הגופים המשתתפים בקרן ההלוואות בערבות מדינה העניקו אשראי ב-17 מיליארד שקל. מנתונים שהגיעו לידי כלכליסט עולה כי הבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, העמידו כמחצית מהסכום - לאומי עם 4.6 מיליארד שקל והפועלים עם 4.3 מיליארד שקל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לאומי בלט ככל הנראה במתן הלוואות לעסקים בינוניים וגדולים. מדירוג שערך לאחרונה משרד האוצר עולה כי הוא מדורג במקום השני בהיקף ההלוואה הממוצעת לעסקים בינוניים וראשון בקטגוריה זו בקרב החברות הגדולות. לעומת זאת בהפועלים התמקדו ככל הנראה בעסקים הקטנים שכן מנתונים שפרסם הבנק בחמישי האחרון קרוב ל-80% מההלוואות שנתן במסגרת הקרן, היו לעסקים קטנים.
2 צפייה בגלריה
סניפי בנק לאומי והפועלים
סניפי בנק לאומי והפועלים
סניפי בנק לאומי והפועלים
(צילום: יאיר שגיא ואביב גוטליב)
שלישי מבחינת היקף ההלוואות נמצא מזרחי טפחות עם 3.3 מיליארד שקל. הבנק נקט ככל הנראה במדיניות של אישור ללקוחות רבים, אך מתן הלוואה בהיקף נמוך יחסית לכל עסק. ניתן להסיק זאת מכך שהוא מדורג ראשון מבחינת שיעור אישור ההלוואות, אך במקומות האחרונים בקטגוריה של היקף הלוואה ממוצעת.
בקבוצת דיסקונט העניקו אשראי של 2.8 מיליארד שקל במסגרת הקרן. בנק מרכנתיל, החברה הבת, עם פעילות גדולה בקרב עסקים קטנים, העניק הלוואות של 1.3 מיליארד שקל. דיסקונט שהצטרף לקרן מאוחר יחסית, העניק הלוואות בהיקף של 1.5 מיליארד שקל.
גם הגופים החוץ בנקאיים ביקשו להשתתף בקרן, אולם ביצועיהם נמוכים משמעותית. שלושת הגופים שלקחו חלק בקרן - מקס, כאל וגמא, העניקו ביחד 40 מיליון שקל בלבד.
אל גופים אלה שהצטרפו מאוחר יחסית לאחר שמשרד האוצר הודיע על שיתופם בסוף חודש אפריל, פנו בעיקר עסקים בסיכון גבוה שנדחו על ידי הבנקים, ולכן היכולת להעניק אשראי ברמת סיכון סבירה מאתגרת יותר.
כמו כן, ראוי לציין כי מראש גופים אלה הוכנסו כשחקן צדדי. כל גוף קיבל ממשרד האוצר הקצאה מקסימלית אפשרית. לפי הערכות, כל גוף קיבל הקצאה מהמדינה של כ-40-50 מיליון שקל בלבד למתן הלוואות.