מאיראן הגיעו גם ביממה האחרונה תיעודים נוספים של הפגנות ועימותים עם כוחות הביטחון, במחאה שהחלה בעקבות צניחת ערך המטבע האיראני והמשבר הכלכלי הכבד שעמו מתמודדים מיליוני תושבי הרפובליקה האיסלאמית. המחאה נמשכת כבר 12 ימים, ועד כה נהרגו לפי ארגוני זכויות אדם לפחות 38 בני אדם ויותר מ-2,000 נעצרו, אבל היקפה לא נראה עדיין קרוב לזה של מחאות גדולות קודמות, ולא ברור עד כמה היא מאיימת, אם בכלל, על שרידותו של משטר האייתוללות.
ירי, "הסרת הדגל" ושלט של טראמפ: תיעודי מחאה באיראן

8 צפייה בגלריה
דגל איראן שנטען כי הורד בהפגנה בעיר משהד
דגל איראן שנטען כי הורד בהפגנה בעיר משהד
דגל איראן "ענק" שנטען כי הוסר בהפגנה בעיר משהד
8 צפייה בגלריה
תיעוד שבו נטען כי מפגינים הפילו את פסל קאסם סולימאני בעיר קוצ'ינאר ב איראן
תיעוד שבו נטען כי מפגינים הפילו את פסל קאסם סולימאני בעיר קוצ'ינאר ב איראן
מימין: תיעוד שבו נטען כי נראית הפלתו של פסל של קאסם סולימאני בעיר קוצ'נאר, משמאל: הפגנה בעיר אליגודרז
סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה הבוקר (יום ה') כי בהפגנה שהתחוללה סמוך לטהרן, בנפת מלארד, נדקר למוות קצין משטרה כאשר "השתתף במאמצים להשתלט על אי-סדר". ב"פארס" דיווחו כי נפתחה חקירה בניסיון לזהות את האחראים למעשה. הדיווח הזה מגיע אחרי שאמש דיווחה התקשורת האיראנית על שני שוטרים שנהרגו בעימותים בעיר לורדגן שבמערב המדינה. בסוכנות הידיעות "תסנים" דיווחו שעוד 30 בני אדם נפצעו בעימותים שם. "מתפרעים השליכו אבנים לעבר כוחות הביטחון", דיווחה הסוכנות – כשברקע ניסיונו של המשטר לתאר חלק מהמפגינים כאלימים וככאלו שפועלים לכאורה בשיתוף פעולה עם אויביה של הרפובליקה האיסלאמית, ישראל וארה"ב, וליצור הבחנה בינם לבין מחאת הסוחרים שהציתה את ההפגנות.
במקביל לדיווחי התקשורת המזוהה עם המשטר, "איראן אינטרנשיונל", ערוץ המשדר בפרסית מלונדון ומזוהה עם מתנגדיו, ממשיך להפיץ כל העת סרטונים מהמחאות שלדבריו מגיעים לידיו מגורמים בשטח. בצהריים דיווח הערוץ על הפגנות נוספות, בהן אחת שתוארה על ידיו כגדולה בעיר המדאן שבמערב המדינה. בתיעוד שהפיץ הערוץ בלילה נראים לדבריו מפגינים בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה – העיר השנייה בגודלה באיראן שנחשבת לקדושה לשיעים – מסירים דגל ענק של הרפובליקה האיסלאמית. מדובר בסרטון ערוך שנקטע במהלך הורדתו לכאורה, ועובר לקטע אחר שבו נראים מפגינים עומדים על הדגל אחרי שכבר הורד. פניהם של המפגינים טושטשו בסרטון. בהמשך פסמה גם סוכנות הידיעות הבינלאומית רויטרס תיעוד של הורדת הדגל, ולדבריה הוא נקרע אחר כך על ידי המפגינים.
תיעוד של "ירי לעבר מפגינים" בקנגאן:
בתיעוד נוסף שהפיץ "איראן אינטרנשיונל" מאמש נראים לדבריו אנשי כוחות הביטחון האיראניים יורים לעבר מפגינים בעיר קנגאן שבדרום איראן. בתיעוד שהגיע לידי הערוץ נראה אחד מאנשי כוחות הביטחון מכוון רובה ארוך בצל מה שנראה כמו מהומה ברחוב, אבל קשה לקבוע ממנו אם מדובר בירי של אש חיה או של אמצעים לפיזור הפגנות – ובערוץ האופוזיציה לא הבהירו זאת. ב"איראן אינטרנשיונל" הפיצו תיעוד נוסף מהעיר מאנה וסמאלקאן שבמחוז צפון חורסאן, בצפון-מזרח איראן, שבו נטען כי נראית אש שהוצתה בבניין המושל המקומי. הערוץ הפציץ אמש תיעוד גם מהפגנה בעיר אילאם שבמערב איראן, שם צעקו המפגינים "מוות לחמינאי".

