ארצות הברית אישרה את עסקת הענק למכירת נשק מתקדם לאיחוד האמירויות בהיקף של יותר מ-23 מיליארד דולר. כך הודיע הערב (יום ג') מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. העסקה כוללת עד 50 מטוסי F-35 וכן 18 מל"טים מתקדמים מסוג MQ-9B, טילי אוויר-אוויר וטילי אוויר-קרקע.
2 צפייה בגלריה
F-35 מטוס קרב
F-35 מטוס קרב
F-35. בדרך לאמירויות
(צילום: AFP)
אישור העסקה הגיע פחות מחודשיים לאחר החתימה על הסכם השלום בין ישראל לאמירויות. לפני כשלושה חודשים חשף נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות" כי האמירויות יקבלו חמקנים ומל"טים מהסוג המתקדם ביותר. אז אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "מדובר בפייק ניוז מוחלט".
למרות הכחשות בישראל, פומפאו קשר היום בין העסקה להסכם. "ההסכמה ההיסטורית של האמירויות לנרמל את היחסים עם ישראל מאפשרת הזדמנות של פעם בדור לשנות לחיוב את המבנה האסטרטגי של האזור", אמר. "יריבינו, במיוחד באיראן, יודעים את זה ולא יימנעו מאף צעד שנועד לסכל את ההצלחה המשותפת הזו".
מזכיר המדינה עצמו אמור לבקר בישראל בשבוע הבא, כחלק ממסעו בשורת מדינות - צרפת, טורקיה, גאורגיה, קטאר, איחוד האמירויות וסעודיה.

זו תהיה הפעם הראשונה שבה תייצא ארה"ב מל"טים חמושים מאז שממשלו של הנשיא דונלד טראמפ פרש מהסכם מימי המלחמה הקרה שבו היו חברות 34 מדינות. הצעד הזה מאפשר ליצרניות הנשק האמריקניות למכור יותר מל"טים לבעלות בריתה של ארה"ב.
המל"ט המתקדם MQ-9B ריפר גדול יותר מקודמו, MQ-1 פרדטור. הוא מהיר פי שלושה מהפרדטור ויכול לשאת חימוש במשקל הגדול פי 15 בהשוואה לקודמו, כולל עד 4 טילי AGM-114 הלפייר. בינואר השנה דווח כי מל"ט שכזה הוא שחיסל בתקיפה אווירית את קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של איראן.
איחוד האמירויות התעניינה זמן רב ברכישת מל"טים מארה"ב, והיא תהיה הלקוחה הראשונה אחרי שארה"ב שינתה את מדיניות הייצוא שלה בקיץ האחרון. לפני שבוע עודכן הקונגרס על עסקה אחרת למכירת ארבעה מל"טים לא חמושים לטייוואן מדגם MQ-9B, שיכולים לשאת נשק.
באמירויות מעוניינים לרכוש גם מטוסי בואינג EA-18G גראולר - מטוסי קרב F/A-18 "סופר הורנט" שהוסבו למטרות לוחמה אלקטרונית. מטוסים אלו יכולים לשבש מכ"מים, לצד יכולות מתקדמות נוספות. כרגע הם בשירות רק בארה"ב ובאוסטרליה.
2 צפייה בגלריה
כטב"ם התקפי מתקדם  MQ-9 ריפר תוצאת ג'נרל אטומיקס סיסטמס
כטב"ם התקפי מתקדם  MQ-9 ריפר תוצאת ג'נרל אטומיקס סיסטמס
MQ-9 ריפר. באמירויות מעוניינים בו זמן רב
(צילום: רויטרס)
בחודש שעבר נמסר בהודעה רשמית מטעם נתניהו ושר הביטחון בני גנץ כי ישראל "לא תתנגד למכירת מערכות אמריקניות מסוימות לאיחוד האמירויות". מלשכת גנץ נמסר אז בתגובה חריפה כי המו"מ למכירת נשק מתקדם היה ידוע לגורמים שמעורים במשא ומתן עם איחוד האמירויות - אך הוסתר ממערכת הביטחון וממנו. "פעלתי להבטיח את מימוש ההסכם ואת שמירת היתרון האיכותי של ישראל", הוסיף גנץ.
אתמול דנה ועדת החוץ והביטחון בכנסת בעסקה. בדיון התבטאו בעיקר הח"כים מהאופוזיציה, שמתחו ביקורת על הסתרת העסקה ממערכת הביטחון טרם חתימת הסכם השלום. יועצו המדיני של נתניהו שב והכחיש כי היו הבנות לפני ההסכם - בניגוד לדברי גנץ.