עכשיו זה סופי. מס הרכישה לא יועלה השבוע וכעת לא ברור אם כל שלבי כניסתו לתוקף יקרו כבר בשבוע הבא. ועדת הכספים של הכנסת אמנם קיימה היום (ד') דיון ממושך בהחלטת משרד האוצר להעלות את מס הרכישה למשקיעים מ-5% ל-8% - אולם הדיון לא הסתיים ויימשך רק בשבוע הבא. עד כה אושר החוק רק בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. לאחר הדיונים בוועדת הכספים יש לאשר את החוק גם בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ולפרסמו ברשומות ורק ימים אחדים לאחר מכן ייכנס לתוקף.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המפתיע בדיון היה שגם חברי קואליציה הביעו הסתייגות מחלק מהחוק וטענו כי לא בטוח שהעלאת המס תרחיק את המשקיעים משוק הנדל"ן - וזאת למעשה מטרת החוק - ותשפיע לטובה על מחירי הדירות בישראל, בכיוון של בלימת התייקרות מחירי הדירות, שעלו השנה כבר כמעט ב-10%. יש לציין כי שר האוצר אביגדור ליברמן חזה השבוע כי מחירי הדירות יעלו השנה אף ב-11%, וכי למרות רפורמת הנדל"ן ופרקים בחוק ההסדרים - הדירות יתייקרו גם בשנת 2022 בעוד 5%-6%.
2 צפייה בגלריה
הדיון על העלאת מס רכישה בוועדת הכספים
הדיון על העלאת מס רכישה בוועדת הכספים
הדיון על העלאת מס רכישה בוועדת הכספים
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ועדת הכספים בראשות ח"כ אלכס קושניר החלה היום למעשה בהכנת החוק להעלאת מס הרכישה לקריאה שנייה ושלישית. נכון להיום, מדרגת המס לרוכשי דירה שנייה מתחיל ב-5% עבור דירות במחיר של עד 1,284,770 שקל לדירה, 6% עד 3,884,294 שקל, 7% עד 5,348,565 שקל, 8% עד 17,828,555 שקל ומעל מדרגת מס של 10%. החוק המוצע מעמיד מדרגת המס לרוכשי דירה שנייה (משקיעים) על 8% בדירות שנרכשו במחיר של עד 5,348,565 שקל ול-10% מעל למחיר הזה.
בפתח הדיון היום ציין סגן הממונה על התקציבים, במשרד האוצר, צחי דוד, כי "מפברואר 21 שוק הנדל"ן חובה עליית מחירים גבוהה מהשנים האחרונות. העדכון האחרון של המס מביא אותנו ל-9.9% עליית מחירים, זה קצב שלא היינו בו כבר מספר שנים, דומה לתחילת משבר הדיור בתחילת העשור הקודם".
2 צפייה בגלריה
הדיון על העלאת מס רכישה בוועדת הכספים
הדיון על העלאת מס רכישה בוועדת הכספים
ועדת הכספים
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בתוך כך הציגו באוצר כי בלב מדיניות הממשלה בתחום עומד הגדלת צד ההיצע, כאשר היעדים לשנים 2022 עד 2025 הינם: 300 אלף שיווקי קרקע מדינה, 280 אלף התחלות בנייה, 180 אלף עסקאות בקרקע מדינה, וחצי מיליון יחידות דיור מתוכננות.
סגן הממונה על התקציבים הדגיש כי שנת 2021 הביאה ל"שיא שלא היינו בו בעשור האחרון - 55 אלף אלף עסקאות ו-87 אלף שיווקיים עד כה השנה", והוסיף כי "תפקיד הממשלה להסיר חסמים, התחלות הבנייה לא יעלו אם לא נמכור ונשווק קרקע, אם קבלן או רוכש פרטי רוכשים קרקע, רוב הסיכויים שהם יהפכו להתחלות בנייה. אנחנו רואים הרבה מעבר לפיצוי על שנת 2020. היכולת להתמודד עם המחירים, נובע קודם כל מצד ההיצע".
דוד הציג עלייה חדה בלקיחת משכנתאות בחודשים האחרונים, שהגיעה לסכום של קרוב ל-12 מיליארד שקל במשכנתאות חדשות בחודש אוגוסט, מה שמצביע על עלייה חדשה בביקוש לדירות, שמביא לדבריו לצד היצע נמוך לעליית מחירים: "צריך לצד הגדלת ההיצע לאפשר לשוק הגנה מזרם השקעות שהשוק לא יודע להתמודד איתם, אלא בעליית מחיר".
