1 צפייה בגלריה
ספינה שהופעלה על ידי חברה בבעלות ישראלית הותקפה סמוך לעומאן
ספינה שהופעלה על ידי חברה בבעלות ישראלית הותקפה סמוך לעומאן
הספינה שהותקפה
(צילום: Johan Victor מתוך marinetraffic.com)
חברת Zodiac Maritime הבריטית שבבעלות אייל עופר הודיעה בצהריים (יום שישי) כי שני אנשי צוות נהרגו במתקפה על ספינת MERCER STREET. שני ההרוגים, לפי הודעת החברה, הם אזרח רומני ואזרח בריטי. זו הפעם הראשונה שישנם נפגעים במתקפות על ספינות שיש להן קשר לחברות ישראליות - תקיפות שמיוחסות לאיראן. בישראל, בכל אופן, לא התייחסו למתקפה האחרונה, וכך גם באיראן.
הספינה שהותקפה, MERCER STREET, היא בבעלות יפנית ושטה עם דגל ליבריה. חברת Zodiac Maritime מסרה כי הספינה עשתה דרכה מהעיר דאר א-סלאם שבטנזניה אל נמל אל-פוג'יירה שבאיחוד האמירויות ללא מטען.
מזודיאק נמסר כי מלבד השניים שנהרגו, לא ידוע לה על נפגעים נוספים בתקרית. "הדאגה המרכזית שלנו נותרה הביטחון והרווחה של כולם על הספינה, וכל מי שהושפע מהסיטואציה", אמרו. "הפרטים על התקרית עדיין נבדקים, והחקירה בעיצומה. אנחנו ממשיכים לעבוד קרוב עם רשות הסחר הימי של בריטניה (UKMTO) ועם כל הרשויות הרלוונטיות".
הארגון הימי UKMTO, השייך לצי המלכותי של בריטניה ומנטר אחר בטיחות נתיבי סחר ימיים, מסר כי כלי השיט הותקף במרחק של כ-250 קילומטרים מצפון-מזרח לנמל עומאן. לדברי זודיאק, הספינה הפליגה מהמקום שבו הותקפה בליווי כוחות ימיים אמריקניים.
משרד ההגנה הבריטי מסר מוקדם יותר כי הוא חוקר את התקרית. גם UKMTO דיווח על המקרה ומסר כי לא מדובר במתקפה שבוצעה על-ידי פיראטים. עומאן לא מסרה פרטים על האירוע, וכך גם הצי האמריקני שמפטרל באזור. גם בתקשורת האיראנית לא התייחסו לתקרית.

בתחילת החודש הותקפה בצפון האוקיינוס ההודי הספינה CSAV TYNDALL, ספינת מטען שהייתה בעבר בבעלות ישראלית-חלקית ועשתה את דרכה לאיחוד האמירויות. לא היו נפגעים בתקרית. התקיפה הזו התרחשה אחרי שבמשך כחודשיים וחצי לא דווח על תקריות כלשהן במלחמת הצללים הימית שלפי דיווחים מתנהלת בין ישראל לאיראן. לפני חודשיים עלתה באש ספינת חיל הים האיראני, אך כלל לא ברור אם מדובר היה בתקלה או מתקפה מכוונת. לפי דיווחים, במלחמת הצללים בין ישראל לאיראן נפגעו כלי שיט רבים שמזוהים עם שתי המדינות.
המקרה האחרון שפורסם קודם לכן אירע ב-13 באפריל, אז הספינה HYPERION RAY שבבעלות רמי אונגר הותקפה ליד נמל אל-פוג'יירה שבאיחוד האמירויות. התקיפה הזו הגיעה אחרי החבלה בספינת הביון האיראנית "סאביז", שיוחסה לישראל, וכמה ימים אחרי הפיצוץ במתקן הגרעיני בנתנז - שגם כן יוחס לישראל.
ישראל העריכה שתקיפת HYPERION RAY הייתה תגובה על החבלה ב"סאביז", ולא על הפיצוץ בנתנז. בירושלים, בכל מקרה, החליטו אז להוריד את גובה הלהבות בעימות הימי - בין היתר בעקבות המתיחות שעורר הפיצוץ בנתנז - ולא להגיב על אותה תקיפה. עם זאת, ייתכן שהתקרית שאירעה היום תוביל להסלמה מחודשת של העימות הימי.