מסעדת קלארו בלונדון, שנפתחה במרכז העיר לפני פחות משנה, תיכנס להמלצות מדריך מישלן היוקרתי במהדורה החדשה שתצא בחודש פברואר. בשלב זה עדיין לא ידוע לאיזו קטגוריה תיכנס ההמלצה על המסעדה של השף הישראלי רן שמואלי, אבל עצם הכניסה למדריך הנחשב היא כבר בשורה משמעותית בפני עצמה, אפילו שבינתיים היא נעשית בלי הכוכב הנכסף.
"הכניסה למדריך מישלן היא ציון דרך, זה מרגש מאוד אבל אני לא רוצה כוכב ואנחנו לא מכוונים לכוכב", אמר הבוקר (א') שמואלי בשיחה מלונדון, שם הוא שוהה בשנה האחרונה מאז פתיחת המסעדה.
2 צפייה בגלריה
קלארו לונדון
קלארו לונדון
קלארו לונדון
(צילום: Dominika Radomska )
מה רע לך בכוכב מישלן? "אני רן מרמת גן, מה אני צריך מישלן? כוכב מישלן זה סטטוס. הרבה שנים רציתי הכרה ובארץ נאבקתי עליה וזה לקח זמן. היום אי אפשר להתווכח עם ההצלחה של קלארו בישראל, אבל פה זה עובד אחרת. יש בלונדון מיליון תיירים בכל זמן נתון, וגם לונדון בבעיות כלכליות בשנים האחרונות, זו לא אותה לונדון שהכרנו מפעם, מהרבה בחינות וגם מהבחינה הכלכלית. אבל אני רוטוויילר, לא אוותר".
איך מקבלים אותך ואת המסעדה בלונדון? "גם בלונדון יש אווירה אנטישמית קשה. אני לא מרגיש את זה אבל מדברים על זה. יש יהודים פה שחושבים לעזוב, הם מרגישים שהאדמה בוערת תחתם. יהודים שנולדו כאן רואים את השינוי שחל פה. יש היום בלונדון המון מוסלמים, ויש אזורים בלונדון שממש ממליצים ליהודים לא להסתובב בהם. אישית לא נתקלתי באנטישמיות, וקלארו מוגדרת כמסעדה עם אוכל ים תיכוני ולא ישראלי. השף של המסעדה, שהאדי איסאווי, הוא בעצמו ערבי ולפני קלארו עבד בחמארה בשוק תלפיות בחיפה, אני גאה בו מאוד ואנחנו מנסים לייצר כאן בית של שלום ואחווה. אני שמח שפתחנו כאן, זה מעניין ומרתק מאוד, למרות שזה מסע לא פשוט".
למה לא פשוט? "כי מי מכיר אותי פה? לאט לאט מתחילים להכיר, הופעתי בטלוויזיה פעמיים, ובהופעה של סטיבי וונדר פעם ראשונה ששני אנשים ניגשו אליי כי זיהו אותי. אנחנו עושים דרך, יפה לראות את זה קורה. אני מקבל הרבה תגובות חמות משפים ישראלים, יש הרבה פרגון אבל נוח להם לפרגן כי זה בלונדון".
2 צפייה בגלריה
רן שמואלי, קלארו
רן שמואלי, קלארו
"ישראל היא הבית". רן שמואלי
(צילום: גיל חיון)
קלארו ממוקמת בשכונת סנט ג'יימס במבנה ענקי ישן משוחזר, המשקיף לביג בן ולארמון בקינגהאם. שמואלי שוהה בלונדון אבל מבהיר שלא עבר לחיות בה. "ישראל זה הבית שלי, נסעתי ללונדון לעבוד ולא להתאוורר. יש לי בארץ משפחה ועסקים ואני מגיע כל חודש לכמה ימים. לא עזבתי את הארץ והייתי בישראל כל המלחמה עם איראן. בחרתי לפתוח מסעדה בלונדון לפני שש שנים כשאוכל ישראלי היה סקסי, וחשבתי אז שהגיע הזמן שקלארו תספר את הסיפור שלה בעולם. התלבטנו בין ניו יורק ולונדון ובסוף פתחנו בלונדון כי אני מודה שזכרתי אותה אחרת, אבל אני שמח בבחירה שלי".
אז בשנה הבאה כוכב מישלן? "בשלב הזה אנחנו ברשימת המומלצים, הם כתבו עלינו דברים חמים ואנחנו ברשימה מכובדת. עדיין לא יודעים איזה דירוג נקבל ולאיזו קטגוריה ניכנס, אבל אנחנו עושים עבודה טובה למרות שאנחנו לא מכוונים למישלן. המישלן שינה קצת את פרצופו בשנים האחרונות, זה כבר לא רק מסעדות פומפוזיות ומעונבות, מישלן נותן היום כוכב גם לדוכני אוכל רחוב בבנגקוק ולמסעדות שמספרות סיפור, שעושים בהן עבודה טובה ורואים את החותם שלהן. אגב, אם נקבל כוכב מישלן, אין לנו שום כוונה להעלות את המחיר של המנות בתפריט, כמו שמקובל לעשות. אני שונא את זה ואנחנו מנסים להיות הוגנים במחיר וזה לא משנה מה אומרים עלינו ובאיזה מדריך אנחנו נמצאים. עם כל הכבוד למישלן, הכוכב שלנו בסוף זה הלקוח".