הכורדים שובתים, ג'יי קיי רולינג מעודדת

גם בעיר בוג'נורד, בירת מחוז צפון חורסאן, דווח על עימותים אתמול: בסוכנות הידיעות "תסנים" טענו כי "מתפרעים" יידו שם אבנים לעבר מסגד על שם חומייני ושברו את חלונותיו, אחרי שיצאו מעצרת של איגוד עובדים. לפי "תסנים", כמה מאותם מתפרעים לכאורה אף הציתו חנות ספרים שבה נמכרו ספרי קוראן וספרי תפילה נוספים. "כל הספרים עלו באש", נטען בדיווח. בסרטון שפרסם ארגון הגולים Iran Human Rights, שמושבו בנורבגיה, נטען כי נראים מפגינים בבוג'נורד צועקים במהלך ההפגנה שקיימו שם: "האיראני יכול למות – אבל לא יקבל השפלה!". אותו ארגון דיווח גם על הפגנה גדולה בעיר הנמל הדרומית בנדר עבאס, שבה נשמעות קריאות "אל תהיו צופים מהצד, הצטרפו אלינו!" וכן "זה הקרב האחרון, פהלווי יחזור" (הכוונה לרזא פהלווי, בנו של השאה שהודח במהפכה האיסלאמית ומעודד את המפגינים מהגלות).
גם ארגון מתנגדי המשטר Human Rights Activists News Agency, שמדווח מארה"ב על סמך פעילים באיראן ולפי סוכנות הידיעות הבינלאומית AP דיווחים על מחאות עבר בה היו אמינים, פרסם היום תיעוד מהפגנה שלדבריו אירעה בעיר קוצ'נאר שבמחוז פארס בדרום המדינה – ובו נראים מפגינים בשעת לילה מריעים כאשר פסל כלשהו, כשלפי הארגון מדובר בפסל של מפקד כוח קודס המחוסל קאסם סולימאני, מופל ונשבר לרסיסים. לצד ההפגנות, בכמה מהאזורים הכורדיים בצפון-מערב איראן דווח היום על שביתות כחלק מקריאה להצטרף למחאה. ב"איראן אינטרנשיונל" טענו כי שביתות נערכות היום ב-30 ערים ויישובים כורדיים באיראן.
8 צפייה בגלריה
הפגנה בעיר המדאן איראן
הפגנה בעיר המדאן איראן
הפגנה בצהריים בעיר המדאן במערב איראן
8 צפייה בגלריה
מפגין תולה שלט על שם טראמפ ברחוב ב טהרן איראן
מפגין תולה שלט על שם טראמפ ברחוב ב טהרן איראן
מפגין תולה שלט "רחוב טראמפ" בטהרן, בתיעוד שהפיצה מחלקת המדינה האמריקנית
בסוכנות האיראנית "תסנים" טענו כי את הקריאות הללו מעודדים לכאורה "קבוצות בדלניות בצפון עיראק" שמסיתות לכאורה למהומות ולפגיעה בביטחון. "פעולות אלו, יחד עם הפעילות הנרחבת של דפים וירטואליים המזוהים עם המוסד, גורמים ישראליים ועמדותיו של נשיא ארה"ב, מצביעות על תיאום רב-שכבתי להגברת אי-השקט באיראן. הארגונים שבסיסם בצפון עיראק עברו משלב הלוחמה הפסיכולוגית לשלב השטח וניתן לראות זאת במחוזות אילאם וכרמנשאה. זאת, למרות העובדה שהסכם הביטחון בין איראן לעיראק, אליו מחויב גם חבל כורדיסטן בעיראק, אוסר זאת", נכתב בדיווח של "תסנים", המזוהה עם המשטר.