דוד אמר עוד, כי שיעור המשקיעים בשוק הנדל"ן מושפע מגובה מס הרכישה, והציג כי הפחתת מס הרכישה הביא לגידול ברכישות המשקיעים, ודוחקת את הזוגות הצעירים.
מול דבריו הצביעו חברי כנסת מהאופוזיציה על כך שנתוני האוצר מראים כי מלאי הדירות של משקיעים נותר ללא שינוי משמעותי גם לאחר הורדת מס הרכישה, וכי השינויים הינם ברמת מאות דירות ולא מעבר לכך. עוד קראו חברי הכנסת להגדיל את הסכום המאפשר לרוכשי דירה ראשונה פטור ממס רכישה, ב-10% נוספים, כנגד העלאת המס לרוכשים ומול התייקרות שוק הדיור.
ח"כ ולדימיר בליאק, מרכז הקואליציה בוועדת הכספים, הפתיע באי תמיכתו בחוק: "קשה לי להשתכנע האם הצעד הזה יבריח משקיעים, האם האלטרנטיבה לאותו משקיע מספיק טובה? עד עכשיו אני לא משוכנע שזה נחוץ, אבל אני לא פוסל את זה".
ח"כ יואב קיש: "אני נגד החוק הזה, אני לא חושב שהוא יסייע להורדת המחירים, והפתרון הוא בתוכניות משמעותיות וייעודיות לזוגות הצעירים, כמו מחיר למטרה ומחיר משתכן, ולא במס למשקיעים. זה רק יפגע בשוכרים שיצטרכו לשלם יותר ולא יוציא דירות לשוק. אם בכל זאת לוקחים יותר ממשקיעים, אולי נחשוב לתת פטורים והקלות לזוגות הצעירים".
נציג האוצר השיב כי "מדובר על מדרגות, עד שני מיליון זוג משלם 3%, והמשמעות היא אלפי שקלים בודדים. אנחנו גם נותנים להם סיוע גדול בתוכניות הדיור". מול הדברים הללו אמר סגן הממונה על התקציבים כי העלאת המס לא צפויה להגדיל את הכנסות המדינה: "היינו כמעט חמש שנים בתקופה של 8%, וירדנו לפני שנה ל-5%, אנחנו חוזרים למה שהיה, ואנחנו יודעים שהירידה בהיקף רכישה של המשקיעים, לעומת עלייה ברכישה של הזוגות הצעירים, לא מביאה לגביית יתר של מס".
ח"כ קיש: "עוד דבר שיש להתייחס אליו, צריך לעשות הפרדה בין משקיע גדול לבין מי שרוצה לקנות דירה שנייה, הם אלה שסופגים את העלייה המוצעת, היה לנו מס דירה שלישית בדיוק בשביל זה. אני רוצה להציע שבסוף מי שמחזיק שתי דירות, צריך לשמר אותו במדרגות מס הנמוכות, רק מדירה שלישית יעלה למדרגות מס הגבוהות".
ח"כ ינון אזולאי: "תיקחו מהחזקים ותעבירו לחלשים. מה יהיה בסוף? עליית מחירים של הדירות לשכירות, זה מה שיהיה. למה אתם מביאים את זה להוראת קבע? כי אתם רואים שיש הכנסה ממס הרכישה, זה המניע בצעד הזה, לא סיוע לזוגות".
ח"כ נירה שפק: "משרד האוצר לא מציגים נתונים רלוונטיים, מציגים רק פלחים. אני רוצה לראות גרף לדירה ראשונה, שנייה ולצעירים ואין לי את זה ואני חושבת שזה חשוב".
ח"כ משה גפני: "אין בהעלאת המס משהו דרמטי, היו דברים יותר גרועים בחודשים האחרונים. משרד האוצר מגיע עם אמירות שובות לב שזה יוריד את מחירי הדירות אבל זה לא יעשה זאת. הנושא הזה הוא נושא שבולט בעניין שבאים ואומרים שרוצים להוזיל את מחירי הדירות, אז לוקחים כסף מהאזרחים".
ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ: "אני מברך את הממשלה ואת ועדת הכספים על אישור החוקים הנוגעים לבנייה בחוק ההסדרים. בנושא של הבנייה הממשלה עד לרגע זה קיבלה החלטות טובות, ההחלטה הזו היא רעה. הצעד הזה הוא צעד גורע, כי הוא לא ישפיע על המשקיעים לאורך זמן, אלא לטווח קצר, וזה יתקזז עם התקופה שהמשקיעים הסתערו על השוק נוכח פרסום החוק הזה. משקיע פועל לפי השוק, אם הוא חושב שמחירים יעלו הוא יקנה, אם הוא חושב שמחירים יתאזנו הוא ימכור. שמשקיע שומע את שר האוצר ושר השיכון אומרים שעלייה של 6% בשנה הבאה יהווה הישג, להערכתי נסיים את השנה במעל 12% עלייה. אז הם אומרים מה זה עלייה של 3%. משקל המשקיעים בשוק הוא אפסי בסופו של דבר, אחוז ההשקעה של המשקיעים במשך 10 שנים הולך ויורד. הם פקטור משני בשוק, נכון הם קונים 20% מהדירות חדשות, אבל מוכרים 10 אלפים יחידות ביד שנייה. הם לא פקטור אמיתי במחירים.
ג'ק בלנגה, נציג לשכת רואי החשבון: "החוק הזה כרגע לא ישפיע על מחירי הדירות. המשקיעים ייצאו החוצה – להשקעות נדל"ן בחו"ל, ולכן ההשפעה ב-2022 תהיה נמוכה. אין מס רכישה על ישראלים שקונים דירות בחו"ל, הגיע הזמן להטיל מס רכישה על עסקאות נדל"ן בחו"ל".
יוסי אלישע שייצג את לשכת עורכי דין: "לקבוע את זה כהוראת קבע היא בעייתית. התוצאה שאם תהיה הוראת שעה, אז אנשים יקפיאו את הביקושים ואת הרכישות עד שמס הרכישה יחזור להיות נמוך".
בעקבות שאלות ח"כ קיש והתאחדות בוני הארץ לעניין גובה המס שייגבה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון שבפרק השכירות המוסדית שאושר בחוק ההסדרים, השיב סגן הממונה על התקציבים כי "מה שקורה בחוק עידוד השקעות, שמטרתו לעודד דיור להשכרה, זה שאם בתקופת הבנייה מתבצעת מכירה בין קבלן אחד לקבלן שני, יהיה מס של 8% ולא 5%". על רקע כך, קראו בהתאחדות בוני הארץ להחריג מקרים אלה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר סיכם את הדיון: "אני מציע להסתכל על הכלי ככלי משלים לכל הפעולות שהממשלה עושה בתחום הזה, שאתה מסתכלים על הנתונים אתה רואה שגם לכלי הזה יכולה להיות השפעה, ואנחנו צריכים לעשות זאת מהר ככל הניתן, כי לזמן הזה יש השפעה על השוק".
ועדת הכספים צפויה להמשיך לדון בהצעת החוק בשבוע הבא ובשל התנגדויות גם של חברי קואליציה יתכן שבחוק יבוצעו שינויים כלשהם.
בעקבות הדיון הסוער בכנסת שבו שוב נדחתה ההחלטה לגבי העלאת מס הרכישה על המשקיעים בדירות, אמר היום נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "העלאת מס על רוכשי דירה שניה לא תביא להורדת מחירי דירות ולא תשחרר כמות גדולה של דירות לשוק. נתונים של משרד האוצר עצמו, מצביעים על כך שההשקעה בדירות מאוזנת - משקיעים רוכשים בקצב דומה לזה בו הם מוכרים אותן לאורך השנים ולכן אינם מתחרים בזוגות צעירים. בשוק דירות עם מחסור כל כך גדול, ממש לא בטוח שהעלאת המס תרחיק ממנו משקיעים. הממשלה חייבת להגן על אלה שתוספת מס כזו תפגע בהם: פנסיונרים שהדירות הן השלמת ההכנסה עבורם ושוכרי דירות שדמי השכירות שלהם יעלו מאוד. על הכנסת להוביל שינוי בהצעת החוק ולהחריג ממנו את רוכשי הדירות להשכרה ארוכת טווח במסגרת חוק עידוד השקעות הון שיגדילו בשנים הבאות מאוד את היצע הדירות להשכרה ויגרמו לירידת דמי השכירות. הכנסת צריכה גם לקבוע שעליית המס תחול מדירה שלישית בלבד, כדי לאפשר למי שחסכו שקל לשקל לקראת הפנסיה לייצר לעצמם עוד הכנסה. אם באוצר אכן סבורים שיש כעת לטפל במצב חריג של ריבוי משקיעים, עליו להפוך את עליית המס להוראת שעה, לתקופה מוגבלת ולא כפי שעשה כשדרש שעליית המס תהיה קבועה".