3 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן וחסן רוחאני
ג'ו ביידן וחסן רוחאני
"בטוחים שהמאמצים יביאו לתוצאה חיובית". ביידן ונשיא איראן חסן רוחאני
(צילום: AP, Office of the Iranian Presidency)
דובר ממשלת איראן מעריך כי הסנקציות על ארצו יוסרו בקרוב "למרות העימותים הדיפלומטיים" סביב החייאת הסכם הגרעין. "אנחנו בטוחים שהמאמצים הדיפלומטיים יביאו לתוצאה חיובית למרות העימותים, שהם הקדמה טבעית לחזרתם של כל הצדדים להתחייבויותיהם, כולל ביטול כל הסנקציות בעתיד הקרוב", אמר הדובר עלי רביעי.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר אמש כי וושינגטון מעוניינת במשא ומתן על הסכם הגרעין עם איראן במסגרת פורום המדינות החתומות על ההסכם מ-2015. בדברים שנשא בוועידת מינכן לביטחון הוסיף ביידן כי "צריך לטפל גם בפעולות החתרניות של איראן במזרח התיכון".

אתמול נודע כי האיחוד האירופי פועל לארגן מפגש בלתי פורמלי בהשתתפות המעצמות החתומות על הסכם הגרעין, איראן וארה"ב. גורם בכיר באיחוד אמר כי ארה"ב הביעה נכונות להשתתף במפגש. הגורם הוסיף כי עדיין לא נקבע מועד לקיום המפגש, אך המעצמות רוצות להחיות את הסכם הגרעין במהירות האפשרית.
בשבועות האחרונים דרשו באיראן פעם אחר פעם להכריז על ביטול העיצומים כדי לחזור לשולחן המשא ומתן - ואף הכריזו כי אם ביידן יסרב - מהשבוע הבא תיאסר הכניסה של פקחי האו"ם למתקנים השונים. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי אמרה כי הממשל לא מתכנן צעדים שכאלה, אך גם לא מתכוון לנקוט צעדים חדשים כדי לפתוח ערוץ דיפלומטי בין המדינות.
אתמול דווח ברויטרס כי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) גילתה לפני כחצי שנה שרידי אורניום בשני אתרים באיראן שטהרן מנעה מפקחי האו"ם במשך שבעה חודשים לבקר בהם.
באופן שאולי אינו מקרי לדד ליין שהציבו האיראנים - בשבוע הבא יתכנסו 35 נציגי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפגישה הרבעונית, שבה יוחלט כיצד לפעול מול האיראנים לאור הגילויים החדשים. כמה דיפלומטים ציינו כי נכון לעכשיו אין לדעת אם בסבא"א יחליטו לגנות את איראן, אך מאחר שהפגישה נערכת בצל המגעים לחידוש המשא ומתן עם איראן, הכול תלוי עכשיו בארצות הברית. "כולם מחכים לאמריקנים", אמר אחד מהם.
3 צפייה בגלריה
המתקן הגרעיני בבושהר
המתקן הגרעיני בבושהר
המתקן הגרעיני בבושהר
(צילום: EPA)
3 צפייה בגלריה
מתקן גרעיני פורדו
מתקן גרעיני פורדו
מתקן גרעיני בפורדו
(צילום: AFP)
באו"ם מעריכים כי שני המתקנים שבהם התגלו שרידי האורניום אינם פעילים כבר קרוב לשני עשורים, אבל כל גילוי של פעילות גרעין חשאית שביצעה איראן, גם בעבר הרחוק יחסית, עשוי לסדוק את מעט האמון שנותן בה המערב. מיקום המתקנים שבהם התגלו שרידי האורניום לא פורסם.
לפי הדיווח, בסוכנות חושדים כי אחד המתקנים שבהם אותרו השרידים שימש לעיבוד אורניום לפני שלב ההעשרה, ובמתקן השני עסקו בניסויים בחומרי נפץ. בסבא"א סירבו להגיב על הממצאים, וגם הנציג האיראני בסוכנות שמר על שתיקה. עם זאת, בכיר איראני אמר לרויטרס: "אין לנו מה להסתיר. אנחנו מאפשרים לפקחים להיכנס למתקני הגרעין".
שבעה דיפלומטים שונים אמרו לסוכנות הידיעות כי בסבא"א ינצלו את ההזדמנות כדי לנזוף באיראן, שלא הצליחה לספק הסברים שמניחים את הדעת על הטענות החדשות נגדה. לפי הדיווח, טהרן ניסתה לטעון שהשרידים שנמצאו הם תוצאה של זיהום מציוד רדיואקטיבי שהועבר ממתקן אחר - אך בסבא"א בדקו זאת ואמרו כי הממצאים כלל לא תואמים את הטענות האיראניות. אחד הדיפלומטים המעורים בהסברים שהאיראנים סיפקו אף טען כי "התשובות שלהם היו בלתי סבירות, טקטיקה טיפוסית של מריחת זמן".
ברויטרס צוין כי מתנגדי ההסכם עם איראן, דוגמת ישראל, טוענים שזוהי רק עוד הוכחה לכך שאיראן אינה פועלת בתום לב בכל הנוגע לפעילות הגרעינית שלה ולמתקנים שהיא לא מדווחת עליהם.
בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" דווח בתחילת החודש על חומר רדיואקטיבי שאותר בשני המתקנים, אך אז לא צוין כי מדובר באורניום. המידע שמסרו ארבעה דיפלומטים שעובדים עם הסוכנות אמש חושף מהו טיבו של החומר. אף שהאורניום שאותר לא היה מועשר, הגילוי האחרון מעמיד את האיראנים באור שלילי במיוחד, שכן הם מחויבים לפי הסכם הגרעין לדווח על כל האורניום שהם מחזיקים, מאחר שמדובר בחומר הכרחי ליצירת נשק גרעיני - ומשום ששני המתקנים לא דווחו לאו"ם.
הדיפלומטים אמרו כי הם מצפים שהסוכנות תצא נגד האיראנים, שמלבד התשובות הבלתי מספקות על שני מתקני הגרעין עדיין לא יצאו מפרשת "המחסן האטומי" בטורקוזבאד שרה"מ נתניהו חשף באו"ם.