כשדולר אחד שווה 1.4 מיליון ריאל

תיעוד נוסף של פעילות מחאה הפיצה הלילה מחלקת המדינה של ארה"ב, שבערוץ שלה בשפה הפרסית ברשת החברתית X כתבה כי בסרטון נראה מפגין תולה בטהרן שלט רחוב שעליו נכתב שמו של הנשיא דונלד טראמפ – שעודד את המפגינים כאשר איים לתקוף באיראן אם זו תדכא את המחאה באלימות קשה. "אנו מוקירים את הפעולה של האיש האנונימי בטהרן שקרא רחוב על שמו של הנשיא טראמפ", מסרה מחלקת המדינה. "ארה"ב מכבדת את קולו של העם האיראני ואת שאיפותיו. אנחנו ממשיכים להיות מחויבים לתמוך במאמציו להשיג חירות, שגשוש והזדמנויות טובות יותר". להפגנות התייחסה הלילה גם הסופרת הבריטית ג'יי קיי רולינג, מחברת סדרת ספרי "הארי פוטר", ששיתפה ברשת X תיעוד של מפגינים צועדים באיראן וכתבה: "האומץ של האנשים הללו מדהים. הם האור במה שהרגיש לאחרונה כמו עולם חשוך מאוד".
ציוץ התמיכה של ג'יי קיי רולינג:
גל ההפגנות באיראן, נזכיר, החל ביום ראשון בשבוע שעבר כמחאה ספונטנית של סוחרים בבזאר של טהרן, ואז צבר תאוצה והתפשט לעשרות ערים ברחבי הרפובליקה האיסלאמית. ההפגנות התעוררו בשל האינפלציה המשתוללת והפיחות החד בערך המטבע, שמקשה כעת על האזרחים – שממילא סובלים כבר יותר מ-20 שנים של סנקציות מצד המערב בשל תוכנית הגרעין – לקנות מזון ומוצרי יסוד. אם בשנת 2015, אחרי חתימת הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, היה ערך המטבע האיראני 32 אלף ריאל לדולר, כעת דולר אחד שווה קרוב ל-1.4 מיליון ריאל.
לפי הארגון Human Rights Activist News Agency, שמדווח כאמור מארה"ב, עד כה נערכו הפגנות ב-111 ערים ויישובים בכל 31 המחוזות ברחבי איראן. הארגון דיווח כי עד נהרגו לפחות 34 מפגינים ועוד ארבעה מאנשי כוחות הביטחון האיראניים, וכי 2,200 מפגינים נעצרו. רשת BBC בשפה הפרסית דיווחה מצדה כי אימתה את זהויותיהם של 21 בני אדם שנהרגו.
אף שכבר כעת ברור שמדובר בהפגנות הגדולות ביותר שעמן מתמודד המשטר האיראני מאז מלחמת 12 הימים עם ישראל לפני חצי שנה, היקפן עדיין לא נראה דומה לזה של ההפגנות שטלטלו את איראן במחאת החיג'אב של שנת 2022. באותם ימים יצאו המונים לקרוא להפלת המשטר, כשהזרז לכך היה מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני, שנעצרה על-ידי משטרת הצניעות בטהרן משום שלא עטתה לכאורה את כיסוי הראש שלה כראוי, ואחר כך הודיעה המשטרה למשפחתה כי היא מתה בחזקתה. נראה כי המחאה הנוכחית עדיין פחותה בהיקפה ובעוצמתה גם ביחס לזו שפרצה ב-2019 בעקבות הודעת השלטונות על עלייה חדה במחירי הדלק. המחאה ההיא התפשטה למאות ערים, וכוחות הביטחון של איראן הרגו במהלכה עשרות אם לא מאות בני אדם.
8 צפייה בגלריה
מכולת בטהרן
מכולת בטהרן
קונים ביצים במכולת בטהרן. 20 שנה של סנקציות חונקות
(צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
8 צפייה בגלריה
מכולת בטהרן
מכולת בטהרן
(צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
אף שכאמור לא ברור אם ההפגנות מאיימות בכלל על שרידותו של המשטר, והמפגינים עצמם לא נראים מאורגנים במידה מספקת כדי לאפשר את התרחבות המחאה למימדים עוצמתיים יותר, הן מגיעות בשעה שבה הרפובליקה האיסלאמית חלשה למדי – לא רק בגלל המכות שספגה בתקיפות הישראליות והאמריקניות במלחמה בחודש יוני, ובגלל חידוש הסנקציות הבינלאומיות עליה, אלא גם בעקבות משברים פנימיים, בפרט המשבר הכלכלי, כשפתרון ממשי למצוקת האזרחים לא נראה באופק – כל עוד איראן תמשיך בסירובה לוויתורים משמעותיים מול ארה"ב סביב הדרישה להגבלות על תוכניות הגרעין והטילים שלה, כחלק מהסכם שיביא להסרת הסנקציות החונקות.

