי ישראל, ציין כי "בתוכנית קיימת שימת לב מרובה על בנייה ירוקה וקהילתיות אשר במרכזה הולך הרגל. שכונת נחלת עילית עתידה להוות דוגמה לקשר בין האדם לסביבתו הטבעית והאורבנית". התוכנית נערכה על ידי אדריכל דוד קנפו וקודמה על ידי אינג׳ אורי הורביץ ממשרד גורדון קורן הורביץ".
אדריכל קנפו הזכיר כי התוכנית שקידומה החל ב-2016 כללה מגדלים גבוהים, אולם כעת היא כוללת בניינים נמוכים יותר. "התוכנית נמצאת על השולחן יותר מחמש שנים. הרעיון התכנוני של השכונה היה ליצור עירוניות סביב הקהילה במקום שורה של מגדלים שאין בהם איכות עירונית, אמר. "המטרה היא לייצר שכונה קהילתית שמיועדת למשפחות ועל כן החלק הארי כולל בניינים בני עד 10 קומות עם חצרות ירוקות כדי שאפשר יהיה לייצר שכנות. כמו כן, היא כוללת עירוב שימוש ופארק שמשרת גם את תושבי החלק המזרחי של השכונה שלהם פחות שטחים ירוקים".
מתכנן מחוז מרכז במינהל התכנון, גיא קפלן, הוסיף כי "מדובר בתוכנית בעלת חשיבות רבה וייחודית, הן בהיבט התכנוני והן בהיבט הציבורי, לאור תרומתה לעניין ההתחדשות העירונית בשכונת רמת אליהו. בנוסף התוכנית נותנת מענה הולם לסוגיית הניקוז ומקצה שטח פתוח לאיגום מי נגר. מדובר בתכנון ראוי שמאפשר פיתוח שכונה בסטנדרטים עדכניים עם תפיסה עירונית נכונה, קישוריות ועידוד השימוש באמצעים לא מוטוריים, תוך ניצול יעיל של משאבי הקרקע ומתן מענה למגבלות הבניה הנובעות מהתשתיות בסביבתה".
ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך, מסר: "בשבוע שעבר הנחנו את אבן הפינה בשני בנייני פיילוט בשכונת נחלת יהודה מערב, אליהם יעברו 61 משפחות מרמת אליהו, והנה השבוע הופקדה תוכנית נחלת עלית אליה יעברו 714 משפחות נוספות מהשכונה. מדובר באחד הפרויקטים הגדולים והראשוניים ביותר במדינת ישראל, שכולל אלפי יחידות דיור, עשרות אלפי שטחי תעסוקה, שטחי ציבור ושטחים פתוחים שישנו את פני השכונה. מדובר בבשורה לתושבי השכונה הן ברמה הנדל"נית והן ברמה החברתית-כלכלית, שכן המהלך יהווה שדרוג משמעותי באיכות חייהם".
עו"ד זיו כספי, שותף מייסד במשרד עוה"ד גינדי כספי המייצג בעלי זכויות בשכונת רמת אליהו ובהם גם יזמים, הוסיף: "הפרויקט מקודם שנים ארוכות וטוב שאושר. עם זאת, התוכנית זנחה את ההתייחסות לשטחי תעסוקה ומסחר, שיכלו לשמש קטליזטור להתנעת תהליכי התחדשות עירונית באזור. דומה שהתוכנית תמומש בקצב מאוד איטי, משום שהמדינה מנסה ליצור תלות בין בנייה בפועל, אכלוס דיירים שהתארגנו ביחד, הריסת הבניין שלהם וחוזר חלילה. הליך ההתחדשות של כל האזור נמשך עשרות שנים וניתן בקלות רבה לשפרו על ידי שילוב מתחמי תעסוקה ומסחר ראויים. טוב יעשו קברניטי העיר והמתכננים לו יקשיבו לטענות שנשמיע בשלב ההתנגדויות, שמטרתן תהיה לשפר את היכולת לצאת לביצוע".