תוכנית לעידוד השקעות ותעסוקה: לאחר חודשים של דרישה לפצות את המפעלים ומקומות העבודה ששמרו על עובדיהם ולא פיטרו אותם או כמעט שלא הוציאו אותם לחופשות ללא תשלום, גובשה תוכנית כלכלית ראשונה שנועדה לפצות גם את המעסיקים הללו.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מדובר בתוכנית האצה כלכלית הממוקדת בעידוד ההשקעות והתעסוקה בענפי התעשייה וההיי-טק, בהיקף של 1.1 מיליארד שקל. התוכנית גובשה על ידי משרדי האוצר והכלכלה, בהתייעצות עם ראשי התאחדות התעשיינים, במטרה לחזק את ענף התעשייה.
1 צפייה בגלריה
שר האוצר ישראל כץ ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ
שר האוצר ישראל כץ ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ
שר האוצר ישראל כץ ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ
(צילום: אבי מועלם, חגי דקל)
יצויין שעד כה לא ניתן למעשה סיוע של ממש דווקא לחברות ומפעלים ששמרו על עובדיהם וניסו ככל האפשר למנוע פיטורים והוצאות עובדים רבים לחופשה. הפיצוי ניתן בעיקר למי שהוציאו עובדים לחופשות ללא תשלום, בתור מענק על כל עובד שהחזירו לעבודה בחודשים האחרונים.
התוכנית כוללת תקציבים לעידוד השקעות, מו"פ וחדשנות, וכן פתיחת שווקים בדגש על מפעלים שנפגעו כתוצאה מהמשבר ושימרו חלק משמעותי מעובדיהם, תקציב פיתוח אזורי תעשייה, תקציב לעידוד קליטת עובדים ותקציב להכשרות בשיתוף מעסיקים בדגש על השמה בשכר גבוה.
בסיכום שהושג נאמר, כי המשרדים יפעלו על מנת לייצר מסלול נטול בירוקרטיה שיאפשר הקצאת כספים מהירה למפעל שיעמוד בקריטריונים. התוכנית טעונה את אישור הממשלה.
התוכנית היא בעלת משמעות דרמטית לתעשייה מאחר ובמסגרתה מפעלים שנפגעו לפחות ב-25% מהמחזור, אבל דאגו לשמור על 75% ומעלה מהעובדים ולא להוציא אותם לחל"ת, יוכלו לקבל מענקים בגובה של 50% מהוצאות פחת, תחזוקה שיווק והשקעות.
בנוסף, יינתנו מענקים מיוחדים למפעלים שיעסיקו עובדים חדשים, ויוקצה סכום משמעותי להכשרות עובדים באופן שהכשרתם תעשה תוך כדי פעילות במפעל (On the Job Training). בנוסף, התוכנית מקצה מאות מיליוני שקלים תוספת תקציב למסלולי המדען הראשי המיועדים לתעשייה. הסכום עליו סוכם בסך 1.1 מיליארד שקל מתווסף לכלל הסכומים עליהם סוכם מתחילת המשבר ואינו מהווה צביעה מחדש של כסף שהובטח כבר בעבר.
מהבחינה הזו התעשייה היא הענף שקיבל את הסכומים הגבוהים ביותר מתחילת המשבר.
המשרדים יפעלו על מנת לייצר מסלול נטול בירוקרטיה שיאפשר הקצאת כספים מהירה למפעל שיעמוד בקריטריונים. התוכנית טעונה את אישור הממשלה.

פרץ: פיצוי למעסיקים ההוגנים

שר האוצר, ישראל כץ, אמר עם גיבוש התוכנית, כי "כחלק מתוכנית ההאצה למשק סיכמנו על תוכנית סיוע לתעשייה, המשלבת בין עידוד השקעות לחיזוק התעסוקה החיוניים לחיזוק המשק בתקופה זו. התוכנית גם כוללת סיוע למעסיקים שבחרו לשמר את עובדיהם על אף ירידה במחזור עסקיהם. בכך אנו מוודאים שלצד הסיוע הכספי לשכירים, לעצמאים ולבעלי עסקים, נפתח ונעודד גם השקעות ותעסוקה בענפי התעשייה השונים. כעת עלינו לגלות סולידריות ולסייע לבעלי עסקים עצמאיים ושכירים כדי לעבור את המצב בו הם נמצאים".
שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ ציין, כי "התוכנית לעידוד ההשקעות היא בשורה גדולה למעסיקים והעובדים שנפגעו ממשבר הקורונה. בתוכנית זו, יפוצו לראשונה המעסיקים ההוגנים שבחרו לשמר את עובדיהם על אף ירידה במחזור עסקיהם. סיוע עליו נלחמתי מרגע האישור על מתווה הסיוע למעסיקים הראשון שאושר בממשלה. אני שמח, שהיום כל מעסיק יידע ששימור עובדים הוא מעשה סולידרי שהמדינה רואה בו ערך ומפצה אותו על כך. מלבד זאת, התוכנית תשקיע בפיתוח תשתיות תעשייה, תיצור מסלולי תעסוקה לקליטת עובדים בתעשייה ובהיי-טק ותרחיב מסלולי סיוע לחברות היי-טק מצליחות שנפגעו עקב משבר הקורונה".
נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, שהיה שותף לגיבוש התוכנית הממשלתית, אמר כי "מטרת התוכנית המשותפת היא מינוף המשבר לטובת חיזוק יכולת התחרות של התעשייה וההיי-טק הישראלי ולטובת הבטחת ויצירת מקומות תעסוקה חדשים בפריון ובשכר גבוה בתעשייה. התוכנית נותנת השתתפות נדיבה מאוד בהוצאות של חברות שנפגעו ולא פיטרו עובדי,ם ואנו בטוחים שמדובר במסר חיובי של הממשלה לציבור המעסיקים. ברצוני להודות לשר האוצר ולשר הכלכלה והתעשייה ולצוותים המקצועיים מהממשלה וההתאחדות על שיתוף הפעולה המקצועי והמהיר".