לבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה ביום חמישי בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד אמזון בטענה לגביית יתר ואי הצגת מחיר כולל וסופי לצרכן. אמזון עוסקת במסחר אלקטרוני ומפעילה אתר בעברית, שאף מציג את מחירי המוצרים השונים בשקלים.
במסגרת הבקשה לייצוגית נטען כי בהליך הרכישה באתר אמזון מוצגים לצרכן מוצרים ועל גביהם מחירים, ולאחר שהצרכן בוחר את המוצר שהוא מעוניין בו הוא עובר לעמוד שמראה את המוצר, ובאותו עמוד מוצג המחיר המקורי, ובסמוך אליו - סכום נוסף. "כך מגלה אמזון לצרכן כי בגין הרכישה הוא יחויב בסכום נוסף המתווסף על המחיר, המוגדר כ'משלוח ופיקדון דמי יבוא לישראל'".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
אמזון
אמזון
אמזון
(צילום: AP)
המבקשים, שהינם צרכנים של אמזון, טוענים באמצעות עוה"ד חגי קלעי ואוהד רוזן ממשרד קלעי, רוזן ושות' כי במסגרת חוק הגנת הצרכן נקבע כי "לא יפרסם עוסק ולא ינקוב, במפורש או במשתמע, מחיר של נכס או של שירות המוצע לצרכן, אלא אם כן הוא המחיר הכולל בלבד ורק במטבע ישראלי". למעשה, נטען במסגרת הבקשה כי "עצם אי הצגתו של המחיר הכולל, ופיצולו ל'מחיר' ולתשלום נוסף המכונה 'משלוח ופיקדון דמי יבוא' - הוא ההפרה הראשונה של הוראות הדין".
עוד נטען במסגרת הבקשה כי דמי פיקדון היבוא של רוב המוצרים, בסכומים שבין 75 דולר ועד 500 דולר, אמורים להיות מורכבים ממע"מ בלבד, למעט מקרים חריגים. פריטים אשר עלותם אינה עולה על 75 דולר פטורים לרוב ממע"מ, פריטים שעלותם בין 75 דולר ועד 500 דולר חייבים לרוב במע"מ בלבד, ואילו פריטים שעלותם מעל ל-500 דולר חייבים הן במע"מ והן במיסי ייבוא נוספים אם יש.
במסגרת הבקשה נטען כי "בפועל, הסכומים שאמזון גובה (ואשר משולמים על ידי הלקוחות) כ'דמי פיקדון יבוא', גבוהים באופן משמעותי מהסכומים אשר נדרשים לתשלום בהתאם לטבלת מיסי יבוא מרוכזים של רשות המיסים ובהתאם לתקנות המכס".
כמו כן נטען כי אמזון מתחייבת כי ככל ששולמו סכומים ביתר, הלקוח יזוכה בתשלומים העודפים ששילם תוך 180 ימים, "אולם בפועל פרקטיקה זו אינה מיושמת במלואה, וסכומים ששולמו ביתר אינם מוחזרים במלואם, אם בכלל".
לבסוף, נטען, כי למרות העובדה שאמזון משלמת בעבור הצרכן את המיסים, לרבות המע"מ, היא אינה נותנת בידי הצרכן חשבונית מס כדין. "בכך, לא בלבד שהיא מונעת מהצרכן את האפשרות להבין מה הסכום ששולם ובעבור מה, אלא שהיא אף שוללת מהצרכן את היכולת לקזז את המע"מ, ככל שהדבר אפשרי עבורו".