האיומים נמשכים: "מוכנים למלחמה"

במחאה הנוכחית, שהחלה כאמור בקרב סוחרים בטהרן הנחשבים לרוב לבעלי בריתו של המשטר, מקפידים ברפובליקה האיסלאמית להבחין בין מוחים הדורשים שיפור כלכלי לבין מה שבכירי המשטר מקפידים לתאר כמתפרעים אלימים, שפועלים לכאורה בהשפעת גורמים חיצוניים כמו ישראל וארה"ב. הנשיא מסעוד פזשכיאן הורה אתמול לסוכנויות אכיפת החוק שלא לפגוע במפגינים, אך לפי סוכנות הידיעות האיראנית "מאהר" הוא הדגיש כי "אלו שנושאים רובים, סכינים ומצ'טות ותוקפים תחנות משטרה ואתרים צבאיים הם מתפרעים". כך או כך, השליטה במשמרות המהפכה ובמיליציית הבסיג', שאותה נוהג המשטר לשלוח לדיכוי אכזרי של מחאות כאשר אלו מערערות את יציבותו, נתונה למנהיג העליון עלי חמינאי.
8 צפייה בגלריה
חמינאי נואם בפני סטודנטים בטהרן
חמינאי נואם בפני סטודנטים בטהרן
המנהיג העליון חמינאי. חושש מתקיפה ישראלית, טרם הפעיל אמצעי דיכוי אכזריים
(צילום: KHAMENEI.IR / AFP, West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)
8 צפייה בגלריה
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ב פרלמנט ב טהרן עם אישור ממשלתו החדשה
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ב פרלמנט ב טהרן עם אישור ממשלתו החדשה
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, שמבחין בין מפגינים ל"מתפרעים עם מצ'טות ורובים"
(צילום: ATTA KENARE / AFP)
על איראן כאמור איים נשיא ארה"ב טראמפ והזהיר אותה מהרג מפגינים, ואיום נוסף ניפק אמש גם הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, בעל בריתו הקרוב של הנשיא בקונגרס בוושינגטון. "לעם האיראני – אנחנו עומדים לצדכם. אנחנו עומדים לצדכם בניסיונכם לקחת את המדינה הזו מהאייתוללה, נאצי דתי שהורג אתכם ומטיל טרור על העולם", הוא אמר בריאיון ל"פוקס ניוז". "ולאייתוללה: אתה צריך להבין, אם תמשיך להרוג את העם שלך שדורש חיים טובים יותר, דונלד טראמפ יהרוג אותך".
איראן הגיבה לאיומים האמירקניים באיומים משלה, והזהירה כי מתקפה עליה תיענה במתקפה על בסיסים אמריקניים באזור. על רקע הדיווח ב"ניו יורק טיימס" ולפיו במשטר האייתוללות חוששים שישראל עלולה לנצל אי-יציבות פנימית למתקפה עליה, בטהרן שיגרו שלל איומים גם כלפי ישראל. אתמול, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע כי "ייתכן שזה הרגע שבו העם האיראני לוקח את גורלו בידו", הזהיר מפקד צבא איראן אמיר חאתמי: "הרפובליקה האיסלאמית של איראן רואה בהסלמה ברטוריקה של האויב נגד האומה האיראנית איום, ולא נסבול מצב שבו זה יימשך בלי מענה".
אזהרה נוספת ניפק הבוקר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, אחרי שנחת בביירות לביקור בלבנון: "אזורנו עומד בפני אתגרים חסרי תקדים, שהאזור לא ראה מעולם. היינו עדים לתקיפות מצד ישראל נגד שבע מדינות, כולל לבנון ואיראן", הוא אמר. "אנחנו לא רוצים מלחמה, אך אנו מוכנים למלחמה, כמו שאנו מוכנים לנהל משא ומתן על בסיס כבוד הדדי".
פורסם לראשונה: 10:40, 08.01.26