הסנונית (או אם תרצו, היונה) שבישרה את בוא השלום אולי יותר מכל, הייתה הקהילה היהודית של איחוד האמירויות. הקהילה שחייתה בין הצללים תוך שמירה על פרופיל נמוך במשך כשני עשורים - יצאה בשנה האחרונה לאור מספר פעמים בכמה נסיבות, והחל מחודש יוני באופן מוגבר ואף אינטנסיבי.
בראשית יוני הוציאה הקהילה היהודית תפילה בעברית למנהיגי המדינה המוסלמית, שפורסמה לראשונה ב-ynet; כמה ימים לאחר מכן השתתפו למעלה ממאה יהודי דובאי בקבלת השבת הווירטואלית הגדולה ביותר שהתקיימה בעולם הערבי, בהובלת רב הקהילה היהודית בדובאי, יהודה סרנה - ונשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט.
לא חלף שבוע ונשיא הקהילה היהודית, סולי וולף, העניק ראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי – ynet – שבו סיפר בפירוט על חייהם של כ-2,000 היהודים החיים ברובם באבו דאבי ודובאי.
כעת הוא נושם לרווחה, ומודה כי גורמים בקהילה ידעו על המהלך המתרקם: "הופתענו מהעיתוי אבל ידענו שזה יקרה בקרוב – זו רק הייתה שאלה של זמן", הוא אומר בראיון, גלוי הפעם, לאולפן ynet. "אנחנו מרגישים חופשיים כבר הרבה זמן אבל עכשיו עוד יותר".
לדבריו, "שמרנו על פרופיל נמוך, אך בשנה האחרונה הרשויות נתנו לנו אישור לבתי כנסת, ובאופן כללי אנשים יותר חופשיים. יש פה פתגם בקרב תושבי איחוד האמירויות, שאם אנחנו משפחה של הנשיא, אז אנחנו גם מקובלים באמירויות", הוא מסביר את תחושת הביטחון של היהדות המקומית.
אתם מרגישים חופשיים מספיק להסתובב עם סממנים יהודיים ברחובות?
"לפני כמה חודשים, אם מישהו היה מסתובב עם כיפה בקניון, אולי הייתה עם זה בעיה, אבל היום אין שום בעיה. אנשים חרדים מסתובבים עם ציצית בחוץ ואף אחד לא אומר שום דבר. אין לנו שום בעיות. אני נמצא פה כבר כמעט 20 שנה, וכולם יודעים שאני יהודי".
"מחכים להגיע לאל-אקצא"
וולף מתאר תחושת שמחה גם בקרב המקומיים. "כמו שבארץ שמחים שאפשר להגיע לפה, גם תושבי האמירויות שמחים שהם יכולים להגיע לארץ – לירושלים, לאל-אקצא. אנשים באמת שמחים שאפשר יהיה לקבל תיירים ישראלים ואנשי עסקים בלי בעיות - ואני מקווה שזה ימשיך. זה שלום בשביל כל העולם, לא רק באזור הזה".
אילו הזדמנויות כלכליות יש שם לישראלים?
"דובאי זו אמירות שיש לה הרבה כסף. בישראל יש הרבה טכנולוגיה וחדשנות שאפשר להציע להם בחקלאות, ברפואה, בהייטק, בסייבר. כל מיני דברים שבישראל עושים ואפשר למכור פה".