4 צפייה בגלריה
הנזק שנגרם לספינה
הנזק שנגרם לספינה
איראן פרסמה תיעוד: אחד החורים שנפערו בספינה
(צילום: Aurora Intel)
ישראל שלחה אמש (שבת) צוות חוקרים לדובאי כדי להשתתף בחקירת הפיצוץ שפגע בספינת המשא "הליוס ריי" שבבעלותו של איש העסקים הישראלי רמי אונגר. אתמול בצהריים פורסם ב-ynet מפי גורמים ביטחוניים בישראל כי איראן עומדת מאחורי הפיצוץ שממנו נפגעה הספינה במהלך שיט באזור מפרץ עומאן.
לפי גורמים ישראלים בכירים, הספינה נפגעה על ידי איראן "חד משמעית" בשל היותה ספינה בבעלות ישראלית. "אנחנו חושבים על תגובה הולמת. זה לא יעבור בשתיקה", הוסיפו.
בישראל מעריכים כי הפיגוע נגד הספינה הוא חלק ממאמץ איראני לנקום בישראל על חיסולו של ראש תוכנית הגרעין האיראנית מוחסן פחריזאדה. ההערכה היא שספינה של חיל הים האיראני שיגרה טילים לעבר ספינת המשא.
4 צפייה בגלריה
הנזק שנגרם לספינה
הנזק שנגרם לספינה
הנזק שנגרם לספינה
(צילום: Aurora Intel)
עוד מעריכים בישראל כי האיראנים לא רצו שהספינה תטבע או שמי מאנשי הצוות ייפגעו - אך רצו לשלוח מסר לישראל שהם יכולים לפגוע בספינה כזו, ויש כ-300 ספינות כאלו בבעלות אנשי עסקים ישראלים. תיעוד של הפגיעה בספינה אף פורסם בטלוויזיה האיראנית.
הפיצוץ אירע כבר ביום חמישי, אך דווח עליו רק שלשום. אף שאיש לא נפגע - הספינה נאלצה לחזור על עקבותיה.
הספינה הובילה מכוניות לסינגפור מהעיר דמאם שבסעודיה. כתוצאה מהפיצוץ נפערו שני חורים בקוטר של כמטר וחצי בדופן הספינה, אולם המנוע שלה לא נפגע. הספינה עשתה את דרכה לנמל בדובאי, שם יתקנו את הנזק. גורם ביטחוני בארה"ב אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפיצוץ התרחש מעל קו המים ולא מתחתיו, וכי החורים נפערו בשני הצדדים של הספינה.
4 צפייה בגלריה
ספינת Helios Ray
ספינת Helios Ray
בישראל מאשימים שהאיראנים אחראים לפעולה. ספינת Helios Ray
בשנת 2019 האשימו באיראן את ישראל, ארה"ב וסעודיה בחבלה במכלית נפט בים האדום - אך ישראל מעולם לא לקחה אחריות על כך. הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי העניק בעבר ציון לשבח, אות הערכה ותעודות הערכה ליחידות המבצעיות בזרוע הים בעקבות "פעילויות מבצעיות ייחודיות שבהן הפגינו עוז, נחישות, מקצועיות וקור רוח מבצעי".
נמסר אז כי "הציון לשבח, אות ההערכה ותעודות ההערכה יוענקו ליחידות בשל פעילויות מבצעיות יצירתיות ופורצות דרך, שתרמו באופן משמעותי לביטחונה של מדינת ישראל" - ובכך נשארו אנשי חיל הים בצללים.
בשנה שעברה בוצעה תקיפת סייבר נגד נמל איראני בבנדר עבאס. בתקשורת האמריקנית דווח כי ישראל עומדת מאחורי המתקפה על הנמל. לפי הדיווח, התקיפה התרחשה ב-9 במאי וגרמה לשיבוש התנועה בנמל במשך ימים ארוכים. גורמים רשמיים בארצות הברית אמרו אז לוושינגטון פוסט כי הם משערים שהמתקפה על הנמל בוצעה כפעולת תגמול על ניסיונה של איראן לבצע מתקפת סייבר במתקני המים בישראל, שנחשפה ב-ynet. ניתן להעריך שגם תקיפת הספינה הישראלית לא תעבור ללא תגובה.

בעל הספינה: "לא חושב שזו פגיעה מכוונת באונייה ישראלית"

החברה נמצאת בבעלותו של איל הספנות רמי אונגר, אחד מיבואני הרכב הגדולים בישראל. בשיחה עם ynet אמר אונגר: "אנחנו לא יכולים לדעת מה בדיוק קרה עד שהאונייה תחזור לנמל. זה או טילים או מוקשים ששמו על הדופן". הוא ציין כי הוא מצפה שהסוגיה תיבדק יחד עם גורמים בישראל. "אני לא חושב שזו פגיעה מכוונת באונייה בבעלות ישראלית", הוסיף אונגר. "זה עוד לא קרה לי ואני בן 74 אבל היו מקרים כאלה במפרץ. אני חושב שזה משחק בין איראן לארה"ב ושבגלל זה הם פוגעים באוניות מערביות".
חברת האבטחה הימית Dryad Global, שדיווחה על התקרית, מסרה כי אף שנסיבותיה אינן ברורות, קיימת "אפשרות ממשית" שמדובר בפעילות צבאית-איראנית. הארגון הימי UKMTO, השייך לצי המלכותי של בריטניה ומנטר אחר בטיחות נתיבי סחר ימיים, מסר כי חקירה בנוגע לפיצוץ נערכת כעת וכי הספינה וצוותה "בטוחים". הארגון פרסם אזהרה לכלי שיט הנעים באזור וביקש מהם לשמור על ערנות.
אם איראן אכן עומדת מאחורי הפיצוץ, לא תהיה זו הפעם הראשונה שהיא מואשמת באחריות לתקיפות "מסתוריות" שכאלו באזור המפרץ. ב-2019 התרחשה כאמור סדרה של פיצוצים דומים, שבהם נפגעו כמה מכליות נפט, בהן שתי מכליות סעודיות. איראן הכחישה שהיא מעורבת, אך צבא ארה"ב טען שהיא אחראית ובאחד המקרים אף פרסם תיעוד שבו נראים אנשי משמרות המהפכה מסירים מוקש שלא התפוצץ מדופן של מכלית.
התקיפות הללו הגיעו על רקע המתיחות הגוברת בין הממשל האמריקני הקודם לאיראן, בעקבות החלטתו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין ולהטיל מחדש את הסנקציות האמריקניות על איראן. גם כעת המתיחות באזור גוברת, בשעה שהאיראנים מנסים להפעיל לחץ על הממשל החדש של ג'ו ביידן, שאותת שהוא מוכן לחזור להסכם הגרעין - אך דורש מטהרן לחזור לציית להסכם. ביטוי למתיחות הזו הגיע השבוע בתקיפה האמריקנית נגד מיליציות פרו-איראניות במזרח סוריה, ההפצצה הראשונה באזור שאותה אישר באופן אישי ביידן.
בחודש שעבר משמרות המהפכה השתלטו על מכלית דרום קוריאנית במי המפרץ, ועצרו את צוותה. המהלך הזה נעשה על רקע זעם באיראן על כך שסיאול הקפיאה בבנקים בשטחה כספים איראניים בשווי מיליארדי דולרים, בעקבות הסנקציות האמריקניות.
פורסם לראשונה: 23:07, 27.02.21